Googlova umetna inteligenca bo kmalu opravljala telefonske klice namesto vas

Andrej Pirnat 14. maj 2018
/PublishingImages/google-io2018-hero.jpg

Google je začel svojo veliko konferenco I/O (v računalništvu se oznaka I/O oziroma input/output uporablja za ponazoritev komunikacije med informacijskim sistemom, kot je na primer računalnik, in zunanjim svetom, na primer človekom, v primeru Googlove konference pa označuje tudi slogan “Innovation in the Open”), ki je posvečena predvsem razvijalcem, in že prvi dan naznanil vse glavne stvari, ki si jih lahko z njegove strani obetamo v bližnji prihodnosti.

Še razlaga za vse, ki tehnološkega dogajanja morda ne spremljate tako podrobno: razvojna konferenca I/O je Googlov tradicionalni vsakoletni večdnevni dogodek, na katerem tehnološki velikan že zadnjih 10 let naznanja svoje prihajajoče naprave, programske rešitve, aplikacije, storitve in ostale stvari v njihovem ekosistemu. To med drugim vključuje nove različice Androida, nove funkcionalnosti digitalnega pomočnika Assistanta in računalnike Chromebook.

Še pred letošnjim dogodkom je Google naznanil preimenovanje svojega oddelka Google Research v Google AI, s čimer je še dodatno nakazal svoje načrte za prihodnost oz. kje vidi največji potencial. Iz tega lahko sklepamo, da bodo pri Googlu torej še dodatno okrepili razvoj računalniškega vida, obdelavo naravnega jezika in nevronske mreže oziroma umetno inteligenco. Ob začetku konference pa je v uvodnem nagovoru izvršni direktor Googla, Sundar Pichai, opozoril, da se morajo tehnološke družbe zavedati odgovornosti, ki jo imajo v današnjem svetu in v skladu s tem razvijati tudi svoje naprave in storitve. Nato pa so sledile velike naznanitve, za katere so pri Googlu prepričani, da bodo še olajšale naša življenja …

Novi Android P

Navadno je osrednja zveza Googlove spomladanske predstavitve nova različica Androida in tudi letos ni bilo nič drugače. Google je pokazal beta različico novega Androida P, ki prinaša kar lepo število novih funkcionalnosti. Beta različica je sicer tudi že na voljo za prenos na mobitelih Pixel in Pixel 2 (prenos in navodila za namestitev), Nokia 7 Plus (prenos in navodila za namestitev), Sony Xperia XZ2 (prenos in navodila za namestitev), Xiaomi Mi Mix 2S (prenos in navodila za namestitev), Oppo R15 Pro (prenos in navodila za namestitev), Essential Phone (prenos in navodila za namestitev), Vivo X21 (prenos in navodila za namestitev) ter OnePlus 6 (ki naj bi luč dneva ugledal že čez en teden - prenos in navodila za namestitev). Res je, večina teh mobitelov na slovenskem trgu nima pooblaščenih prodajalcev oziroma distributerjev in posledično tudi ne lastnikov, a če imate katerega izmed njih v svojem žepu, se lahko že danes poigrate z beta različico novega Androida.

 

Prva nova stvar, vredna omembe, so navigacijske tipke. Tri osrednje tipke so pri Googlu združili v eno osrednjo ovalno tipko, ki vas ob pritisku vrne na domači zaslon, v kombinaciji s potegi prstov v različne smeri pa lahko dostopate do odprtih aplikacij in do najpogosteje uporabljenih aplikacij, se vrnete na prejšnji zaslon in podobno. Na ta način želi Google poenostaviti upravljanje z mobitelom, podobno kot je to Apple storil pri iPhonu X, kjer za upravljanje sploh ne potrebujete nobene tipke, ampak vse počnete s potegi prstov. To je seveda pisano na kožo današnjim mobitelom z velikimi zasloni, ki segajo praktično do skrajnih robov ohišja. Da bi bilo čim več zaslonske površine na voljo za prikazovanje vsebin, se bo pač slej kot prej treba znebiti virtualnih tipk na zaslonu in iznajti drugačen način upravljanja. Google, še bolj pa Apple sta na dobri poti do tega.

Pri Googlu so prav tako zasnovali nadzorno ploščo, ki bo natančno beležila, koliko časa preživite z določeno aplikacijo. Tako boste lahko hitro videli, ali na mobitelu preživite preveč časa. Nekatere aplikacije, kot je na primer YouTube, vas bodo po novem celo same pozvale, da je morda čas, da mobitel malo odložite, če jih boste uporabljali preveč. Poleg tega pa novi Android prinaša tudi poseben nov nočni način (Wind Down Mode), ki vam sliko na zaslonu prebarva v črno-belo, ko je čas za spanje. Še ena podobna uporabna funkcija pa je način tišine (Shush). Z njegovim vklopom boste lahko mobitel utišali tako, da ga boste zgolj položili na mizo z navzdol obrnjenim zaslonom. V tem primeru boste dosegljivi le za nujne klice vaših izbranih kontaktov.

 

Še bolj pomembno kot našteto, pa je, da bo novi Android precej pametnejši od svojega predhodnika. Znal bo bolje upravljati z energijo baterije in jo varčevati, znal bo bolje prilagoditi svetilnost zaslona glede na okolje in uporabnikove želje (pri Googlu pravijo, da naj bi danes kar 50 odstotkov uporabnikov Androida ročno nastavljalo svetilnost), prav tako pa bo znal predevati vaše obnašanje na mobitelu in pri uporabi aplikacij. Več kot ga boste uporabljali, boljši naj bi postal pri sugeriranju, upošteval pa bo tudi dan in čas v dnevu. Če radi tečete, vas bo tako na primer zvečer čakal pripravljen z aplikacijo Strava, popoldan, ko se vozite iz službe z vlakom, bo čakal, da nanj priklopite slušalke in odprete glasbeni predvajalnik, in tako dalje.

 

Še pametnejši Google Assistant

Večina naštetega se kakopak nanaša na že prej omenjen Googlov pospešen razvoj silicijeve pameti. To pa na androidnih mobitelih najbolj pooseblja digitalni služabnik Google Assistant. Ta je bil že drugo leto imenovan za najboljšega digitalnega asistenta na svetu, kmalu pa naj bi postal še bolj načitan in razmišljujoč.

 

Assistant naj bi se do konca leta naučil 30 novih jezikov, na voljo pa naj bi bil v 80 različnih državah po svetu. Z vami pa se bo lahko pogovarjal s kar šestimi različnimi glasovi, od katerih bo enega prispeval nihče drug kot glasbeni zvezdnik John Legend. Pogovor z Googlovim digitalnim pomočnikom bo po novem potekal bolj naravno in bo precej bolj podoben pogovoru s človekom. Tako vam na primer ne bo treba ob vsaki interakciji ali vprašanju najprej izgovoriti fraze “Hey, Google”, ampak boste lahko enostavno nadaljevali pogovor, ko ga boste enkrat začeli. Prav tako pa boste lahko asistentu zapovedali več stvari naenkrat. Torej, lahko mu boste na primer v istem stavku naročili, naj vklopi televizor in pove rezultate včerajšnjih košarkarskih tekem.

 

Prav poseben nov del Googlove umetne pameti pa se imenuje Google Duplex. Ta je že kar malo zastrašujoč, saj zna s povsem naravno zvenečim človeškim glasom (v angleščini) opravljati enostavnejše telefonske klice. Google je na predstavitvi to demonstriral s klicem v frizerski salon, kjer je digitalni asistent za lastnika mobitela rezerviral termin za striženje. Pogovor je potekal zelo naravno, kot bi se pogovarjala dva človeka. Frizerka na drugi strani linije ni niti na eni točki posumila, da se pogovarja z robotom oziroma da gre za nekoliko nenavaden klic. Pri tem je Googlov robot tudi razložil, kakšno vrsto pričeske želi, in celo razmislil, ali njegovemu lastniku frizerkina predlagana ura ustreza. Med pogovorom je celo uporabljal mašila oziroma medmete, kot “mm-hmmm”, s čimer je pritrdilno odgovoril na besede frizerke, in “uhhh”, s katerim je izrazil rahlo zaskrbljenost. Zelo človeško.

Googlove fotografije

Umetna inteligenca pa bo priskočila na pomoč tudi v Googlovem fotoalbumu. Zdaj boste lahko v aplikaciji Photos ločili subjekt od ozadja, poudarili njegovo barvo in ozadje obarvali črno-belo za bolj dramatičen učinek, pobarvali črno-bele fotografije, kar bo prišlo zlasti prav pri kakšnih starejših fotografijah vaših staršev ter babic in dedkov, in popravili osvetlitev prekomerno svetlih fotografij. Pri tem bo aplikacija med brskanjem po fotografijah celo sama predlagala, katere bi bilo morda smiselno nekoliko popraviti, prav tako pa bo zmožna na fotografijah prepoznati vaše najbližje prijatelje. S tem vam bo tudi omogočila, da fotografije hitro, s pritiskom na le eno tipko, delite z osebami na njih.

 

Glede na to, da danes velike količine vsebin konzumiramo v vizualni podobi (samo pomislite na družbena omrežja), bi tako izboljšana aplikacija, ki omogoča enostavno urejanje tudi nepoučenim, lahko privabila veliko novih uporabnikov. Na ta način bo Google v svoje podatkovne baze dobil še več fotografij in s tem še več podatkov za obdelavo, s katerimi bo lahko izboljšal svoje platforme pri prepoznavi slik in posledično ustvaril še boljšo uporabniško izkušnjo.

 

Googlove novice

Še bolj temeljite posodobitve pa je bila deležna aplikacija Google News, ki skrbi za prikaz dnevnih novic. Aplikacija je dobila svež dizajn, nov uporabniški vmesnik in nove funkcionalnosti, s katerimi naj bi še lažje dostopali do želenih vsebin. Tudi ta pa se bo precej zanašala na umetno inteligenco. Tako vam bo aplikacija že na prvi strani servirala udarne naslove, za katere bo sklepala, da bi vas utegnili zanimati (do tega bo prišla prek različnih Googlovih algoritmov, ki beležijo vaše obnašanje na njihovih različnih platformah). Pri tem bo sestavila mešanico najpomembnejših novic, lokalnih novic in ostalih novic s področij vaših interesov. Znotraj aplikacije se boste lahko naročili tudi na različne medije in vam tako ne bo treba skakati na desetine različnih spletnih strani.

 

Malce smo sicer skeptični, da bodo v to vključeni tudi različni slovenski mediji. Ampak če radi prebirate predvsem ameriške oziroma britanske medije, pa verjetno tudi nemške, potem boste zagotovo prišli na svoj račun. Umetna inteligenca bo medtem tudi preverjala različne publikacije in ugotavljala njihovo legitimnost z namenom, da vam dostavi čim bolj kredibilne vsebine. Ker Googlove storitve v veliki meri temeljijo na oglaševanju, je morda naš pomislek na tem mestu le, ali ne bodo na koncu favorizirane tiste vsebine, za katere bo Google dobil plačilo. Bomo videli. Prenovljena aplikacija je ponekod že na voljo, povsod pa naj bi bila do konca meseca oziroma zelo verjetno že prej. Če bo delovala, tako kot Google obljublja, pa bo morda spletni vseved uspel speljati na svojo platformo kar nekaj uporabnikov, ki so do nedavnega škandala zlorabe podatkov za dostavo novic zaupali Facebooku.

 

Samodejna sporočila v Gmailu

Verjetno je med vami zelo veliko uporabnikov Googlovega odjemalca e-pošte Gmail. Če svoja elektronska sporočila pišete tudi v angleščini, boste veseli nove funkcionalnosti Smart Compose (pametno sestavljanje), ki bo praktično namesto vas napisala celoten sestavek. Pritisniti boste morali le nekaj tipk. Ko boste začeli pisati svoje sporočilo, vam bo Gmail samodejno ponudil dokončanje stavkov oziroma fraz, ki jih bo črpal iz zbirke oziroma zgodovine vaših preteklih sporočil. Podobno kot na primer samodejni popravki pri številnih sporočilnih aplikacijah ali pa še bolj kot iskalni pojmi v Googlovem spletnem iskalniku. Predlogi se vam bodo pojavili v obliki rahlo zbledelega besedila, sami pa se boste odločili, katere boste uporabili, če jih seveda boste. Če vam bo predlog všeč, boste pritisnili na tipko TAB in postal bo del vašega (se)stavka. Če ne drugega, vam bo to zagotovo pomagalo vsaj pri sestavi osnutkov, ki jih boste potem samo še ročno popilili.

 

Prvoosebna navigacija z razširjeno resničnostjo

Google Maps je ena najbolj uporabnih aplikacij v obstoju. Iz lastnih izkušenj lahko povemo, da nam je že neštetokrat rešila življenje in nam prihranila ogromno časa tako pri usmerjanju po nepoznanih krajih kot tudi pri iskanju restavracij, trgovin in podobnega. Google Maps vam samodejno izračuna najbolj optimalno pot do službe, prikaže prometne zamaške in še marsikaj drugega. Deluje pa tudi, kadar ste brez povezave, če si na primer zemljevid predhodno naložite na svoj mobitel. Zdaj pa bodo Mapsi postali še boljši vir različnih okoliških informacij in se razvili v pravo pravcato družbeno omrežje, ki bo konkuriralo aplikacijama Yelp in Foursquare.

 

Na Googlove zemljevide bo namreč prišel Google Assistant, ki bo poskrbel za boljša lokalna priporočila uporabnikom. Za vsako sosesko si boste lahko ogledali nove restavracije in trgovine, ki se v njej nahajajo in ki so pri ostalih uporabnikih najbolj priljubljene. Čez čas pa bodo v uporabo v uličnem pogledu (Street View) integrirali tudi kamero mobitela, tako da vas bo aplikacija vodila do želene lokacije praktično korak za korakom. Kamero boste samo usmerili v ulico in na zaslonu mobitela se vam bo pokazala slika z elementi t. i. razširjene oziroma obogatene resničnosti (puščice, kje morate zaviti, in podobno). Pri tem bo aplikacija zmožna prepoznati različne stvari, ki jih boste srečali, od stavb in restavracij do besedila. Na ta način boste še bolj zanesljivo našli svojo ciljno destinacijo, ob tem pa spoznali tudi kakšno drugo lokalno znamenitost.

Ta novost je pomembna tako s stališča boljše navigacije kakor tudi s stališča koristne uporabe razširjene resničnosti (AR). Na tem področju se dela vedno bolj intenzivno in počasi razširjena resničnost ne bo več služila le zabavi, ki jo na primer predstavljala igra Pokémon Go, ampak bo olajšala marsikatera naša opravila.

 

Ko smo že ravno pri navigaciji, pa morda velja omeniti še podjetje Waymo, sicer hčerinske družbe Googlovega starševskega podjetja Alphabet, ki se ukvarja z razvojem avtonomnih vozil. V Waymu bodo pri razvoju omenjenih vozil še bolj vpregli umetno inteligenco, da bo ta poskrbela za boljšo navigacijo v manj idealnih razmerah na cesti, na primer v snegu ali hudem nalivu. Tako sneg kot dež lahko namreč zmedeta številne senzorje, ki jih avtonomni avtomobili uporabljajo za navigacijo na cesti, kar posledično lahko pripelje do dramatičnih posledic, na primer do prometne nesreče. S pomočjo umetne inteligence pa naj bi se temu izognili, tako da bo avtomobil popolnoma ignoriral vremenske razmere. V ta namen pri Waymu dnevno testirajo 25.000 avtomobilov v računalniških simulacijah različnih cestnih razmer, tako da sistem postaja pametnejši iz dneva v dan.

Svet skozi Googlovo oko (in lečo fotoaparata)

Nekako v duhu razširjene resničnosti, omenjene zgoraj, pa naj povemo še, da naj bi aplikacija Google Lens prišla na več androidnih mobitelov, ne samo na Googlove Pixle. Eden prvih od njih naj bi bil prihajajoči LG G7 ThinQ. Google Lens je sicer aplikacija, ki zna prepoznati različne objekte skozi oko kamere. Tako boste lahko usmerili mobitel v napis ob cesti, aplikacija pa vam ga bo spremenila v besedilo na vašem mobitelu. Takšno besedilo, ki ga boste lahko kopirali, brisali in drugače urejali. Prav tako pa naj bi vam Lens pomagal pri spletnih nakupih. Pri Googlu so podali primer, kako usmerite mobitel v kos oblačila, aplikacija pa vam ga nato poišče v različnih spletnih trgovinah. Nimamo kaj, danes pač poganja svet kapitalizem.

 

Pametno upravljanje doma

Ker je zadnje čase vedno več govora o internetu stvari in pametnih domovih, tudi Google seveda pri tem ni izostal. Verjetno ste že slišali za njihove pametne zvočnike Home, prek katerih lahko glasovno upravljate različne naprave v svojem domu (če so te pametne). Ti bodo zdaj dobili neke vrste nadgradnjo v obliki naprave Google Display. Gre za precej podobno reč kot pametni zvočnik, le da bo temeljila bolj na vizualni izkušnji.

 

Na Displayju bo nameščen Google Assistant, za predvajanje vsebin pa bo služil YouTube (na predstavitvi so za demonstracijo enega primera vsebine, ki jo ponuja Google, pokazali oddajo Jimmy Kimmel Live). Google si s pametnim ekranom želi doseči predvsem to, da bi odgovori digitalnega asistenta dobili tudi vizualno podporo. Torej če ga na primer lastnik povpraša po receptu za pico, mu to predstavi tudi v videoobliki. Ali pa da naštevanje rezultatov tekem pospremi še z videopovzetkom dogajanja na YouTubu. Pri Googlu so napovedali, da bodo pametni zasloni prišli na prodajne police letos julija.

Celotno dogajanje prvega dne na konferenci Google I/O si lahko ogledate v spodnjem posnetku:

 

Tule pa je še krajša, 14-minutna različica:

 

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
14. maj 2018
4013
14. maj 2018
Googlova umetna inteligenca bo kmalu opravljala telefonske klice namesto vas
Android