Gramohorn – zvočna ekstravaganca za HTC One

Alenka Selčan 12. november 2013
/PublishingImages/gramhorn_hero.jpg

"Woow!" je bržkone zadonelo v marsikateri glavi, ki je zagledala Gramohorn II, nenavadne akustične zvočnike, ustvarjene le za pametni mobitel HTC One. Domiselna marketinška poteza tajvanskega proizvajalca bo k nakupu te znamke (in seveda teh zanimivih zvočnikov) nedvomno prepričala vsaj peščico premožnejših ljubiteljev ekstravagance, nenavadnih predmetov in dobrega zvoka.

 


Gramohorn, akustični zvočniki, ki spominjajo na zvočno rogovje namišljenega bitja iz pravljične zvočne pokrajine, so v to brezčasno obliko natisnjeni s 3D-tiskalnikom, po želji naročnika iz skrbno izbranih kompozitnih materialov ali nerjavečega jekla.

 

V duhu časa, ki mu kraljujejo pametni mobiteli, zvočniki Gramohorn raziskujejo zvočne zmogljivosti le-teh in mehansko, brez dodatnih ojačevalcev ali kablov, izboljšajo zvok za kar 50 odstotkov. Delujejo kot resonoančna komora, ki ojača nizke frekvence in zato tvorijo globlji, polnejši zvok.

Zamisel za tovrstno ekstravaganco seveda ne temelji le v ljubezni do zvoka, temveč se za njo skriva želja, da bi novodobna tehnologija presegla samo sebe in postala izvirno, unikatno umetniško delo. Da bi prestopili mejo serijske proizvodnje neskončnih, manjvrednih kopij, se ustvarjalci Gramphorn zvočnikov prevprašujejo, ali je možno dodati vrednost 3D natisnjenim proizvodom in jih povzdigniti na raven legitimnega umetniškega dela. V iskanju nove vrednosti so se odločili, da bodo ročno dodelani zvočniki Gramohorn natisnjeni v omejenem številu, označeni s posebno številko in delno prilagojeni kupcu, ki mu ob nakupu zagotavljajo, da bodo po 3D-tisku zbrisali izvorne datoteke njihovega modela in tako preprečili produkcijo nevrednih kopij.

 

In kako veste, če si kot ljubitelj tovrstne, ne le zvočne umetnosti, lahko privoščite takšno ekstravaganco? Preprosto. Ponosni lastnik, ki bo svojo robo lahko hvalil zelo glasno, postane vsak, ki je pripravljen za Gramohorn iz kompozitnih materialov odšteti slabih 1200 € ali malce manj kot 6000 € za tiste, narejene iz nerjavečega jekla. Čakalna doba je približno tri tedne, torej ravno prav, da tisti z nekoliko plitvejšimi žepi napišemo pismo dobrotniku s severa in upamo, da bo morda tudi nam kdaj uspelo zaigrati na naš lasten rog.

http://www.gramohorn.com/

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
12. november 2013
1909
25. november 2013
Gramohorn – zvočna ekstravaganca za HTC One
Android