Google predstavil trojček Nexus 6, Nexus 9 in Nexus Player

Tehnik 16. oktober 2014
/PublishingImages/nexus6_cover.jpg

Po spletu se je kar nekaj časa govorilo o prihodu Googlovega novega pametnega mobitela Nexus 6 in tablice Nexus 9. Ameriški gigant je sedaj oba uradno predstavil. Se je čakanje izplačalo? Po našem mnenju se je, saj oba prinašata precej in bosta zagotovo zadovoljila številne uporabnike mobilnih naprav. Poleg njiju je Google predstavil tudi nov predvajalnik Nexus Player ter razodel ime njegove nove različice operacijskega sistema Android, začasno poznane kot L. To bomo odslej poznali pod imenom Android Lollipop. Da, tudi nova različica se imenuje po sladkariji. Ste morda pričakovali kaj drugega?

Nexus 6

Ustavimo se najprej pri mobitelu Nexus 6, ki ga je po Googlovi taktirki izdelala Motorola. Nexus 6 je od svojega lanskoletnega predhodnika občutno večji, kar bi nekaterim uporabnikom lahko predstavljajo oviro. Google je namreč vanj vgradil izjemno velik, 5,96-palčni (15,2-centimetrski) zaslon, ki je za cel palec večji od tistega pri Nexusu 5. Bodo pa vsi uporabniki zagotovo zadovoljni z dejstvom, da je ločljivost njegovega zaslona precej višja. Ta se je s prejšnjih 1.080 x 1.920 slikovnih točk povečala na 1.440 x 2.560 slikovnih točk. Tudi po ostalih specifikacijah je Nexus 6 precej zmogljivejši od predhodnika. Vgrajen ima 4-jedrni procesor z 2,7 GHz, kameri s 13 in 2 MP, baterijo s kapaciteto 3.220 mAh in 3 GB RAM pomnilnika. Pohvaliti velja tudi njegovo sposobnost hitrega polnjenja (15 minut polnjenja omogoča do 6 ur uporabe), všečen izgled in uporabo aluminija na njegovem stranskem delu.

 

Nexus 6 nima le vrhunske strojne opreme, ampak blesti tudi na področju programske opreme. Novinec ima kot prvi mobitel na trgu naložen Googlov težko pričakovani operacijski sistem Android Lollipop.

Prihod Nexusa 6 je tik pred vrati. Google bo prednaročila zanj pobiral konec tega meseca, na prodajne police širom po svetu pa ga bo začel pošiljati enkrat v prihodnjem mesecu.

Nexus 9

Tablica Nexus 9 je plod sodelovanja med Googlom in HTC-jem. Glede na videno se zdi, da je bilo sodelovanje dobro in da bo tablica, še posebej ob dejstvu, da verjetno ne bo pretirano draga, po prodaji resna konkurenca iPadom in Samsungovim tablicam. Pri izbiri velikosti Nexusa 9 sta Google in HTC ubrala srednjo pot, saj ta s svojim 8,9-palčnim (22,6-centimetrskim) zaslonom z ločljivostjo 1.536 x 2.048 (288 točk na palec) ni ne prevelik in ne premajhen. Njegova strojna moč je na precej visoki ravni, saj se pod njegovim ohišjem nahajata zmogljiv 64-bitni 2-jedrni procesor z 2,3 GHz in zadovoljiva 2 GB RAM pomnilnika. Nekoliko manj navdušujoče delujeta kameri z 8 MP in 1,6 MP, a to veliko uporabnikov ne bo motilo, saj številni za slike in videoposnetke raje uporabljajo mobitele. Od osnovnih strojnih specifikacij omenimo še, da ima vgrajeno baterijo s 6.700 mAh ter 16 oziroma 32 GB internega spomina.

 

Marsikomu tipkanje po navidezni tipkovnici ni tako prijetno kot tipkanje po pravih fizičnih tipkah. Google in HTC sta za te uporabnike pripravila posebno tipkovnico, ki Nexus 9 spremeni v pravi tipkarski stroj oz. prenosni računalnik. Ali bo tipkovnica priložena tablici, Google ne navaja, predvidevamo pa, da jo bo treba kupiti ločeno.

Tudi Nexus 9 bo, kar zadeva operacijski sistem Android Lollipop, oral ledino. To bo namreč prva tablica, na kateri bomo našli omenjen operacijski sistem. Verjetno pa ne bo treba prav dolgo čakati, da ga bomo videli še na kakšni drugi.

Google bo prednaročila za tablico pobiral od 17. oktobra dalje, na prodajnih policah pa jo lahko pričakujemo 3. novembra.

Nexus Player

Google misli tudi na tiste, ki svoj prosti čas radi namenijo gledanju televizorja. Z ASUS-om je pripravil zanimiv, na platformi Android TV osnovan predvajalnik Nexus Player, ki zna na naših televizorjih predvajati več stvari. Uporabljamo ga lahko za predvajanje filmov in ostalih videoposnetkov iz različnih virov, primeren pa je tudi za igranje iger, namenjenih operacijskemu sistemu Android. Za njihovo igranje sta Google in ASUS pripravila tudi poseben igralni plošček, ki pa žal ne bo vštet v osnovno ceno tega izdelka, ampak bo ga bo treba kupiti posebej.

 

Tudi za ta predvajalnik se bodo prednaročila pobirala 17. oktobra, v prodajalnah pa bo 3. novembra.

Viri: http://googleblog.blogspot.com/2014/10/android-be-together-not-same.html
http://betanews.com/2014/10/15/google-takes-the-wraps-off-nexus-6-nexus-9/
http://betanews.com/2014/10/15/google-and-asus-launch-nexus-player-for-video-music-and-game-playing/

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
16. oktober 2014
2237
30. oktober 2014
Google predstavil trojček Nexus 6, Nexus 9 in Nexus Player
Android