HTC Desire HD - test na dlani

Jan Ferme 24. september 2013
/PublishingImages/IMAG0246.jpg

HTC je znan po odličnih Android mobitelih. Na Tehniku smo jih stestirali že kar nekaj. Njihova linija Desire je pred meseci postala bogatejša še za dva člana, to sta Desire HD in Desire Z. V tem testu bo predstavljen Desire HD, ki me je po pravici povedano navdušil. Popolnoma drugačen dizajn kot predhodnik Desire, veliko večji zaslon, veliko delovnega pomnilnika in še bi lahko našteval. Več preberi v nadaljevanju.

Specifikacije

 • Deluje v omrežjih:
  • 2G
  • 3G
 • Velikost: 123 x 68 x 11,8 mm
 • Masa: 164 g
 • Zaslon: 10,92 cm (4,3″) na dotik občutljivi kapacitivni zaslon,  tipa LCD s 16 milijoni barv in ločljivostjo 480 x 800 pik; zaščiten z Gorilla steklom
 • Tipkovnica: virtualna (pokončna in ležeča)
 • Zvok: zvočnik na zadnji strani, 3,5 mm vtič za slušalke
 • Pomnilnik: 1,5 GB, razširljiv s pomnilniško kartico do 32 GB (priložena 8 GB)
 • Delovni pomnilnik: 768 MB
 • Procesor: 1 GHz tipa Scorpion (Qualcomm MSM8255 Snapdragon)
 • Povezljivost: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 2.1, Micro USB 2.0, GPS
 • Fotoaparat: 8 MPx s samodejnim ostrenjem in dvojno LED bliskavico (geo-lociranje, zaznava obrazov)
 • Snemanje videa: v kvaliteti HD 1280 x 720 px (720p)
 • OS: Android OS 2.2 (Froyo), na voljo že nadgradnja Android OS 2.3 (Gingerbread)
 • Ostalo: merilec pospeškov, digitalni kompas, predvajalnik mp3, urejevalnik dokumentov …
 • Baterija: 1230 mAh Lithum Ion
  • v pripravljenosti: do 490 h (2G) / do 420 h (3G)
  • čas pogovora: do 9 ur 15 min (2G) / do 5 h 30 min (3G)

Strojna oprema

HTC oblikuje mobilne telefone že kar nekaj časa. Njihovi izdelki so originalni in ne kopirajo drugih proizvajalcev, kot npr. Samsung menda kopira Apple. Ohišje je izdelano iz kvalitetne kovine temne bronaste barve, ki daje v roki občutek kakovosti. Pokrovčki za baterijo, kartico SIM in micro SD so izdelani iz kvalitetne upogljive črne plastike.

Sprednja stran Desire HD je sestavljena iz ogromnega 4,3" (10,92 cm) zaslona, zvočnika nad zaslonom, zraven sta LED lučka za obvestila in senzor za bližino in svetlobo. Na fotografiji se LED lučke ne vidi, ker je na skrajni levi strani pod mrežico zvočnika, medtem ko se lepo vidi na skrajno desni senzor za bližino in svetlobo.

Pod zaslonom lahko vidiš štiri osnovne Android gumbe, ki so na Desire HD kapacitivni, to so gumb za domov, gumb Menu za več možnosti, gumb za nazaj in gumb za iskanje po spletu in aplikacijah. Pod gumbi je še tipičen napis HTC, da ne bi nikoli pozabil, katero znamko mobitela uporabljaš.

Zaslon na Desire HD je ogromen, kar 4,3" kar je v evropskih enotah 10,92 cm. Tip zaslona je zanimivo kar kapacitiven LCD, občutljiv na dotik, standardne ločljivosti 480 x 800 pik. Barve so super, svetlost tudi, še zmeraj pa trpi vidljivost zaslona na soncu, saj je tam bolj kot ne porazna. Čeprav je ločljivost zaslona samo 480 x 800 pik, je gostota pik dobra in se na sliki ne vidi nikakršne izgube kakovosti, kot bi človek pričakoval, če bi primerjal manjši in večji zaslon iste ločljivosti.

Slušalka in mikrofon sta visoke ločljivosti, saj sem sogovornika zmeraj slišal dobro. Na zadnji strani imamo zvočnik, ki je dovolj močan za svojo velikost. To pomeni, da se da super gledati razne Youtube posnetke in podobno. Kamera ima kar 8 MPx in dela odlične fotografije v sončnem vremenu oz. dobrih svetlobnih pogojih, malo manj dobre so v slabih svetlobnih pogojih. Problem proizvajalcev je, da zelo radi "nabijajo" številke megapik in nobenega ne zanima kakovost leče ali velikost svetlobnega senzorja.

Video snema v HD kvaliteti 720p, ki je super, prav tako je slika, večni problem HTC-ja je edino to, da ne znajo vgraditi dobrega mikrofona za snemanje videov in tako je kvaliteta zvoka zelo slaba. Presodi sam, v spodnjem videu.

Baterija je dostopna samo iz strani mobitela in se skriva pod trpežno plastiko, ko je ta odstranjena, se mobitel ugasne, ker so na plastiki kontakti, ki za to skrbijo. Zdrži okoli enega dneva, kar je tipično za pametni telefon s tako velikim zaslonom na dotik. Pod drugo plastiko na dnu mobitela se skrivata reži za kartico SIM in micro SD kartico.

Zanimiva je tudi primerjava velikost med originalnim Desire, Desire HD in Desire Z. Lepo se vidi, da je Desire HD občutno večji od ostalih dveh.

Programska oprema

Prednaložen operacijski sistem je Android različice 2.2 (Froyo), ampak ker je pred parimi tedni prišla že nadgradnja Android 2.3 (Gingerbread), bom opisal raje to. Če še nimaš najnovejše različice Androida, priporočam nadgradnjo prek lokalnega Wi-Fi omrežja. To storiš tako, da greš v Settings -> About phone -> Software updates -> Check now.

Android 2.3 se od prejšnje verzije ne razlikuje drastično, prinaša pa nekaj dobrodošlih sprememb in predvsem popravke raznih hroščov. Najprej sem opazil spremembo v meniju z obvestili, saj sta zdaj razdeljeni sekciji za "Notifications" in "Quick Settings". Dobrodošla sprememba, čeprav se pa bojim, da bodo preveč zasmetili enostavni meni obvestil.

Spremenjena je tudi ikonica za dostop do vseh aplikacij. Iz Androida 2.2 se spomnimo, da ko si odprl vse aplikacije je tu bilo eno namizje z vsemi aplikacijami. Zdaj so tri bližnjice do katerih dostopaš s kliki na dnu namizja, ta so "All apps" (Vse aplikacije), "Frequent" (Najbolj pogosto uporabljene) in "Downloaded" (Vse aplikacije, ki si jih namestil sam/a preko Marketa).

To so glavne vizualne spremembe, ki sem jih opazil in so jih opazili tudi drugi. Drugače je Android 2.3 stabilen in malo hitrejši od 2.2, kar mi je dobrodošlo, saj se telefon na ukaze odziva hitro. Z užitkom je pisati po takšni veliki virtualni tipkovnici, sploh, če jo imaš v horizontalnem položaju. Problem pa je, ker ni trackpada za pomikanje med črkami, kadar se zmotiš. Na voljo so samo smerne tipke in so dokaj nadležne, dokler se jih ne navadiš.

Zaključek

HTC Desire HD je ogromen mobitel, ki ni za vsak žep, niti ga ne bo povprečni uporabnik hotel v svojem žepu. Po moje je odličen za napredne uporabnike mobilnih tehnologij in tiste ljudi, ki obožujejo velike ekrane. Še bolj je primeren za ljudi z velikimi ali debelejšimi prsti, tisti se boste z Desire HD spoprijateljili v trenutku. Če pa misliš, da bi te tako velik zaslon samo oviral, ti predlagam, da pogledaš raje kakšen drug mobitel.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
24. september 2013
750
24. september 2013
HTC Desire HD - test na dlani
Android