HTC HD Mini - Test na dlani

Jan Ferme 24. september 2013
/PublishingImages/hd-mini-zunaj.jpg
HTC z najnovejšim mobitelom HD Mini zapolnjuje vrzel med WinMo 6.5 mobiteli. HTC HD Mini je po velikosti dosti manjši od svojega starejšega brata HD2-ja in primerljiv s svojim bratrancem Legendom. Preberi si, kako se je odrezal na testu.

Specifikacije

 • Deluje v omrežjih:
  • 2G
  • 3G
 • Dimenzije: 103.8 x 57.7 x 11.7 mm
 • Masa: 110 g
 • Zaslon: 3,2″ (8,1 cm) na dotik občutljivi kapacitivni zaslon TFT LCD s 65K barvami in ločljivosti 320 x 480 pik
 • Tipkovnica: virtualna (pokončna in ležeča)
 • Zvok: zvočnik na zadnji strani, 3.5 mm vtič za slušalke
 • Pomnilnik: 512 ROM, razširljiv s pomnilniško kartico do 32 GB (2 GB je dodana)
 • Delovni pomnilnik: 384 MB
 • Procesor: Qualcomm MSM 7227 600 MHz
 • Povezljivost: Wi-Fi 802.11 b/g, Bluetooth 2.1, microUSB 2.0, A-GPS
 • Kamera: 5 MP s samodejnim ostrenjem
 • Snemanje videa: VGA (640×480 pik)
 • OS: Windows Mobile 6.5.4 Professional
 • Ostalo: merilec pospeškov, digitalni kompas, mp3 predvajalnik, Facebook, Flickr, Twitter aplikacije …
 • Baterija: Li-Ion 1200 mAh
  • v pripravljenosti: do 340 h (2G) / do 500 h (3G)
  • čas pogovora: do 6 h 40 min (2G) / do 7 h 15 min (3G)

Strojna oprema

Kot lahko vidiš, so specifikacije v veliki meri zelo podobne Legendu. Razlike so samo v zaslonu, GPS-u, bateriji in seveda v operacijskem sistemu.

Ohišje HD Minija je izdelano iz plastike. Zanimivo je, da se je HTC odločil za 5 kapacitivnih gumbov pod zaslonom, namesto fizičnih. Res je, da se estetsko bolj prilegajo, vendar moraš vsakič pogledati kaj boš  pritisnil.

Pokrov za baterijo je trdno na mestu in se moraš kar potruditi, da ga snameš. Pod pokrovom nas pričaka živo rumena notranjost s prav tako rumeno baterijo. Res zabavno za pogledati. Na levi strani sta še gumba za uravnavanje glasnosti, ni mi pa všeč, da manjka lasten gumb za kamero.

Procesor je identičen tistemu v Legendu tako po taktu, ki znaša 600 MHz, kot po modelu procesorja. Načeloma nisem imel problemov z izvajanjem OS-a, vendar se je od časa do časa malo ustavil, kot da bi mi hotel sporočiti, da ne more tako hitro. Procesor, takta 600 MHz, za normalno dnevno uporabo več kot zadošča.

Zaslon je za razliko od Legenda, ki ima AMOLED zaslon, le TFT LCD zaslon. Po diagonali sta zaslona enake velikosti s 3,2" in tudi ločljivosti 320 x 480 pik. Čeprav sem negodoval pri Legendu, da se na soncu ne vidi najbolje, moram povedati, da se tudi zaslon od HD Minija ne, pa čeprav bi se po vsej logiki moral. Moram pa izpostaviti, da je zaslon izredno odziven na dotik in sem bil kar malo presenečen. Ali je WinMo s Sense vmesnikom tako dobro optimiziran ali pa so se res dobro odrezali HTC-jevi inženirji.

Dan danes je očitno standard 5 MP že na vseh pametnih mobitelih. Kamera se na HD Miniju obnese odlično v normalnih svetlobnih pogojih (tj. pri sončni svetlobi). Avtofokus je dovolj hiter, da ne boste zraven zaspali kot npr. pri HD2-ju. Kar me izredno moti, je to, da zadaj ni vgrajene bliskavice. Mislim, kateri novejši pametni mobitel pa zdaj še nima bliskavice? Še iPhone 4 jo je dobil. :)

Baterija je malenkost šibkejša kot na Legendu, vendar mislim, da se to kaj pretirano ne pozna. Ob normalni uporabi je zdržala dan in pol brez problema. Po moje se jo da celo prepričati, da bi delovala 2 dni. Seveda, če ste pa "ziheraš", predlagam polnjenje vsako noč.

Fotografirano zunaj s HD Mini

Fotografirano ponoči

Fotografirano v prostoru ... mmm

Programska oprema

Hm, vsakič ko slišim Windows Mobile 6.5, me zmrazi po celotnem telesu. To še kdo dejansko uporablja? Očitno, drugače ne bi izdelovali več teh mobitelov.Kljub temu, da WinMo ni moj najljubši OS, sem bil nad verzijo, nameščeno na HD Miniju, prijetno presenečen.

Seveda je Windows Mobile 6.5 na HD Miniju preoblečen s Sense vmesnikom, ker si drugače ne predstavljam, kako bi bil prebavljiv. Odzivnost posameznih elementov in klikov na aplikacije je čisto zadovoljiva. Ker sem preveč zahteven uporabnik, naj z vami delim izkušnjo moje sestre, ki se je igrala kar nekaj ur s HD Minijem. Zanimalo me je predvsem, če bo ugotovila enake napake kot jaz.

Moja sestra drugače tehnološko ni preveč zahtevna in ji je predvsem pomembno, da telefon opravlja osnovne funkcije (klici, smsi, brskanje po internetu, Facebook in Twitter).

Pri klicih je ugotovila, da telefon zvoni pretiho (tukaj sam nisem imel tega občutka). SMSe je pisala z virtualno tipkovnico brez problemov, zanimivo kako se mladi hitro navadijo na virtualne tipkovnice :) (meni se zdijo tipke premajhne, podobno kot na Legendu). Facebook in Twitter se nista sama od sebe osveževala, čeprav je bilo tako nastavljeno. Brskanje po internetu s privzetim brskalnikom Opera ni nič posebnega, strani renderira bolj ubogo, še posebno tekst.

Če povzamem, pri programski opremi sva prišla do podobnih zaključkov, čeprav se je na koncu videlo, da je bila tamala veliko bolj zadovoljna z uporabo kot jaz. Mogoče je to namig, komu je HD Mini v resnici namenjen. ;)

Zaključek

V osnovi je HD Mini čisto spodoben pametni mobitel, ki bo lahko razveselil marsikaterega uporabnika. Po moje ga bodo cenili predvsem uporabniki, ki so že kdaj imeli Windows Mobile mobitel. Če ste malo bolj napreden uporabnik, vam zna požreti kakšen živec ali dva in bi vam raje predlagal HTC Legend ali še bolje HTC Desire.

HD Mini je na voljo pri Mobitelu v paketu Povezani 44/77 za 189 €, v paketu Povezani 33/55 za 249 €, v splošni akciji za 289 € in v prosti prodaji za 443 €, vse ob vezavi za 24 mesecev (razen v prosti prodaji).
Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
24. september 2013
643
24. september 2013
HTC HD Mini - Test na dlani