Googlova futuristična očala bo poganjal Android

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/Google-Project_Glass-prototype.jpg

Že nekaj časa se šušlja, da Google za letos pripravlja Android očala z možnostjo prikazovanja informacij o okolju in klicih ali sporočilih prijateljev. Z novo Google+ stranjo za "Project Glass" so govorice potrjene, v kratkem videu pa si lahko pogledaš Googlovo vizijo za ta futurističen modni dodatek.

Zaenkrat sicer Google še ni razkril podrobnosti o tem, kako točno bodo očala delovala in kdaj bodo na voljo. Ve se pa, da bo osnova Android platforma, tako da lahko pričakujemo enostavno povezljivost z Android telefoni. Za iztočnico nam je Google zaenkrat ponudili le par slik in konceptualni video, ki prikazuje uporabo Googlovih očal v vsakodnevnem življenju. Predlagam, da si najprej pogledava kar video:

Moram priznati, da me je kar nekaj prikazanih funkcij, ki vključujejo glasovno interakcijo z očali, precej spomnilo na Applovo virtualno asistentko Siri. Morda je to povezano z govoricami, da bo Google do konca leta končno predstavil tudi Android alternativo za Siri, imenovano preprosto "Assistant".

Ob ogledu videa se nam hitro zastavi vprašanje, ali bodo tovrstna očala preveč moteča pri vsakodnevnih opravilih. Med vožnjo denimo ne bi bilo ravno praktično, če bi se nam pred očmi izpisalo kakšno večje opozorilo! New York Times sicer poroča, da so srečneži, ki so že imeli priložnost testirati Googlova očala, dejali, da očala v bistvu tehnologijo še bolj potisnejo v ozadje. Za zajem slik naj bi bil tako dovolj le pritisk na gumb na vrhu očal, saj imajo očala vgrajeno kamero. Priročno!

Vir slik: Google Project Glass

Veseli me tudi, da prve slike nakazujejo na dokaj elegantno obliko očal; prva poročila so namreč namigovala na precej bolj drzno obliko sončnih očal, ki bi bolj pristajala profesionalnim vojakom ali Terminatorju. Trenutne slike sicer prikazujejo le eno izmed prototipnih oblik, so pa vsekakor korak v pravo smer. Zaenkrat tudi ni znano, ali bodo futuristična očala podpirala tudi leče za dioptrijo, kar bi bil gotovo velik plus za vse tiste, ki smo že tako ali tako obsojeni na redno nošenje očal.

Googlova očala sicer nastajajo v super skrivnostnem raziskovalnem laboratoriju Google X, kjer naj bi se veliko ukvarjali tudi z roboti, internetnimi hladilniki, ki sami naročajo hrano, vesoljskimi dvigali in še marsikatero drugo divjo idejo prihodnosti. A kot kaže, so Android očala z nadgrajeno resničnostjo prvi produkt, ki bodo dejansko ugledala luč zunanjega sveta.

Na Tehniku bomo seveda poročali, ko bo znanega kaj več o Googlovih očalih (upam predvsem na ceno, ki bo dosegljiva navadnim smrtnikov), poleg tega pa lahko sedaj na Google+ slediš strani Project Glass, kjer razvijalci zbirajo tudi predloge za uporabo Android očal prihodnosti. Svoje želje lahko sicer tudi nam zaupaš v komentarjih ;)

Vir: NYTimes.com

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
337
24. september 2013
Googlova futuristična očala bo poganjal Android
Android