Googlov avtomobil brez voznika

Alenka Selčan 29. maj 2014
/PublishingImages/google-self-drive-hero.jpg

Ste se kdaj spraševali, kakšen bi bil svet, če gospod Karl Benz ne bi daljnega leta 1886 patentiral prvega modernega avtomobila? Kakšna bi bila naša družba brez znamenite Fordove masovne produkcije, ki je predrugačila ekonomski in socialni način bivanja v prvi polovici prejšnjega stoletja? In kako bodo videti ceste prihodnosti, ko bodo po njih vozili popolnoma avtomatizirani avtomobili?

Ko je Google pred štirimi leti naznanil svojo vizijo o avtomobilu brez voznika, je marsikdo v nejeveri zamahnil z roko, a ko so marca 2012 objavili prvi posnetek vožnje brez krmiljenja, so tudi najbolj sumnjičavi ostali brez besed.

 

Le dve leti od znamenitega posnetka, ki je marsikateremu nevozniku vzbudil upanje, da si bo lahko nekoč tudi sam privoščil vožnjo brez družbe, lahko na Googlovem blogu preberemo razveseljivo novico o zadnjem dosežku tega projekta. Naredili so delujoč prototip avtomobila brez volana in pedal. Avto prihodnosti navigira s pomočjo laserja, s katerim generira tridimenzionalno podobo neposredne bližine, med vožnjo pa se orientira po podatkih, ki jih zajema prek Googlovega zemljevida. V kratkem nameravajo narediti sto podobnih protitipov, ki jih bodo začeli testirati konec poletja, poizkusni program pa bo trajal vsaj še nekaj let. Internet reči (IoT) je tako končno začel preobražati tudi avtomobilsko industrijo in vizija o brezskrbni vožnji v popolnoma avtomatiziranem avtomobilu postaja resničnost.

 

Pa lahko res zaupamo rečem, da delujejo brez našega neposrednega nadzora? Smo res že tam, ko se lahko brez predsodkom prepustimo tehnologiji, da nas povsem varno pripelje, kamorkoli si želimo, kot so o tem sanjarili že davnega leta 1939? Poglejmo, kako so uživali prvi potniki, ki jim je Googlova ekipa omogočila testno vožnjo v njihovem ljubkem prototipu avtomobila brez krmila:

 

Da, to niso izurjeni vozniki rallyja, temveč starejše dame in gospodje, ki navkljub temu, da so vozniki že skorajda vse svoje življenje, morda niso več dovolj pozorni za varno vožnjo. To so mamice, ki bi čas v avtomobilu raje preživele v klepetu s svojimi otroki, kot da se morajo osredotočati na cesto.

Je človeštvo vendarle pripravljeno opustiti divjanje z avtomobili - eno od temačnejših značilnosti dvajsetega stoletja? Morda smo se končno naveličali smrtonosnih adrenalinskih voženj, ki so začinile zlato dobo hollywoodskih filmov - od nesmiselnih avtomobilskih tekem Upornikov brez razloga z Jamesom Deanom na čelu, prek smrtonosnih ovinkov, po katerih je tako strastno drvela Grace Kelly, do neštetih razbitin filmov pregona iz sedemdesetih. Najbrž le ustvarjalci franšize Hitri in drzni napredka tovrstne tehnologije ne pozdravljajo z navdušenjem.

Adrenalina željni vozniki s takim avtomobilom ne bodo imeli pravega veselja in tisti s težko nogo bodo morali kaj kmalu potrebo po brzini tešiti drugje kot na cesti, saj Google ni edini, ki razmišlja o varni vožnji s popolnoma avtomatiziranim avtomobilom. Tudi velika imena avtomobilske industrije raziskujejo načine, kako avtomobile oplemenititi s pametno tehnologijo, ki bo zmanjšala število žrtev v prometu.

BMW je že lansko poletje predstavil svojo vizijo avtomobila prihodnosti, s svojim inteligentnim vozilom S 500 Intelligent Drive ni zaostajal Mercedes-Benz, o neizogibni prihodnosti avtomatizirane vožnje pa razmišlja tudi proizvajalec električnih vozil Tesla.

In kaj pravite na vse to vi, dragi vozniki? Si lahko zamislite dan, ko boste s kozarčkom rujnega sedli v svoj avto in se popeljali na izlet brez strahu, da boste plačali mastno položnico zavoljo prehitre vožnje ali napačnega parkiranja. Ni slabo, mar ne?

Vir: google.blogspot.com

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
29. maj 2014
2057
9. junij 2014
Googlov avtomobil brez voznika
Android