Hologrami prihajajo!

Alenka Selčan 23. september 2013
/PublishingImages/hologram.jpg

Ste eden od tistih, ki Kindlovih tablic niste uspeli vzljubiti, češ da so nekako ostale v senci glamuroznega sijaja vodilnih zvezd neba pametnih naprav? Če vas ni prepričal niti Kindle Fire, si boste morda premislili ob novici Wall Street Journala, ki nakazuje, da Amazon ubira povsem nova pota in kot prvi napoveduje razvoj pametne naprave s tridimenzionalnim zaslonom!

Da, prav ste prebrali. Res, da že nekaj časa krožijo govorice o tem, da je Amazonov skrivni pojekt zelo verjetno pametni mobitel, saj se jim je nedavno pridružil Charlie Kindel, eno glavnih imen Windows Phona, a najbrž nihče ni pričakoval kaj takega. Hologramski mobitel?!

Hologrami so bili od nekdaj vroča tema znanstvenofantastičnih zgodb in tudi ne najzvestejši gledalci Vojne zvezd vemo, da je njihov komunikacijski sistem pravzaprav hologramski.

Marsikomu se je že stožilo po slavnem holodeck-u iz Zvezdnih stez in ker tako mamljive zamisli dostikrat najdejo način, da se materializirajo v tusvetju, smo lahko nedavno brali o tem, da je ameriškim znanstvenikom že uspelo ustvariti prvi holodeck. Kdo ve, koliko časa bo minilo, da nam bo na voljo še Voyagerjev hologramski zdravnik, ki se s svojim holo-romanom Photons Be Free zavzema za temeljne pravice hologramov.

Nekateri med vami se boste nemara še spomnili temačnega, skoraj twinpeaksovskega vzdušja Divjih palm, serije, ki jo je v začetku devetdesetih režiral Oliver Stone in je poleg virtualne realnosti napovedovala tudi prihod hologramske televizije. Temu na sledi je nedavno naznanjen Microsoftov koncept IllumiRoom, sistem hologramske televizije, ki naj bi sliko projecirala po celi sobi in s kinetičnimi senzorji pozicionirala interaktivnega gledalca, in tako združila realni svet z virtualnim.

In kakšno tridimenzionalno napravo napovedujejo pri Amazonu? O tem še ni veliko znanega. Temeljila naj bi na tehnologiji sledenja mrežnice in, kot nakazuje trend zadnjih tehnoloških biserov naprav Android, naj bi tudi Amazonov čudežni projekt omogočal navigiranje po napravi s sledenjem pogleda. Hologramsko sliko, ki bo lebdela nad površino zaslona, naj bi brez posebnih očal lahko videli z vseh zornih kotov. Ohlapne govorice omenjajo še, da bo napravo poganjal Qualcommov čip in da bo podpirala povezljivost 4G LTE.

Če bo Amazonu tridimenzionalni mobitel res uspel, bo pokazal čas, zagotovo pa o zamisli hologramskega komunikacijskega sistema nismo slišali zadnjič. Amazon z novim spektrom visokotehnoloških naprav zbuja veliko radovednosti, a za začetek počakajmo na drugo četrtletje tega leta, ko naj bi javnosti predstavili svoj prvi pametni mobitel, seveda zaenkrat še brez holograma.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
186
17. marec 2014
Hologrami prihajajo!