HTC One (M8), predstavitev

Uroš Miklavčič 26. marec 2014
/PublishingImages/htc_onem8_hero.jpg

Po vseh »pobeglih informacijah«, za katere imam teorijo, da jih je HTC spretno podtikal sam, da bi potrošnike odvrnil od prednaročila Samsungovega Galaxy S5, je HTC končno tudi uradno naznanil novi One, za katerega pa se je očitno kar obdržalo kodno ime M8 – torej, HTC One (M8). Vse informacije, ki so v javnost ušle pred izidom, so se izkazale za popolnoma resnične, a je HTC vseeno postregel z nekaj podrobnostmi, ki jih do sedaj nismo zasledili.

 

Strojna oprema

Novi One se oblikovno ne razlikuje bistveno od svojega predhodnika, a je kovinsko ohišje vseeno doživelo nekaj preoblikovanja. Linije so tako bolj zaobljene in ohišje je sedaj v 90 % narejeno iz kovine.

Zaslon po diagonali meri 5 palcev (12,7 cm) in z ločljivostjo 1080 × 1920 px dosega gostoto 440 ppi. Gumbe so izpod zaslona preselili na zaslon, zato ni jasno, zakaj je HTC pod zaslonom pustil prazen prostor z logotipom.

Na sprednji strani sta še vedno stereo zvočnika s tehnologijo BoomSound™, na vrhu je po novem čez celotno širino IR blaster, vhod za slušalke pa se je premaknil na spodnjo stran, poleg vtiča microUSB.

V mobitelu tiktaka Snapdragon 801, vgrajena sta 2 GB pomnilnika in 16 oz. 32 GB pomnilnika za podatke. To kapaciteto je možno razširiti s kartico microSD (do 128 GB).

 

Na prednji strani je vgrajena kamera s 5 MP, na zadnji strani pa sta kar dve kameri, ki omogočata zajem slik s plitvo globinsko ostrino (podobno kot na DSLR-kamerah) in popravljanje točke ostrenja po tem, ko sliko že zajamete. Pri tem druga kamera skrbi zgolj za zajemanje podatkov o globini. HTC je že lani najavil, da ne bo sodeloval v t. i. »megapiksel vojni«, in tako je letos gladko zamolčal, kako velike slike dejansko zajema (to bo sicer kmalu znano, ko pridejo prvi primerki v divjino).

Seveda deluje v omrežju LTE/4G, ima GPS, kompas, merilec pospeškov, NFC in druge pritikline, kot se spodobi za tak mobitel.

 

Programska oprema

Sense, HTC-jeva preobleka Androida (tokrat 4.4.2, KitKat), je s HTC One (M8) prešel v svojo šesto inkarnacijo. Tako so pri HTC-ju Sense 6.0 malce klišejsko poimenovali tudi Sixth Sense (šesti čut). Slednje sicer ni popolnoma iz trte zvito, ker zna novi One svoje senzorje z zelo malo energije ohraniti pozorne na vaša dejanja. Tako lahko odklenete zaslon s potegom po zaslonu, prislonite telefon k ušesu ter se oglasite na klic in tako naprej. Vse to so programske rešitve in niso odvisne od strojne opreme mobitela.

 

Sense 6.0 tako prinaša nekoliko osvežen izgled, ki je v skladu s trenutnimi trendi t. i. ploščatega dizajna. Nadgradnjo je doživel tudi BlinkFeed, ki je sedaj odprt za vse razvijalce, ki bi radi informacije pretakali v ta multimedijski kotiček. Omembe vredna je morda še napredna aplikacija za zajemanje fotografij, ki vam daje veliko nadzora nad raznimi nastavitvami. Poleg tega pa je HTC najavil, da bo API za vgrajeno kamero ponudil vsem razvijalcem, da bodo ti lahko v polnosti izkoristili potencial senzorja.

Velik potencial

Na papirju je novi HTC One (M8) zelo zmogljiv mobitel, ki je povrhu še neverjetno dobro zasnovan in zgrajen. To ga postavlja v sam vrh trenutne ponudbe na trgu. Če vse to drži, pa bo pokazal kakšen bolj poglobljen test, ko nam mobitel pride tudi dejansko v roke.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
26. marec 2014
1998
2. april 2014
HTC One (M8), predstavitev
Android