HTC One X - test na dlani

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/HTC_One_X-lezece.jpg

Ko sem se s HTC One X prvič srečala na modni reviji, me je telefon očaral s svojo prijetno obliko. A ker naj bi One X odlikovala predvsem kakovost kamere in zvoka, sem komaj čakala, da lahko s telefonom preživim več časa. Te zanima, kako se najbolj pričakovan HTC-jev Android telefon letošnjega leta obnese v praksi?

HTC One X

Tehnične specifikacije

Najprej si poglejmo, kako HTC One X izgleda na papirju:

 • deluje v omrežjih:

  2G (GPRS/EDGE)

  3G (HSDPA)

 • procesor: štiri-jedrni 1,5 GHz, Nvidia Tegra 3
 • delovni pomnilnik: 1 GB
 • notranji pomnilnik: 32 GB (26 GB na voljo, brez možnosti razširitve)
 • zaslon: 11,94 cm, 720 x 1280 pikslov, 312 ppi, 16 M barv, Super IPS LCD2, Gorilla Glass
 • glavna kamera: 8 MP, samodejno ostrenje, LED bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, hkratno snemanje videa in fotografij, zaznavanje obraza in nasmeha, stabilizator slike …
 • sprednja kamera: 1,3 MP, snemanje v HD 720p
 • snemanje videa: HD 1080p, 30 sličic na sekundo
 • povezljivost: Wi-Fi (tudi hotspot), WiFi Direct, Bluetooth 4.0, microUSB, DLNA
 • ostalo: merilec pospeškov, žiroskop, kompas
 • baterija: Li-Po 1800 mAh
 • Operacijski sistem: Android 4.0.3, HTC Sense 4.0
 • dimenzije: 134,4 x 69,9 x 8,9 mm
 • masa: 130 g

Telefon je na voljo v črni in beli barvi. Tokrat sem podrobneje spoznavala črno različico.

Strojna oprema: prijeten na otip, velik in sijoč zaslon

HTC One X od povprečja vsekakor izstopa po dovršeni obliki. Ohišje je namreč izdelano iz enega samega kosa polikarbonata, ki je prijetno zaobljen na pravih mestih in daje telefonu eleganten mat videz. Ja, polikarbonat, ki ga recimo najdemo tudi na Nokiinih Lumia telefonih, je v bistvu plastika, vendar je na otip izjemno prijeten material in daje telefonu občutek kakovostne izdelave.

HTC One X v roki

Ohišje iz enega kosa seveda pomeni, da telefon nima snemljive baterije, prav tako bo marsikdo pogrešal možnost razširitve spomina z microSD kartico, ki smo je bili do sedaj vajeni na Android telefonih. Novost je tudi uporaba Micro-SIM kartice, ki jo vstavimo v režu na vrhu telefona. Za to potrebujemo posebno kovinsko sponko, ki je priložena paketu in precej spominja na način vstavljanja SIM kartice na Applovem iPhone-u.

Sicer pa ima HTC One X le dva fizična gumba, ki se dobro prilegata elegantnemu ohišju: ob desni strani gumb za glasnost, na vrhu desno pa gumb za vklop in zaklepanje telefona. Na vrhu najdemo še standardni priključek za slušalke, na levi strani pa micro-USB režo za polnjenje telefona. Pod zaslonom najdemo še tri kapacitativne tipke za navigacijo po telefonu: nazaj, domov in večopravilno tipko za prikaz nedavnih aplikacij. Omenjene tipke se kljub nizki legi dobro izogibajo nenačrtovanim dotikom.

HTC One X podrobnosti

Poleg prijetnega ohišja je zvezda telefona nedvomno še izjemno jasen in barvit LCD zaslon. Slika na zaslonu je ostra in naravna, solidno je vidna tudi pod močnim soncem, kot vidljivosti je seveda izjemen. Problem je le v tem, da je takšen zaslon kar precej požrešen in je tako z precejšnjo prednostjo kraljeval na lestvici največjih porabnikov baterije. Slednja me v praksi ni navdušila, saj je zdržala približno en dan. Verjetno bi se z bolj zatemnjenim zaslonom dalo privarčevati še kakšen dan.

Telefon je sicer navkljub velikem 4,7 palčnem oz. 11,94 cm zaslonu prijeten v roki in ni videti tako pošastno velik, te pa vseeno hitro prisili k dvoročni uporabi telefona. Paketu so priložene tudi črne HTC slušalke, ki so s pomočjo tehnologije Beats Audio sposobne sproducirati presenetljivo bogat zvok. Škoda je le, da na telefonu ni več prostora za shranjevanje glasbe. HTC One X je namreč na voljo zgolj v 32 GB različici, pri čemer imamo v praksi na voljo le 26 GB pomnilnika.

Kamera: enostavna uporaba in žive barve

HTC pri promociji telefona One X rad izpostavlja "neverjetno kamero", zato sem komaj čakala, da jo testiram v praksi. Spodaj si lahko pogledaš nekaj slik in video posnetkov, ki sem jih posnela v različnih okoliščinah z uporabo privzetih nastavitev (le pri videu sem preklopila na maksimalno, Full HD resolucijo zajema).

Slike v polni velikosti: Slika 1, Slika 2, Slika 3, Slika 4, Slika 5, Slika 6

Moram priznati, da me kakovost posnetkov ni ravno vrgla s stola. Slikam in video posnetkom manjka kar precej ostrine, video stabilizator bi prav tako lahko bil boljši, so pa po drugi strani barve zelo živahne. Razveselilo me je predvsem dejstvo, da slike in video posnetki niso bili deležni spranosti, ki se hitro pokaže na večini kamer na mobilnih telefonih.

Glede kakovosti ima torej HTC še kar nekaj maneverskega prostora za izboljšave, me je pa pri uporabi kamere navdušila preprostost uporabe, hitrost zajema slik in možnost sočasnega zajema videa in slik. Kamera se res hitro požene, zajem slike se zgodi v trenutku, ko pritisnemo na gumb; le pri zagonu snemalnika za video se pojavi manjši zamik. Vmesnik za kamero je brez nepotrebne navlake, so pa pod nastavitvami na voljo tudi vse napredne možnosti za fotografske navdušence.

Zelo mi je bila všeč možnost, da lahko kar med snemanjem videa posnamemo tudi sliko. Odlična je tudi možnost snemanja hitre sekvence fotografije s tem, da držimo gumb za fotografiranje tako dolgo, kot želimo. Ko gumb spustimo, lahko pregledamo posnete fotografije in obdržimo le tisto, ki se nam je najbolj posrečila. Kot zanimiv dodaten so nam pri slikanju na voljo še različni filtri in posebni efekti.

Aplikacija Kamera na HTC One X z različnimi filtri

Programska oprema: eleganten HTC Sense in možnosti prilagajanja

Kot se za vrhunski Android telefon spodobi, HTC One X poganja Android 4.0 Ice Cream Sandwich (ICS), ki skoraj povsod govori slovensko. Seveda je HTC tudi tokrat ICS oblekel v svoj vmesnik HTC Sense, ki v različici 4.0 izgleda precej bolj moderno.

HTC Sense 4.0 na HTC One X

Žal pa se je ob izidu v operacijski sistem prikradlo kar nekaj hroščev (med drugim so povzročali celo težave z delovanjem v Mobitelevem omrežju), a je HTC s serijo popravkov večino težav že odpravil. Klicanje, SMS-anje, brskanje po spletu in druga opravila so torej med testiranjem delovala brezhibno. Če torej opaziš kakšne težave z povezovanju z omrežjem, zaslonom ali kaj podobnim, ti priporočam, da pod Nastavitve > O programu > Posodobitev programske opreme preveriš, ali je na voljo kakšna nadgradnja.

Kot omenjeno je torej novi HTC Sense na videz veliko bolj prijeten, manj je tudi nepotrebnih animacij, ki smo jih bili na HTC-jevih telefonih vajeni. Kljub temu pa se nisem mogla znebiti občutka, da je vmesnik še vedno nekoliko preveč požrešen, saj so se navkljub štiri-jedrnemu procesorju občasno pojavila zatikanja pri prehodih med domačimi zasloni ali nalaganju domačega zaslona ob pritisku na tipko domov.

HTC Sense 4.0 na HTC One X in različne aplikacije

Je pa kljub temu HTC novemu Androidu dodal nekaj zanimivih izboljšav. Zelo mi je bil všeč vmesnik za dodajanje bližnjic do programov in vtičnikov (widgetov) na domače zaslone, ki omogoča hkratno dodajanje več bližnjic naenkrat na poljuben zaslon. Zelo uporabno! Dobro izgleda tudi zaslon z nedavnimi aplikacijami (dostopen je z desno tipko pod zaslonom), na katerem aplikacije preprosto zapremo s potegom po zaslonu navzgor.

Tudi sicer je HTC velik poudarek dal možnosti prilagajanja videza in funkcionalnosti telefona. Med aplikacijami in nastavitvami tako najdemo možnost Prilagoditev, ki ponuja bogat nabor scen, preoblek, ozadij in slogov zaklenjenega zaslona. S scenami lahko hitro preklapljamo med različnimi postavitvami in fukncionalnostjo domačih zaslonov (npr. eno sceno lahko uporabljamo za službeni čas, drugo za prosti čas), s slogi zaklenjenega ozadja pa lahko na zaklenjen zaslon dodamo obvestila o dogodkih na telefonu ali koledarju, prikazujemo najljubši album slik, objave prijateljev z vseh družabnih omrežij, prikažemo animacijo o vremenu in še marsikaj. Nedvomno je to funkcija, ki HTC ločuje od vseh drugih telefonov!

HTC One X ponuja veliko možnosti za prilagajanje videza in funkcionalnosti telefona

Pri izbiri dinamičnih ozadij sicer velja malce pazljivosti, saj lahko nekatera ozadja občasno upočasnijo domače zaslone. Osebno mi je recimo pri srcu bilo dinamično ozadje s prikazom animacije aktualnega vremena na trenutni lokaciji, vendar sem ga čez nekaj časa izklopila, saj so se pojavljala zatikanja pri prehajanju med zasloni.

HTC One X ima seveda tudi vrsto novih funkcij, ki jih prinaša Android ICS. Telefon podpira tudi izmenjavo podatkov preko standardov NFC in WiFi Direct. Ne manjkajo pa tudi nove ali posodobljene HTC-jeve aplikacije. Zanimiva je recimo aplikacija Car, ki na prilagojenem vmesniku ponuja enostaven dostop do telefona, glasbe in navigacije (slednja sicer pri nas še ne deluje, lahko pa dobimo Navodila iz Google Zemljevidov). Uporabna je tudi aplikacija Beležke, ki se lahko poveže s storitvijo Evernote, in ponuja možnost shranjevanja besedil, zvočnih posnetkov, preprostih skic in poljubnih prilog (dokumentov).

Aplikacija Beležke na HTC One X

Za lažje dodajanje beležk je na voljo tudi poseben widget. Tudi sicer je HTC pripravil bogat nabor lastnih widgtov, ki npr. olajšajo dostop do priljubljenih kontaktov, pregled nad objavami v družabnih omrežjih s pomočjo HTC-jeve aplikacije Friend Stream, všeč mi je bil tudi widget Fotografski album, ki omogoča listanje po izbranem albumu kar na enem izmed domačih zaslonov.

Dobro je poskrbljeno tudi za družabni element telefona. Privzeto so denimo naložene aplikacije za Facebook, Twitter in Google+, glasbenim navdušencem pa so poleg bogatega sistemskega zvoka Beats Audio privzeto na voljo tudi aplikacije Sound Hound, TuneIn Radio in 7digital, do katerih lahko dostopamo tudi preko privzete glasbene aplikacije. Seveda na telefonu najdemo tudi vse osnovne Googlove storitve - Gmail, Iskanje, YouTube, Zemljevidi, na voljo pa je tudi Polaris Office za pregledovanje dokumentov.

Med privzeto naloženimi aplikacijami ne manjka tudi Dropbox, ki ti bo ob prijavi podaril kar 25 GB brezplačnega prostora za dve leti. Pri testiranju sem Dropbox s pridom uporabljala za dostop do slik in video posnetkov iz telefona, saj aplikacija omogoča samodejno nalaganje le-teh.

Za konec bi rada pohvalila še smerne tipke, ki jih je HTC dodal svoji tipkovnici in s tem precej olajšal premikanje naprej/nazaj po besedilo in gor/dol po vrsticah ali poljih za vnos. Solidno je med tipkanjem delovalo tudi predvidevanje besedila v slovenščini.

Povzetek: prilagodljiv multimedijski telefon

HTC One X v roki

HTC One X odlikuje predvsem prijetna oblika in vrhunski zaslon. Škoda je le, da je kljub modernemu videzu vmesnik HTC občasno še vedno malce preveč požrešen. Vseeno pa je One X odlična izbira za vse, ki vam je pomembna personalizacija videza in funkcionalnosti telefona, saj je One X s scenami, ozadji zaslona za zaklepanje in bogatim naborom vizualnih in zvočnih tem ter widgetov na tem področju izjemno prilagodljiv.

Zelo dobro se seveda One X obnese kot multimedijskega naprava, saj velik zaslon brezhibno prikazuje slike in video, Beats Audio pa poskrbi za izjemno bogat zvok, tudi če nimaš namena investirati v pregrešno drage slušalke. Kakovost slik in videa sicer ne izstopata bistveno iz povprečja, vendar me je navdušila enostavnost uporabe kamere. Za HTC je serija One nedvomno pomemben korak naprej.

HTC One X bo kmalu na voljo tudi pri Mobitelu, več podatkov najdeš na www.mobitel.si, kjer bodo objavljene tudi cene.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
354
24. september 2013
HTC One X - test na dlani
Android