Google predstavil Nexus 5 in Android 4.4 KitKat

Alja Isakovič 5. november 2013
/PublishingImages/android-kitkat-hero.jpg

Med prazniki je Google končno predstavil najnovejši mobitel Nexus 5, ki ga bo kot prvega poganjal čisto sveži operacijski sistem Android 4.4 KitKat. Za slednjega Google napoveduje, da bo bolj prijazen tudi do manj zmogljivih naprav, hkrati pa bo še tesneje povezan z Googlovimi storitvami.

LG-jev Nexus 5

Tako kot predhodnika, bo tudi Nexus 5 proizvajal LG. Petka v imenu tokrat sovpada z velikostjo visoko ločljivega Full HD zaslona v palcih (po naše 12,7 cm). Oblika je dokaj klasična, v notranjosti pa Nexus 5 skriva precej zmogljive komponente. Poganja ga 2,26 GHz štiri-jedrni procesor Snapdragon 800, ki ima na voljo 2 GB delovnega pomnilnika in 16 ali 32 GB notranjega pomnilnika.

Nexus 5 

Slike zajema z 8 MP kamero z optično stabilizacijo in izboljšanim zajemom slik v slabših svetlobnih pogojih, podpira tudi hitro podatkovno omrežje LTE/4G. Velik je 69,17 x 137,84 x 8,59 mm, na tehtnici pa pokaže le 130 g. Na voljo je v črni in beli barvi, cena pri nakupu direktno od Googla pa je zelo ugodna, le 349 USD. Seveda je to zaenkrat mogoče le v omejenem naboru držav.

"Ok Google": Google še tesneje vgrajen v KitKat

Za uporabnike najbolj očitna novost nove različice Android 4.4 KitKat, ki je najprej na voljo na Nexusu 5, je še boljša integracija z Googlovimi najvidnejšimi storitvami. Google Now, ki ponuja uporabne informacije glede na kontekst, je svoje mesto sedaj našel kar levo od osnovnega domačega zaslona. Novi, t.i. "Google Experience Launcher" tako ponuja še enostavnejši dostop do Googlovega zmogljivega iskalnika in glasovne interakcije z mobitelom.

Google Experience Launcher 

Na domačem zaslonu ali zaslonu z Google Now lahko v Androidu KitKat iskanje, pošiljanje sporočil in ostale zvočne ukaze preprosto začnemo z ukazom "Ok Google". Podoben ukaz, "Ok Glass", uporabljajo tudi Googlova očala, ki bodo v različici 2.0 na voljo še z dodatnimi slušalkami. Očitno nas želi Google navaditi na določen način pogovarjanja z napravami. Po poročanju Wall Street Journala se Google bliža izidu pametne ure, ki bo tesno povezana z Google Now. Verjetno bomo tudi uro zbujali z "Ok watch". Zaenkrat sicer še ni znano, kdaj se bo storitev Google Now razširila tudi v naše kraje in ali bo brez tega Googlova ura sploh uporabna za nas.

Google Now voice 

Sicer pa Google pri Androidu KitKat izpostavlja hitrejšo večopravilnost ter nov celozaslonski način pri poslušanju glasbe, branju, igranju igric in gledanju videov. Kontakti bodo po novem sortirani po pomembnosti, pri klicih podjetij, ki imajo vpisan kontakt v Google Maps, pa bo Google sam poskrbel za prikaz identitete kličočega. Verjetno ni daleč prihodnost, ko bo to samodejno počel tudi za uporabnike omrežja Google+. Aplikacija Google Hangouts bo sedaj združevala še navadna SMS in MMS-sporočila, tipkovnica pa bo končno ponujala priljubljene japonske emoji znakce.

Android 4.4 KitKat nove aplikacije 

Poleg tega bo Android KitKat še bolje povezan z Googlovo aplikacijo Quickoffice za pregledovanje in urejanje pisarniških dokumentov in njihovo shranjevanje v Google Drive. Microsoftu gre ta odločitev gotovo v nos. Na Android mobitelih bomo tako še manj pogrešali Microsftov Office, ki ga v celoti brezplačno ponujajo le Windows Phone mobiteli. Sicer pa velja omeniti še to, da je Quickoffice in kar nekaj drugih Googlovih aplikacij s KitKatom dobilo osveženo podobo. Če te zanimajo še ostale novosti, ti priporočam obisk nove Googlove strani Android 4.4 KitKat.

Google Quickoffice 

Ob predstavitvi novega operacijskega sistema se je Google seveda spomnil še na razvijalce aplikacij. Na uradnem blogu so predstavili tako Google Play Services 4.0 kot nove razvijalske funkcije. Google se je s KitKatom osredotočil predvsem na optimizacijo spomina, pregled glavnih novosti za razvijalce pa si lahko ogledaš v kratkem predstavitvenem videu.

KitKat bo namenjen tudi manj zmogljivim Androidom

Android se lahko pohvali že z milijardo aktiviranih naprav po celem svetu. Proizvajalci naprav imajo Android radi zaradi dokaj odprte licence, zaradi česar je na trgu vse več naprav za žepe različnih velikosti. Posledica tega je precejšnja fragmentacija sistema. Skoraj leto in pol stari Jelly Bean je šele sedaj uspel priti na več kot polovico aktivnih naprav. Razlog za to se med drugim skriva v tem, da cenejše Android naprave z manj spomina enostavno ne zmorejo poganjati novih različic, zato jih proizvajalci po izidu enostavno ne nadgrajujejo.

Google je Android 4.4 KitKat načrtoval tako, da bo sistem veliko bolj prijazen do naslednje milijarde Android naprav, ne glede na to, koliko veliko ali malo spomina imajo. KitKat se je znebil nepotrebnih storitev v ozadju in za pogosto uporabljene funkcije koristi manj spomina. To velja tako za operacijski sistem kot za Googlove storitve kot sta Chrome in YouTube. Rezultat tega je, da bo Android 4.4 KitKat udobno deloval celo na napravah, ki imajo le 512 MB delovnega pomnilnika.

Razvijalci aplikacij imajo poleg tega na voljo nov API, s pomočjo katerega aplikacija ugotovi, koliko spomina ima na voljo mobitel in temu ustrezno prilagodi aplikacijo. S tem se ne ovira razvoj naprednih funkcij za zmogljivejše mobitele, hkrati pa podpira manj zmogljive naprave. Google si seveda želi, da bi Andorid 4.4 KitKat postal novi standard za Android naprave.

Android 4.4 KitKat 

Google je že napovedal, da bo KitKat v prihodnjih tednih na voljo za naprave Nexus 4, 7 in 10. Zanimivo pa je, da bo iz nadgradnje izpuščen Galaxy Nexus. HTC naj bi mobitelu HTC One KitKat nadgradnjo ponudil v naslednjih 90ih dneh, HTC One Mini in HTC One Max pa naj bi mu sledila kmalu. Kljub temu, da naj bi bil KitKat prijaznejši do naslednje milijarde Android naprav, bomo torej obstoječi lastniki morali na novi sladki okus še nekoliko počakati.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
5. november 2013
1906
12. november 2013
Google predstavil Nexus 5 in Android 4.4 KitKat
Android