HTC Desire - test na dlani

Jan Ferme 24. september 2013
/PublishingImages/device07.jpg

Spominjam se še časov, ko se je pri Mobitelu prodajal prvi HTC Android OS mobitel HTC Hero. Za takratni čas je bil opremljen z najnovejšim Androidom 1.5 in HTC Sense grafičnim vmesnikom. Seveda sem ga moral imeti, pa ni važno, koliko bi stal. Upam, da si spregledal sarkazem, saj se je vse to dogajalo manj kot eno leto nazaj.

V trenutni Mobitel ponudbi telefonov je kar nekaj Android mobitelov, kar me seveda neizmerno veseli, ampak trenutni paradni konj je zagotovo HTC Desire. HTC Desire se predstavlja kot evropski Google Nexus One z manjšimi spremembami. Predstavitveni video si si že lahko ogledal, če pa želiš izvedeti, kako se obnese v vsakdanjem življenju, si preberi moj test.

Specifikacije:

 • Deluje v omrežjih:
  • 2G GSM 850 / 900 / 1800 / 1900
  • 3G  HSDPA 900 / 2100
 • Dimenzije: 119 x 60 x 11.9 mm
 • Masa: 135 g
 • Zaslon: 3,7″ (9,4 cm) na dotik občutljivi kapacitivni AMOLED zaslon s 16M barvami resolucije 480 x 800 pikslov
 • Tipkovnica: virtualna (pokončna in ležeča)
 • Zvok: zvočnik na zadnji strani, 3.5 mm vtič za slušalke
 • Spomin: 512 ROM, notranji 147 MB, razširljiv s spominsko kartico do 32 GB (4 GB je dodana)
 • Delovni spomin: 576 MB
 • Procesor: Qualcomm Snapdragon QSD8250 1 GHz
 • Povezljivost: WLAN Wi-Fi 802.11 b/g, Bluetooth 2.1, microUSB 2.0, GPS
 • Kamera: 5 MPx z avtofokusom in bliskavico (posebnost: zaznava nasmeha in geo-označevanje)
 • Snemanje videa: WVGA (800x480 pixels) @ 15fps
 • OS: Android OS 2.1 (Eclair)
 • Ostalo: akcelometer, digitalni kompas, mp3 predvajalnik, Facebook, Flickr, Twitter aplikacije ...
 • Baterija: Li-Ion 1400 mAh
  • v pripravljenosti: do 340 h (2G) / do 360 h (3G)
  • čas pogovora: do 6 h 40 min (2G) / do 6 h 30 min (3G)

Strojna oprema

HTC Desire je trenutno eden od mobitelov z najboljšimi možnimi specifikacijami tako na Slovenskem kot na svetovnem trgu.

Zamisli si, da bi ti nekdo pred petimi leti rekel, da bo že čez pet let imel boljši pametni telefon 1 GHz procesor, 512 MB delovnega spomina in na dotik občutljivi 9,398 cm (3,7 palcev) zaslon. Seveda bi se mu smejal, verjetno krohotal v obraz, ampak nekdo bi imel prav. Neverjetno je, kako tehnologija napreduje v tako kratkem času.

Procesor takta 1 GHz se resnično pozna pri tekoči izkušnji z Androidom. K temu seveda pripomore tudi več kot pol gigabajta delovnega pomnilnika. Žal pa je ravno procesor eden izmed največjih porabnikov energije - baterije.

Wi-Fi, Bluetooth, akcelometer, digitalni kompas, GPS ... so že tako standardne komponente skoraj vsakega pametnega telefona, da je škoda izgubljati čas z razlaganjem, zakaj so pomembne.

Oblika mobitela je fantastična v primerjavi z Motorolo Milestone in celo v primerjavi z iTelefonom. Prefinjene zaoble oblike kot nalašč sedejo v malo večjo dlan. Pod ekranom se skrivajo štirje fizični gumbi z optičnim trackpadom na sredini.

Optični trackpad me na trenutke ni tako prepričal kot npr. sledilna kroglica HTC Heroja. Google, super bi bilo, če bi standardiziral zaporedje teh štirih gumbov, ker jih vsak proizvajalec vrže po svoje.

Ob levi strani sta gumba za glasnost in na zgornji strani je gumb za vklop in izklop mobitela. Nekoliko me moti mehkejša plastika, ki prekriva zadnji del mobitela. Vsem vizualno občutljivim na praskice predlagam nakup torbice za zaščito.

Poleg vseh odličnih notranjih komponent, se pravi Desire-jev biser skriva povsem vidno - njegov zaslon namreč. HTC Desire ima odličen kapacitivni AMOLED zaslon, ki pričara žive in kontrastne barve, da je brskati po njem prav užitek. Ko sem primerjal Desire-jev in Milestone-ov zaslon drugega ob drugem, je jasno razvidno, koliko boljši je Desire-jev. Težko bom šel nazaj na Milestone-a. Edino kjer je Desire-jev zaslon občutno slabši, je pod direktno sončno svetlobo. Tam se komaj kaj razloči. Odzivnost zaslona je odlična, resolucija 480 x 800 pikslov pa je kar standard za ta razred.

Fotoaparat oz. kamera ima 5 MPx, kar pri trenutnih mobitelih ni nič posebnega. Slike so jasne in ostre, slednje gre zahvala predvsem odličnemu avtofokusu. Kamera malo slabše deluje v slabih svetlobnih pogojih, ampak nič slabše, kot drugi mobiteli v tem razredu. Spodaj si poglej posnete fotografije.

Baterija je ena redkih slabih lastnosti Desire-ja. Ob intenzivni uporabi bo zdržala polni delovnik (8 ur), vendar jo boste polnili vsako noč. Ob zmerni uporabi se pride skozi dan in pol, ob še bolj zmerni uporabi pa čez dva dni.

Za podaljšanje avtonomije priporočam program Locale iz Marketa, kjer si lahko nastaviš, kdaj naj izklopi različne baterijsko obremenjujoče funkcije. Slaba lastnost baterije je tudi, da se polni okoli 2 uri. Zdi se mi kar malo predolgo, saj je Milestone napolnjen v kakšni uri in pol.

Programska oprema

HTC Desire je opremljen z Googlovim najnovejšim operacijskim sistem Android, verzije 2.1, in HTC-jevim grafičnim vmesnikom Sense. HTC Sense je zelo uporaben in res lepo izdelan. Sprašujem se, zakaj ni nativno vgrajen. Verjetno zato, ker je strojno požrešen.

HTC Sense ima na razpolago 7 namizij, vgrajeno sinhronizacijo fotografij in kontaktnih podatkov s Facebookom, svoje widgete za vreme, prikaz SMS sporočil, hitro klicanje kontaktov in še in še.

Na katero koli od sedmih namizij lahko namestiš razne widgete ali bližnjice do različnih programov, zaznamkov ... Super funkcija je tudi, ko s palcem in kazalcem podrsneš proti notranjosti zaslona. Prikaže se ti vseh sedem namizij - le izbereš iskano.

Kot sem že omenil, močan procesor poskrbi za tekoče izvajanje Android OS-a. Kar me moti, je majhen prostor za nameščanje aplikacij. Trenutno jih ni mogoče nameščati na micro SD kartico.

Googlovci obljubljajo, da bo to mogoče z naslednjo Android verzijo 2.2, ampak do takrat je še par mesecev. Sledi pa še prilagoditev Sense vmesnika. Trenutno je aplikacije mogoče nameščati na micro SD kartico samo, če rootamo telefon, ampak ta postopek ni za vse.

Virtualna tipkovnica se v Sense vmesniku obnese dobro, saj je popolnoma prenovljena.  Zelo hitro se  naučiš pisanja, pri čemer zelo pomaga haptic feedback. To je, da telefon zavibrira, ki pritisneš črko.

Kar me moti je, da ko sem se že naučil pisati zelo hitro in sem pritiskal tipko za presledek, je bilo, kot da ni zaznalo presledka. Posledica je tekstovna klobasa. Možno, da sem malo površen, ali pa je to resnično kakšen hrošč.

Zaključek

HTC Desire je odličen mobitel, ki bo s svojimi res močnimi specifikacijami osrečil marsikaterega zahtevnega uporabnika mobitela. Ima svoje napake. Ampak prav tako jih ima kateri koli drug mobitel. Če bi bil Desire popoln, bi bilo brezveze sploh še izdelovati naslednje mobitele. Tako da dobro, da ni.

Android izkušnja je z Desire res na višku in na to nimam posebnih pripomb, največja slabost pa je definitivno baterija. Vendar, ne moremo imeti vsega, kajne?

HTC Desire je na voljo v Mobitelovem katalogu v paketu povezani 44/77 za 249 €, v paketu povezani 33/55 za 299 €, v splošni akciji za 339 € in v redni prodaji za 530 €.
Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
24. september 2013
635
24. september 2013
HTC Desire - test na dlani
Android