Google predstavlja novosti v navidezni in obogateni resničnosti

Alenka Selčan 19. maj 2017
/PublishingImages/google-vive-hero.jpg

Navidezna resničnost: Daydream postaja neodvisna brezžična naprava

Oktobra je Google predstavil Daydream View, lično oblikovana očala navidezne resničnosti. Po takratni napovedi naj bi ta vsaj v začetku delovala le z Googlovim telefonom Pixel. Že danes pa je seznam telefonov, primernih za tovrstno sanjarjenje, precej daljši. Poleti bodo na njem pristali tudi Galaxy S8 in S8+ ter naslednji LG-jev adut.

 

Veliko bolj pa vznemirja novica, ki jo je Clay Bavor naznanil na otvoritvenem odru letošnje Googlove razvijalske konference. Daydream postaja povsem neodvisna brezžična naprava, ki bo v svet navidezne resničnosti vabila brez drugih naprav. Delovala bo namreč brez vloženih telefonov ali priklopa na računalnik, saj bo poleg optimizirane strojne opreme vsebovala tudi novo tehnologijo WorldSense, ki brez dodatnih zunanjih tipal omogoča natančno sledenje uporabnikovega gibanja.

Google razvija koncept tovrstnih naprav v tesnem sodelovanju s Qualcommom, pri projektu pa sodelujeta tudi partnerja HTC VIVE in Lenovo, ki že napovedujeta svoja neodvisna očala navidezne resničnosti.

Obogatena resničnost: Tango je oče tehnologij WorldSense in VPS

Projektu Google Tango na naših straneh sledimo že od njegovih začetkov. Čeprav smo že tedaj slutili, da gre za pomembno odskočno desko novim tehnologijam, se njegova zgodba šele začenja. Tango namreč omogoča pravilno umestitev digitalnih objektov v resnični svet, zaradi natančnega vizualnega razumevanja prostora in pozicij v njem pa je Tango osnova tako prej omenjenemu WolrdSensu kot novi Googlovi storitvi VPS (Visual Positioning Service).

Če je GPS temelj sodobne navigacije po svetu, je VPS storitev, ki natančno pozicioniranje prinese v same prostore. Takole je storitev predstavil Clay Bavor (glej od 1:44:00​):

 

VPS že uporabljajo nekateri ameriški muzeji in večje trgovine, Bavor pa verjame, da bo ta postal močno orodje za raznolike scenarije. Eden takšnih je na primer aplikacija (ali morda kar Google Assistant), ki bi z dodanim zvočnim vmesnikom lahko postala neprekosljiva pomoč slepim in slabovidnim.

Tango obogateni resničnosti utira pot tudi v izobraževanju. Google Expeditions je program, s katerim Google prinaša tehnologijo v učilnice. Nekaj ameriških šol si že to jesen lahko obeta uporabo obogatene resničnosti za nazorne prikaze v geografiji, zgodovini, biologiji in drugih predmetih. Učenje še ni bilo nikoli tako zabavno!

 

No, Tango pa bo kmalu dobil tudi mesto na še enem od vročih prihajajočih telefonov. To je Asus ZenFone AR, ki pride na trg že to poletje, uporabiti pa ga bo mogoče tudi za Daydream.

Viri: Google Blog, Google for Education, Asus.com.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
19. maj 2017
3451
22. maj 2017
Google predstavlja novosti v navidezni in obogateni resničnosti
Android