HP je postal največji proizvajalec prenosnih računalnikov

Tehnik 23. november 2020 Čas branja članka: 4 min
/PublishingImages/hp-prenosniki-kavcic-nov20-hero.jpg

Analitično podjetje Strategy Analytics je v novi raziskavi ugotavljalo dostave prenosnih računalnikov v tretji četrtini letošnjega leta in predhodne podatke delilo z javnostjo. Končni podatki o dostavah bodo sicer morda nekoliko drugačni, a ne verjamemo, da pretirano.

Predhodni podatki Strategy Analytics kažejo, da je bilo v letošnji tretji četrtini leta dostavljenih 62,2 milijona prenosnih računalnikov. To je 34 % več kot v istem obdobju lani. Sodeč po pisanju Strategy Analytics, pa bi bila lahko rast še višja, če ne bi bilo pomanjkanja ponudbe. Chirag Upadhyay, višji analitik pri podjetju Strategy Analytics, meni, da bo dobava še naprej glavna skrb, saj bo povpraševanje po pričakovanjih med naraščajočimi okužbami covida-19 po vsem svetu ostalo visoko.

Hewlett Packard (HP) je, sodeč po predhodnih podatkih, v tretji četrtini letošnjega leta med proizvajalci prenosnih računalnikov dostavil največ prenosnikov, in sicer 14,7 milijona. S tem je bil malenkost boljši od Lenova, ki je bil pred tem na vrhu. Lenovo je dostavil 0,1 milijona prenosnikov manj kot HP. Pri HP-ju so lahko z letošnjo tretjo četrtino leta zadovoljni, vsaj kar se tiče dostav prenosnih računalnikov. V primerjavi z enakim obdobjem lani so namreč dostavili kar 43 % prenosnikov več. Skupaj pa so v letošnjem tretjem četrtletju zavzemali 23,6 % tržnega deleža.

Takoj za HP-jem in Lenovom po količini dostav osebnih računalnikov so bili Dell, Apple in Acer z 8,5, 6 in 4,9 milijona dostav. Vsi trije proizvajalci so zabeležili občutno porast dostav v primerjavi z enakim obdobjem lani.

 

Operacijski sistem Windows je pri osebnih računalnikih (namizni računalniki in prenosni računalniki) že dolga leta prevladujoč operacijski sistem in ni se bati, da bi v zelo bližnji prihodnosti izgubil krono vodilnega. Vseeno pa pri Microsoftu ne smejo povsem zaspati. Operacijska sistema Chrome OS in MacOS imata za seboj, kot razkrivajo predhodni podatki Strategy Analytics, dobro četrtletje. V tretji četrtini letošnjega leta je bilo namreč dostavljenih kar 124 % več prenosnih računalnikov z operacijskim sistemom Chrome OS in 39 % več prenosnikov z operacijskim sistemom MacOS kot v istem odboju lani. Operacijski sistem Windows je v letošnjem tretjem četrtletju vseeno še zavzemal zelo visok tržni delež med operacijskimi sistemi za prenosnike. Ta je znašal 72,8 %.

Nedavno smo sicer dobili tudi predhodne podatke o dostavah tabličnih računalnikov in pametnih mobitelov v tretji četrtini letošnjega leta. Prvo mesto med proizvajalci tablic je zasedel Apple, prvo mesto med proizvajalci pametnih mobitelov pa je zavzel Applov veliki tekmec Samsung.

Predhodne podatke o dostavah prenosnikov, ki jih je posredovalo podjetje Strategy Analytics, si lahko ogledate v spodnjih tabelah.

 

 

Številke v tabelah so zaokrožene.

Pri Telekomu Slovenije vam ponujamo prenosnike različnih proizvajalcev. Tudi HP-jeve, Lenovove, Dellove in Applove. Tukaj si lahko ogledate našo aktualno ponudbo prenosnikov.

Vira: news.strategyanalytics.com, press.hp.com.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. november 2020
5471
23. november 2020
HP je postal največji proizvajalec prenosnih računalnikov