Gorsko kolesarjenje – kako se na podvig pripraviti kot profesionalec

Renata Anžič Trtnik 27. avgust 2020 Čas branja članka: 5 min
/PublishingImages/Gorskokolesarjenje-anzic-avg20-hero.jpg

Nikakor ne morem zapisati, da se spomnim svojih začetkov. Nimam prav nobene zveze z gorskim kolesarjenjem, ampak nekakšen dinozavrski pogled v preteklost pa morda lahko da vedeti, da je ta disciplina dišala že, ko se o njej v nekdanji skupni državi sploh še ni govorilo, ko smo hodili po milko in kavo na avstrijsko stran, po leviske pa v Trst. Takrat sem imela zvestega prijatelja ‒ Rogovega maratonca rožnate barve, ki me je spremljal od osnovne šole, ko sem imela dovolj dolge »krake«, da sem vrtela pedali, in vse dokler se nisem odselila iz Ljubljane in bila prisiljena zaradi razdalje zapreči jugota. Pozneje ga je zamenjalo moje prvo gorsko kolo. In zadnje. Kot stara mamka še danes mantram besede, ki načeloma pritičejo precej starejši generaciji: »Takih pa ne delajo več.« V mislih sem imela svojega zvestega rozija.

Spominjam se, kako se nas je kot roj mušic klapa mulcev in mulk zagnala na Golovec. Čelada? Ščitniki? Zemljevid? Primerna oblačila? Povsem neznani pojmi. S poniji in maratonci smo tekmovali navkreber in navzdol. Kjer je pač naneslo, dokler ni spodneslo. Kakšna korenina ali kamen so bili vedno prisotni, kolena pa začudujoče malo razbita, hujših poškodb ni bilo, čeprav spusti niso bili tako nedolžni, nepremišljeni pa zagotovo. Saj veste, koga vse spremlja sreča ...

 

Nikoli ne bom pozabila, kako sta me tanki »gumi« na velikih kolesih kar ponesli v vse klance. Da sem zvozila vse peščene ovire, pa se imam zahvaliti baletni kilometrini in živalskim refleksom. Pozneje, ko sem v klanec gonila gorca, sem le še preklinjala grob profil in manjši obseg koles. Hvala lepa, nikoli več! Danes je, jasno, zgodba z opremo povsem drugačna, s pripravo na podvig pa tudi.

Trail Forks (za Android in iOS))

Zelo priljubljena aplikacija pri gorskih kolesarjih. Na voljo je zbirka prek 225.000 gorskokolesarskih poti, tu pa so tudi tekaške proge, pohodniške, sankaške, smučarske ... Poti oziroma traili so označeni tudi za celotno Slovenijo, torej kako se jih da odpeljati in kakšna je njihova težavnostna stopnja. Povezuje lokalna društva, klube in gorskokolesarske skupnosti, saj uporabniki lahko prispevajo svoje podatke in izkušnje. Zemljevide poti lahko naložite tudi brez povezave. Svoje dosežke lahko delite s prijatelji, komentirate, ocenjujete ... Načrt vožnje lahko shranite še za kdaj drugič.

Relive (za Android in iOS)

Če radi kolesarite, super aplikacija. Če pa spomine radi tudi »zmontirate«, si jo obvezno naložite na mobilni telefon. Zgodbo v naravi preživete akcije lahko delite s prijatelji, saj se jim bo zagotovo zdela zanimiva, aplikacija namreč prevoženo pot pretvori v 3D-video, ki ga bujno podkrepimo še s fotografijami našega podviga. To lahko storite brezplačno, za še več ustvarjalne svobode pa je treba odšteti nekaj cekinov. Relive se lahko samodejno poveže z aplikacijami Garmin Connect, Apple Health, MapMyRide, Polar, Suunto, Endomondo in drugimi.

OruxMaps GP (za Android)

Pravzaprav precej podoben vsem, vendar po komentarjih sodeč nekateri nanj prisegajo med drugim (poleg preglednosti in preproste uporabe) tudi, ker obstaja star, a menda vrhunski offline zemljevid Slovenije za to aplikacijo. Uporabniki pravijo tudi, da si naložijo zemljevide s hrvaškega GeoPortala, ki je edini, kjer so še vrisane stare stezice. Novi zemljevidi jih ne poznajo več. Aplikacijo uporabljajo tudi zaradi online zemljevida TOPO 4UMAPS, kjer so rdeče črtkane poti pešpoti in črne črtkane kolovozi (preverjeno na različnih koncih sveta). Odlično se povezuje z različnimi napravami, tako lahko med drugim preverjate tudi tlak v gumah. Prek e-pošte se lahko povežete s prijatelji in vklopite funkcijo »multitracking«, da delite svojo pozicijo. Aplikacija ponuja tudi možnost sourejanja: točke poti lahko dodajate, brišete, premikate, če niso pravilno vnesene.

Komoot (za Android in iOS)

Nemški projekt, ki nima svojih zemljevidov, saj si pomaga z zapisi iz OpenStreetMaps. S pomočjo te aplikacije načrtujete poti, te pa lahko vključujejo daljše ali krajše odmike. Med vožnjo izrisuje tudi teren poleg klasičnih parametrov, kot so razdalja, višina, čas ... Poda tudi informacije, koliko kilometrov bomo vozili po gozdni poti, makadamu, gorski stezi … Ustvarite si lasten popotniški dnevnik, ki ga opremite z izrisom poti, fotografijami, vtisi, mnenji, nasveti in ga, če želite, delite s skupnostjo Komoot ‒ danes je to že skoraj obvezen del športnega podviga.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
27. avgust 2020
5321
27. avgust 2020
Gorsko kolesarjenje – kako se na podvig pripraviti kot profesionalec
iOS, Android