HTC Legend - test na dlani

Jan Ferme 24. september 2013
/PublishingImages/IMAG0016.jpg
HTC je v zadnjih dveh letih postal eden od najbolj uveljavljenih proizvajalcev mobitelov z Androidom. Kakovost izdelave je na najvišjem nivoju, s svojim vmesnikom Sense pa imajo tudi eno lepših preoblek za Android OS. Nazadnje sem vam predstavil HTC Desire, danes pa si poglejmo kako se je v stresnih testnih pogojih odrezal njegov mlajši brat HTC Legend.

Specifikacije:

 • Deluje v omrežjih:
  • 2G
  • 3G
 • Dimenzije: 112 x 56.3 x 11.5 mm
 • Masa: 126 g
 • Zaslon: 3,2″ (8,1 cm) na dotik občutljivi kapacitivni zaslon AMOLED s 16M barvami in ločljivosti 320 x 480 pik
 • Tipkovnica: virtualna (pokončna in ležeča)
 • Zvok: zvočnik na zadnji strani, 3.5 mm vtič za slušalke
 • Pomnilnik: 512 ROM, razširljiv s pomnilniško kartico do 32 GB (2 GB je dodana)
 • Delovni pomnilnik: 384 MB
 • Procesor: Qualcomm MSM 7227 600 MHz
 • Povezljivost: Wi-Fi 802.11 b/g, Bluetooth 2.1, microUSB 2.0, GPS
 • Kamera: 5 MP s samodejnim ostrenjem in bliskavico
 • Snemanje videa: VGA (640×480 pik)
 • OS: Android OS 2.1 (Eclair)
 • Ostalo: merilec pospeškov, digitalni kompas, mp3 predvajalnik, Facebook, Flickr, Twitter aplikacije …
 • Baterija: Li-Ion 1300 mAh
  • v pripravljenosti: do 440 h (2G) / do 560 h (3G)
  • čas pogovora: do 7 h (2G) / do 6 h 10 min (3G)

Strojna oprema

Najprej bi rad izpostavil veliko razliko med Desirejem in Legendom: Legendovo ohišje. HTC Legend ima ohišje izdelano iz enega kosa aluminija (aluminum unibody), na enak način imajo ohišje tudi novejši Applovi prenosniki MacBooki.

In kako je videti? Naravnost fantastično, nedvomno eden od vrhuncev industrijskega oblikovanja mobitelov. Barva ohišja je svetla z dodatkom črnih plastičnih in steklenih elementov, še posebej sta mi všeč gumba za glasnost in gumb za vklop ter izklop mobitela, saj tudi gumbi izgledajo kot da so iz aluminija, čeprav niso. Legend je dovolj robustno izdelan, da ne potrebujete dodatne zaščite za ohišje, najbolj občutljivim jo svetujem samo za ekran.

Pri HTC Hero je marsikoga motila ukrivljene ploskev na spodnji strani mobitela, ki se je je prijelo ime "brada". Tudi HTC Legend ima "brado" vendar ne tako izrazito kot Hero. Nekaterim bo mogoče še zmeraj "predivja", a mene ni motila. Na zadnji strani "brade" je gumijasti pokrovček za baterijo, kartico SIM in kartico microSD. Vso to zbirko ključnih elementov so elegantno rešili s popolnoma novim načinom zapiranja in držanja baterije fiksno na enem mestu.

Srce Legenda tik-taka pri 600 MHz. Že s taktom procesorja je nakazana marketinška logika, da Legend ni namenjen največjim tehnološkim navdušencem, ampak predvsem ljudem, ki cenijo estetiko. Za tehnološke navdušence itak poskrbi Desire.

Tako kot starejši brat Desire ima tudi Legend zaslon AMOLED. Barve se vidijo odlično, na soncu je pa žal vidljivost malo slabša. Čeprav bi kdo pomislil, da se v primerjavi z Desirejem najbolj pozna razlika v velikosti ekrana, naj povem, da 1,3 cm po diagonali manj, ni tako pomembno kot nižja ločljivost. Legendova ločljivost je žal le 320 x 480 pik kar se mi zdi za trenutne standarde čisto premalo.

Fotoaparat na HTC Legendu je tudi standardnega tipa 5 MP in podobno kot pri Desireju, tudi tu ni nobenih posebnosti. Fotografije so na dobri svetlobi za mobitel odlične, v slabi luči pa manj. Poglej si spodnje fotografije, da boš vedel/a o čem govorim.

Baterija v Legendu je le malenkost šibkejša kot na Desireju, mobitel vseeno ne zdrži toliko dlje kot bi pričakovali. Čeprav ima Legend manjši zaslon in počasnejši procesor, kar naj bi oboje skupaj trošilo manj baterije, ne pričakujte presežkov. Ob intenzivni rabi zdrži baterija 12 ur, ob zmerni uporabi in kakšni izklopljeni funkciji pa dva dni.

Programska oprema

HTC Legend ima naloženo isto različico operacijskega sistema Android 2.1 z vmesnikom Sense kot njegov večji brat Desire. Legend prav tako razpolaga s sedmimi po želji prilagodljivimi namizji, vgrajeno sinhronizacijo fotografij in kontaktnih podatkov s Facebookom, widgete za vreme, prikaz SMS sporočil, hitro klicanje kontaktov ...

Čeprav sem se pri Desireju spraševal zakaj ni Sense privzet na vseh mobitelih z Androidom in prišel do zaključka, da verjetno zato, ker je strojno požrešen, moram tole zadnjo izjavo malo popraviti. HTC Legend ima skoraj za polovico počasnejši procesor in kar 200 MB manj delovnega pomnilnika od Desireja, pa vmesnik Sense deluje čisto tekoče.

Zagotovo je bilo potrebne kar precej optimizacije vmesnika Sense, ampak pomembno je, da naša uporabniška izkušnja popolnoma nič ne trpi na račun počasnejšega procesorja in manjšega delovnega pomnilnika.

Virtualna tipkovnica v pokončnem položaju se po velikosti ne razlikuje veliko od Desirejeve, vendar je največja razlika v velikosti opazna ravno v ležečem položaju, saj je Legendova tipkovnica občutno manjša. Če imaš debelejše prste boš kljub dobri HTCjevi optimizaciji tipkovnice težko zadel pravo črko. Po mojem mnenju je Legendova tipkovnica bolj prilagojena tankim prstom nežnejšega spola.

Zaključek

HTC Legend je estetsko zelo lepo oblikovan mobitel, ki mislim da najbolje spada v roke kakšne poslovne ženske. Moškim predlagam naj vržejo oko na večjega brata HTC Desire. Uporabniška izkušnja operacijskega sistema je tudi na Legendu na višku, HTC je pa že oznanil, da bo nadgradnja Android 2.2 (Froyo) na voljo za vse mobitele, ki jih je na trg poslal letos, samo vprašanje časa je kdaj.HTC Legend je na voljo pri Mobitelu v paketu Povezani 44/77 za 229 €, v paketu Povezani 33/55 za 279 €, v splošni akciji za 319 € in v prosti prodaji za 496 €, vse ob vezavi za 24 mesecev (razen v prosti prodaji).
Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
24. september 2013
637
29. september 2013
HTC Legend - test na dlani
Android