Hekerji lahko na daljavo izklopijo vaše avtomobilske zavore

Jan Ferme 24. september 2013
/PublishingImages/car-hack-20100514.jpg
Računalnike dan danes najdemo povsod. Od parkomatov, avtomatov za hrano, do kuhinjskih pripomočkov. Seveda so današnji mobiteli tudi pravi mali računalniki. Elektronika v avtomobilih zadnja leta postaja vse bolj sofisticirana, računalniki v njih pa nadzirajo vedno več funkcij, od elektronskega vžiga avtomobila do raznih EPS, ABS in drugih sistemov.

Ekipi raziskovalcev iz Univerze v Washingtonu in iz Univerze v Kaliforniji San Diego sta odkrili, da bi hekerji lahko s fizičnim dostopom do avta, prevzeli veliko funkcij in s tem popolnoma odrezali voznika avtomobila, da bi prevzel kontrolo nad vozilom.

Kot primer naj povem, da je ekipama uspelo priklopiti računalnik preko ODB-II porta in nato brezžično dostopati do tega računalnika, medtem ko so se peljali v drugem avtu vzporedno. Nauk te raziskave je, da imajo sodobni avti ogromno elektronike in da jo lahko zelo lahko upravlja kdor koli, ki ima fizični dostop do vašega avta.

Proizvajalci avtov bodo morali boljše poskrbeti za varnost avtomobilskega računalnika in vsaj onemogočiti takojšen fizičen dostop. Glede na razvoj današnjih pametnih mobitelov, predvsem tistih s fizično tipkovnico za lažje tipkanje, kot sta Nokia N900 ali Motorola Milestone, bi se lahko v prihodnosti kar s tem povezal na avtomobilski računalnik in ga prevzel. Mogoče se pa nam obeta programska oprema v obliki požarnih zidov za avtomobile. :)

Vir: Engadget
Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
24. september 2013
636
24. september 2013
Hekerji lahko na daljavo izklopijo vaše avtomobilske zavore