Google z nakupom Motorole brani Android

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/google-android-lawsuit.jpg

Google nas je ta teden presenetil z novico, da za 12,5 milijard USD kupuje podjetje Motorola Mobility. Z nakupom naj bi spodbudili nadaljnji razvoj Androida ter hkrati okrepili Googlovo zalogo patentov. Kaj ta nakup pravzaprav pomeni za prihodnost Androida?

Motorola zvesta Androidu, a ne pretirano uspešna

Kot je bilo zapisano v uradnem sporočilu na Googlovem blogu, Motorola od leta 2008 na svojih pametnih telefonih uporablja ekskluzivno Android. Prvi so na trg poslali tudi Android Honeycomb tablico, Motorola Xoom.

Motorola Defy in Xoom tablica

Motorola prisega na Android; Motorola Defy (levo) in tablica Xoom (desno) (vir slik: Motorola)

Optimistično sporočilo za javnost seveda ne omenja tega, da Motorola v svetovnem merilu ne sodi v vrh najuspešnejših proizvajalcev Android naprav. Po zadnjem poročilu podjetja IDC je Motorola obtičala kar v kategoriji "ostali" in zaostala za denimo Samsung-om in HTC-jem. Tudi po finančnih rezultatih Motoroli Mobility, odcepljenemu delu Motorole, ki se ukvarja z mobilnimi napravami, ne kaže najbolje - kot poroča Engadget, so v prejšnjem četrtletju imeli 56 milijonov dolarjev neto izgube.

Skrita moč patentov ali pritisk nad drugimi proizvajalci?

Kaj lahko torej Motorola ponudi Googlu? Za začetek vsaj 17.000 patentov. Kar prijetna tolažilna nagrada po Googlovi nedavni izgubi na dražbi gore Nortelovih patentov, ki so jo s skupnimi močmi dobili Microsoft, Apple in druga podjetja. Po izgubi in vse večjemu številu tožb proti proizvajalcem Android naprav se je Google očitno zavedel, da bo potrebno začeti ščititi interese Androida.

Google z Motorolo v vojni patentov

Bitka patentov postaja zanimiva (vir slike: The Joy of Tech)

Drug možen razlog za nakup Motorole Mobility je možnost večjega nadzora in jasno tudi pritiska na celoten Androidov ekosistem. Google bo lahko Motorolo spodbujal k hitrejšim nadgradnjam programske opreme, imel popoln nadzor nad strojnimi zahtevami in po nekaterih napovedih uporabil lastno vizijo uporabniškega vmesnika brez Motorolinih posodobitev.

Mimogrede - Google tudi po nakupu namerava Motorolo ločiti kot samostojno enoto. Slednje je smiselno glede na to, da je Motorola ogromno podjetje z več kot 19.000 zaposlenimi in da Google ni podjetje, ki se je do sedaj ukvarjalo s strojno opremo.

Kaj bo z drugimi proizvajalci Android naprav?

Na tej točki je seveda še težko napovedati, kako bo morebitni nakup Motorole vplival na Android ekosistem (mimogrede, nakup morajo še potrditi ustrezni nadzorni organi). Vsekakor lahko ugibamo, da drugi proizvajalci Android naprav ne skačejo od navdušenja nad privilegiranim položajem, ki ga bo imela Motorola. Podobno kot proizvajalci Windows Phone telefonov verjetno niso navdušeni nad Microsoftovo poroko z Nokio.

Google brani Android

Google brani Android (vir slike: VentureBeat)

Google sicer v uradnem sporočilu za javnost obljublja, da bo Android ostal odprta platforma in da bo Motorola še naprej le eno izmed podjetij z Android licenco. Gotovo pa bo Google imel večji vpliv na to, kar z Androidom počne Motorola, kot pri ostalih podjetjih z Android licenco.

Zanimive so tudi izjave, ki so jih proizvajalci Android naprav podali ob Googlovi napovedi nakupa Motorole. Prav vsi omenjajo branjenje Androida in njegovih partnerjev - kot da bi se o izjavah že vnaprej zelo pazljivo uskladili.

No, po drugi strani pa morda lahko upamo tudi na to, da bo Google končno večji poudarek dal na pravno zaščito Androida. Do sedaj so namreč (pre)pogosto ignorirali potrebne licence (npr. za Javo) in zaščiteno intelektualno lastnino drugih podjetij. Posledice tega pa plačujejo proizvajalci Android naprav, kot je denimo HTC, ki Microsoftu na račun Androida redno plačuje provizijo.

Kaj vse to pomeni za nas, Android uporabnike?

Verjetno si ob vseh teh zmedah že upravičeno misliš, da je čisto vseeno, kako se bodo zmenili veliki igralci na trgu pametnih telefonov, dokler imamo uporabniki na koncu v rokah kakovostne telefone.

Gotovo bo Googlov nakup Motorole vplival tudi na druge proizvajalcev Android naprav, kot sta Samsung in HTC. Dobra novica je, da bodo po napovedih posledice vidne predvsem v hitrejšem razvoju Androida. Morda bomo kmalu res dočakali dan, ko na nadgradnje na naših Android telefonih ne bo potrebno čakati v nedogled.

Kakšno je pa tvoje mnenje glede Googlovega nakupa Motorole, ki se nam obeta? Je to pozitivna poteza ali zna skupno delovanje Googla in Motorole ogroziti odnose z drugimi proizvajalci in prihodnost Androida? Sporoči nam v komentarjih!

Viri in dodatne povezave:

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
269
24. september 2013
Google z nakupom Motorole brani Android
Android