HTC Desire X - test na dlani

Jan Ferme 24. september 2013
/PublishingImages/device-2012-11-18-175500.png

HTC je na trg poslal Desire X, ki naj bi zapolnil praznino med modeloma One V in Desire C. Desire X je srednjerazredni model mobilnega telefona, ki lahko nezahtevne uporabnike popolnoma navduši ali pa pusti hladne. HTC z mobilnim telefonom Desire X cilja predvsem na uporabnike modelov Wildfire in Wildfire S, saj je v primerjavi s tema dvema Desire X resnično korak dalje.

Specifikacije

 • Omrežje:
  • 2G
  • 3G
 • Mere: 118,5 mm x 62,3 mm x 9,3 mm
 • Teža: 114 g
 • Procesor: dvojedrni 1 GHz Qualcomm Snapdragon
 • Kapaciteta: 4 GB, možnost razširitve z Micro SD kartico velikosti do 32 GB
 • Zaslon: 4″ (10,16 cm), ločljivosti 480 x 800 px (gostota slikovnih pik je 233 pik na inč)
 • Kamera: zadnja - 5 Mpx, snemanje 480p videa
 • Baterija: do 10 ur pogovora na 3G omrežju in do 750 ur v stanju mirovanja
 • Senzorji: girometer, meter pospeškov, senzor bližine in senzor za svetlobo ...
 • Povezovanje: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0 ...

Strojna oprema

HTC Desire X ni noben oblikovni presežek, vendar je še zmeraj lep izdelek. Zaradi zaobljenih robov posebno lepo pade v katerokoli dlan. Po obliki me spominja na HTC Wildfire S. Spredaj boste najprej zagledali 10,16 cm veliki zaslon, tipa Super LCD, ki poskrbi za super kontraste vmesnika HTC Sense. Pod zaslonom so trije gumbi, gumb za nazaj, gumb za domov in gumb za preklop med odprtimi aplikacijami.

Ti gumbi so vam lahko indikator tudi pri drugih telefonih, da ima mobitel naložen Android 4.0 ali več. Žal Desire X nima sprednje kamere, tako da z njim ne boste opravljali video klicev s prijatelji. Na levi strani se nahaja Micro USB izhod za polnjenje. Gumb za vklop in za odklenitev zaslona se nahaja na zgornji strani na sredini in pod kotom.

Od začetka bo pritiskanje tega gumba čudno in nenavadno, vendar, ko ugotoviš, da ga je treba pritisniti, tako da držiš mobitel v eni roki, gre lažje. Na levi strani poleg gumba za vklop mobitela je tudi 3,5 mm vtič za slušalke. Na desni strani mobitela se nahajata gumba za uravnavanje glasnosti. Spodaj na mat plastičnem pokrovu za baterijo sta napisa HTC in beats audio ter zvočnik.

Pokrovček za baterijo je resnično težko odstraniti in tega ne privoščim nikomur. Mislim, da ne bi pokvarili dizajna, če bi dodali nekje majhno zarezo za lažjo odstranitev zadnje ploščice. Ko ti jo uspe odstraniti, se ustrašiš, če si jo slučajno poškodoval oz. zlomil, ker je tako tanka.  Na zadnji strani lahko tudi opazimo 5 MPx kamero z bliskavico. Kvaliteta fotografij je zadovoljiva, saj je samo 5 MPx. Aplikacija kamera ima kar nekaj različnih vgrajenih funkcij in filtrov, ampak o tem več v programski opremi.

Baterija ima kapaciteto 1650 mAh in vam bo omogočila celoten dan delovanja, ampak ne pričakujte nič več. Celoten dan delovanja pomeni, nekaj klicev, poslanih in prejetih smsov, brskanja po spletu, pregledovanja družbenih omrežij ipd.

Programska oprema

HTC Desire X ima nameščen Android 4.0.4 z vmesnikom HTC Sense. Spominjam se še časov, ko sem pisal teste s HTC Sense vmesnikom različice 2.1. Časi so se definitivno spremenili. Na bolje, seveda. Operacijski sistem Android na mobitelu Desire X poganja dvojedrni 1 GHz procesor in 768 MB delovnega pomnilnika, kar nam priskrbi izkušnjo brez nepotrebnega zatikanja.

Uporabniški vmesnik Sense 4.1 je po zagotovilih HTC-ja manj "natlačen" kot njegova predhodna različica 4.0. Zaklenjen zaslon je tipičen Sense zaslon, ki ga že poznamo od verzije 3.0. Žal zaslona ne moreš odkleniti s prepoznavo obraza, saj mobitel nima sprednje kamere. Ko enkrat odkleneš zaslon, te pričaka domači zaslon. Za svoje aplikacije in vtičnike imaš na voljo 5 domačih zaslonov, med katerimi prehajaš brez zatikanja.

"Drži s prstom nekaj časa na praznem prostoru enega od domačih zaslonov" te Sense popelje v način urejanja domačih zaslonov. Tu lahko izbereš, kaj bi rad dodal/a na katerega koli od petih domačih zaslonov oz. kjer še pač imaš prostor. Do nastavitev prideš tako, da potegneš dol center z obvestili in se tam skriva bližnjica.

Mobitel na splošno aplikacije odpira hitro in redko kdaj kje zastane, ampak še vedno ni tako hiter, kot npr. One X+, kar je seveda za pričakovati. Aplikacija s kontakti je standardna in ni pretresljivo prenovljena. Kličeš lahko še zmeraj tako, da vtipkaš samo delno ime in ga že prikliče na zaslon. Tipkovnica pri SMS-ih in ostalih sporočilih je tudi standardno HTC-jevska in mi je zaradi vseh mogočih bližnjic prav všeč.

Aplikacija Kamera ima veliko različnih možnosti, fotografirate lahko v avtomatskem, HDR, panoramskem, portretnem, skupinsko portretnem, pokrajinskem, makro načinu ali v načinu, ki je prilagojen za malo svetlobe. Fotografirate lahko tudi z različno veliko filtri (skoraj prekosi popularno aplikacijo Instagram): distorcija, vinjetiranje, DOF, pike, mono, črno belem ...

Zaključek

Všeč mi je oblika mobitela Desire X in kako pade v roko. Vmesnik Sense 4.1 poskrbi za lažje orientiranje po Androidu 4.0. Zvočnik je dovolj glasen, da te ne bo sram poslušati glasbe na avtobusu. Čeprav LCD-zaslon nima visoke ločljivosti, je še zmeraj zadovoljiv pri gledanju video vsebin. Ni mi toliko všeč, da ima kamera samo 5 MPx. Ni mi všeč, koliko truda je potrebnega, da spraviš iz Desire X zadnjo ploščico.

Če si na lovu za moden in poceni mobilni telefon, je HTC Desire X zagotovo zate, če pa potrebuješ ali si želiš kaj več, pa predlagam, da pogledaš po ostali naši ponudbi.

HTC Desire X je že na voljo v Mobitelovi ponudbi.
Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
24. september 2013
970
24. september 2013
HTC Desire X - test na dlani
Android