Hiter prenos podatkov LTE/4G prihaja v Mobitelovo omrežje; kaj moram vedeti?

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/iStock_000004419106XSmall.jpg

Tehnične podrobnosti super hitrega omrežja LTE/4G, s katerim bo dostop do interneta na mobilnih napravah še udobnejši, smo na Tehniku že predstavili. Mobitel je v skladu s svetovnimi trendi omrežje že dlje časa temeljito testiral, zato se boš lahko od jutri naprej v 4. generacijo mobilnih omrežij priključil/a tudi ti z ustreznim mobitelom ali podatkovno napravo in storitvijo Hitri internet LTE/4G. Za lažji začetek zato tokrat ponujamo odgovore na 7 vprašanj, ki se ti verjetno zastavljajo ob omembi omrežja LTE/4G.

1) Zakaj LTE in kaj ponuja?

Omrežje LTE/4G ne ponuja le potencialno izjemne hitrosti povezovanja v splet, teoretično do 100 Mbps v smeri proti uporabniku in do 50 Mbps v obratni smeri, kar je hitreje od marsikatere domače, na kabel povezane širokopasovne povezave. Gre za polnokrvno IP omrežje s podporo za internetni protokol IPv6, ki bo zagotovil, da na internetu v prihodnje ne bo zmanjkalo prostora za vse več povezanih naprav. Se pravi, omrežje LTE je zanimivo predvsem za tiste, ki svoje mobilne naprave veliko uporabljamo za brskanje po spletu, za dostop do pretočnih glasbenih in video vsebin ali prenašanje in pošiljanje datotek večje velikosti.

2) Bo LTE izboljšal kakovost navadnih glasovnih klicev?

Ne, pravzaprav se LTE za telefonijo v klasičnem smislu ne uporablja. Če mobitela ne uporabljaš za dostop do interneta, omrežja LTE torej vsaj zaenkrat ne potrebuješ. Ker je LTE namenjen prenosu podatkov, morajo mobilni operaterji uporabiti različne pristope za nudenje glasovnih klicev na LTE mobitelih. Mobitel bo tako pri nas prvi na domačem trgu ponudil celovito izkušnjo tehnologije LTE/4G na mobitelih, saj uporablja pristop CSFB (Circuit Switch Fall Back), ki sam poskrbi, da mobitel preklopi v 2G ali 3G omrežje, ko želimo opraviti ali sprejeti glasovni klic. Ko klic zaključimo, se mobitel zopet preklopi v LTE omrežje. Ali, drugače povedano, Mobitelovo omrežje je dovolj pametno, da bo samo poskrbelo za uporabo primernega omrežja glede na trenutne potrebe, tebi se s tehničnimi podrobnostmi ni potrebno ukvarjati.

3) Kaj potrebujem za uporabo omrežja Mobitel LTE/4G?

Brez mobitela ali podatkovne naprave, ki podpira omrežje LTE seveda ne bo šlo, potrebna je tudi napredna kartica USIM, nahajanje v področju pokritosti omrežja LTE/4G (preveri zemljevid) ter vklopljena storitev Hitri internet LTE/4G. Le-ta bo Mobitelovim naročnikom v promocijskem obdobju do konca leta na voljo brezplačno. Prav tako bodo za Telekomove naročnike v Telekomovih prodajnih centrih na voljo naprave LTE za brezplačno testiranje. Če te bo Hitri internet LTE/4G v promocijskem obdobju navdušil, ga boš po preteku promocijskega obdobja lahko obdržal/a za 6 evrov na mesec. Več o pogojih uporabe storitve in različnih paketih seveda izveš na Mobitelovih straneh.

4) Ali moj mobitel podpira LTE/4G?

HTC One SV, Sony Xperia Z in ZTE MF91D ugodno v Mobitelovi ponudbi

V Mobitelovi ponudbi omrežje LTE/4G trenutno podpirata dva pametna telefona, HTC One SV in Sony Xperia Z, ter MiFi-modem ZTE MF91D. Seznam podprtih naprav se bo v prihodnje še dopolnjeval. Za podporo omrežju LTE morajo namreč poskrbeti tudi proizvajalci. Nokia Lumia 820 in 920 imata denimo že obljubljeno posodobitev, ki bo poskrbela za skladnost z Mobitelovim omrežjem LTE. iPhone 5 bo prav tako moral počakati na nadgradnjo s strani Appla. Velja omeniti tudi, da operaterji po svetu uporabljajo različne frekvence za omrežje LTE. V Evropi so v uporabi frekvence 800, 900, 1800, 2600 MHz. Slovenski operaterji, vključno z Mobitelom, lahko trenutno ponujajo LTE na 1800 MHz. Sčasoma se bodo mobiteli najverjetneje naučili delovati v vseh frekvenčnih pasovih, do takrat pa ni odveč pozornost pri nakupu mobitela v tujini, predvsem čez lužo.

5) Kako je z uporabo omrežja LTE/4G na podatkovnih napravah?

Uporabniki LTE modemov USB ali prenosnih dostopnih točk MiFi lahko sklenete tudi samostojno naročniško razmerje za podatkovni paket Internet LTE/4G ali Internet LTE/4G poslovni. Oba paketa vključujeta 40 GB prenesenih podatkov za mesečno naročnino 39 evrov. Če podatkovne naprave še nimaš, si lahko ob vezavi za 24 mesecev za 1 evro privoščiš še LTE MiFi-modem ZTE MF91D, ki bo v ponudbi od 21. 3. dalje. V promocijskem obdobju od 21. 3. do 31. 8. 2013 velja 50-odstotni popust na naročnino za obdobje šestih mesecev od sklenitve naročniškega razmerja. Podrobne pogoje tudi v tem primeru najdeš na Mobitelovih straneh.

6) Ali je LTE v praksi res tako hiter?

Hitrost prenosa podatkov je seveda odvisna od različnih dejavnikov (oddaljenost od bazne postaje, zasedenost celice, omejitve samih naprav ipd.). Verjetno te tehnične podrobnosti ne zanimajo preveč, zato je glavno vprašanje v praksi: ali omrežje dela in ali se pozna pri navadni uporabi?

Odgovor je pritrdilen. Na različnih koncih Ljubljane, pa tudi v drugih okoliških krajih je testen mobitel HTC One SV brez težav ostal priklopljen na omrežje. Že Mobitelovo 3G omrežje se odlično obnese pri brskanju po spletu, pri uporabi LTE omrežja pa sem imela občutek, da se strani še hitreje naložijo. Tudi nekaj MB velike datoteke iz Dropboxa se na mobitel prenesejo v nekaj sekundah, tudi nalaganje v obratno smer je bilo zelo hitro. Predvajanje HD video posnetkov z interneta pa je bilo skorajda enako predvajanju lokalno shranjenih posnetkov. Res prijetna izkušnja, enakovredna tej, ki jo imam ponavadi na domačem prenosniku. Testirala sem tudi LTE dostopno točko, ki je preverjeno brez težav in prekinitev omogočala nemoteno delo dvema prenosnikoma in pametnemu telefonu.

7) Kako je s pokritostjo omrežja LTE?

Omrežje LTE je trenutno na voljo v sedemindvajsetih večjih krajih po Sloveniji: Ajdovščina, Brežice, Celje, Domžale, Grosuplje, Kamnik, Koper, Kranj, Krško, Ljubljana, Maribor, Metlika, Murska Sobota, Nadgorica, Nova Gorica, Novo mesto, Polzela, Portorož, Postojna, Ptuj, Šempeter, Šentjur pri Celju, Solkan, Šoštanj, Trbovlje, Velenje in Vrhnika. Pokritost omrežja si lahko ogledaš tudi na interaktivnem zemljevidu.

Imaš še kakšno vprašanje, na katerega ti nismo odgovorili? Svetujem ti obisk najbližjega Telekomovega prodajnega centra, kjer si lahko v živo ogledaš ponudbo mobitelov in podatkovnih naprav LTE/4G ter nasvet iz prve roke s strani prijaznih svetovalcev. Na vprašanja ti bodo z veseljem odgovorili tudi na Centru za pomoč uporabnikom na številki 041 700 700 oz. 080 80 00, vse pomembne informacija pa so seveda objavljene na Mobitelovem spletnem mestu.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
486
24. september 2013
Hiter prenos podatkov LTE/4G prihaja v Mobitelovo omrežje; kaj moram vedeti?