»Homo Smartphoneus« ali »Pleše s telefonom«

Alenka Selčan 23. september 2013
/PublishingImages/curious_rituals2.jpg

Tehnološka evolucija je pojav, ki se z izjemno naglico odvija pred našimi očmi. Še več, vanjo smo ujeti kot Doroteja iz Kansasa v tornadu in še preden nam bo uspelo dvakrat pomežikniti, se bomo iz preprostega Homo Sapiensa prelevili v tehnočloveka, ki mutira v kiborga hitreje, kot to zmore ozavestiti. Zato se za trenutek ustavimo in spoznajmo rutine in navade "Homo Smartphoneusa", doslej največkrat videnega predstavnika prve stopnje tehno evoloucije tretjega tisočletja, kamor nemara spadate tudi vi.

V digitalno-virtualnem svetu 21. stoletja se človeški obraz spreminja v platno, v katerem se prek zaslona odslikava njegov novi Jaz, ki večinoma radovedno brska in socializira po neskončnih planjavah medmrežja. Nič novega, vse to smo poznali že koncem prejšnjega stoletja, vseeno pa z novim tisočletjem pride do ključne razlike.

S pojavom pametnih naprav namreč nismo več priklenjeni za mizo. Pametni telefon ali tablica sta postala podaljšek roke, vse to pa prinaša tudi nove navade, ki jih prej človeštvo ni poznalo. Si predstavljate, kako bi bil videti današnji, z brezžičnimi slušalkami opremljen slehernik, če bi ga prestavili kakih dvajset let nazaj? Najbrž bi ga z rokami na hrbtu kaj kmalu napotili v mehko oblazinjeno celico, danes pa je v praznino zazrt pogled, ki ga spremlja aktivno klepetanje z navideznim prijateljem, povsem normalna stvar.

V raziskovalno-dizajnerskem projektu Curious Rituals, ki se ponaša z nalepko Creative Commons, lahko spoznamo vrsto gest in ritualov, ki jih zasledimo pri sodobnemu uporabniku pametnih naprav in podobnih tehnologij. Avtorji Nicolas Nova, Katherine Miyake, Nancy Kwon in Walton Chiu so svoja antropološka dognanja o novodobni mimiki, do katerih so prišli z opazovanjem navad v ZDA in Evropi, domiselno razvrstili v sedem lično opremljenih kategorij z dodatkom vizije o gestah prihodnosti. Predstavitev, ki jo lahko beremo na njihovem blogu ali vsem dostopni knjigi, zajema od dobro poznanih klasičnih, morda že nekoliko staromodnih gest (upravljanje s TV daljincem, igranje videoigric prek konzole, pisanje sms sporočil s palci in žongliranje med telefonom in mp3 predvajalnikom pred volanom), do nekoliko novejših gibov, ki jih naredimo, ko na primer senzorju z bokom približamo torbico, v kateri je naša identifikacijska kartica, ne da bi ob tem za trenutek umaknili pogled z zadnjih tweetov na mobilcu.

No, na lovu za našim Homo Smartphoneusom nam bo v pomoč kar nekaj poglavij prej omenjene knjige. Že drugo poglavje nas spomni, da mora vsak uporabnik pametnih naprav osvojiti dotik in dvojni dotik na zaslon, zadržanje dotika, naklon, tresenje in druge podobne geste, če želi zadovoljivo krmariti svojega ljubljenčka. Način, kako držimo telefon ali tablico v rokah, razkriva, s kakšno vsebino se trenutno soočamo. V molilni položaj sklenjene roke naj bi nakazovale, da prebiramo daljši tekst ali gledamo album s nešteto slikami iz potovanja okoli sveta. Pravi Homo Smartphoneus pozna tudi nakupovalni način, ko mu prek komolcev visijo težke vreče pravkar kupljenih dobrin, a vseeno iz dlani ne izpusti telefona, saj bo morda kajkmalu vstopil na trolo ali pa bo ravno v tem trenutku momentu obveščen o nečem pomembnem.

Ko je Homo Smartphoneus na prometni ulici, ga lahko kaj hitro lociramo, saj deluje kot čer v reki ljudi. Najbrž se je ustavil, da napiše sporočilo ali prebere hitro novičko. Če mu ob postanku tablica ali pametni telefon popolnoma zastira obraz, najbrž fotografira ali pa zajema okolico s programom nadgrajene resničnosti. Če pametno napravo drži nekoliko nad glavo, jo morda uporablja kot periskop. Če pa se vrti v čudnih krogih, najbrž ravnokar prejema nekoliko neprijetnejše zvočne informacije.

Pametni telefon je socialna cigareta Homo Smartphoneusa. Z njim si krajša čas med pavzo, z njim se tolaži ko čaka na avtobus, pa tudi ko je v družbi, se mu ne odreče kar tako. Tudi če si zamislimo, da Homo Smartphoneusa v kavarni obdajajo vsi prijatelji, ki jih premore njegov facebook, bo ta med pogovorom vseeno štrcal po zaslonu ali pa vsaj na nekaj sekund s pogledom ošvrknil spečo napravo. Kot nekoč dimna zavesa kadilcev služi pametna naprava za ustvarjanje intime Homo Smartphoneusa v še tako družabni situaciji.

Najbrž se nas je kar nekaj identificiralo z omenjenimi situacijami, zato naj vas za konec povabim, da še sami postanete pozorni na geste in rituale, ki jih prinaša novodobna tehnologija. Sodobna antropologija in tudi razvijalci prihodnjih naprav vam bodo zagotovo hvaležni.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
173
17. marec 2014
»Homo Smartphoneus« ali »Pleše s telefonom«