Huawei Cube – estetska Wi-Fi dostopna točka

Andrej Kosi 24. september 2013
/PublishingImages/DSCF0168.jpeg

Na test smo dobili Huawei Cube, novo HSPA-podatkovno napravo, ki jo proizvaja kitajski telekomunikacijski velikan Huawei.

Lično oblikovana kocka dimenzij približno 10 x 10 x 10 cm je izdelana iz kombinacije prozornih in belih plastičnih materialov, sam modem se sicer skriva v pokrovu kocke, podstavek pa je namenjen estetiki in pa podaljšku električnega kabla. Huawei Cube lastne baterije nima, tako da deluje le, ko ga vključimo v električno omrežje. V primeru, da imamo znotraj hiše šibkejši signal, Cube omogoča tudi priklop zunanje antene za ojačitev UMTS signala. Še to, Huawei Cube deluje le v omrežju UMTS, zato je signal na lokaciji, kjer je naprava v uporabi, še toliko bolj ključnega pomena.

Največja prednost Cuba pa je zagotovo njegova nadvse preprosta uporaba – ko vanj vstavimo SIM-kartico, ki ji predhodno izključimo PIN-kodo, ga vključimo v elektriko in počakamo nekaj trenutkov, da se poveže z omrežjem. V računalnik samo še vpišemo WLAN-geslo, ki je nalepljeno na spodnji strani modema, pa tudi na prvi strani navodil, in že smo na internetu – dobesedno v manj kot minuti. V tem trenutku zasveti še notranja LED-lučka in celotno kocko preplavi prijetna modra svetloba. To nakazuje, da je povezava uspešna in da lahko pričnemo z deskanjem po internetu.

Večina uporabnikov bo s tem povsem zadovoljna in bo lahko z nastavitvami modema zaključila. Naprednejši uporabniki pa se bodo lahko preko spletnega vmesnika povezali na modem in urejali tudi dodatne nastavitve – napravi lahko določimo drugo WLAN-geslo, določimo zaklepanje SIM-kartice s PIN-kodo, igramo se z nastavitvami požarnega zidu, omejujemo IP-naslove, skratka urejamo lahko večino nastavitvev, ki jih poznamo iz administracije omrežnih routerjev. Uporabniški vmesnik pa nudi tudi opcijo izklopa notranje LED-svetilke, ki je sicer tako močna, da lahko ponoči razsvetli cel prostor, v katerem se nahaja Cube.

Vseeno velja omeniti nekaj malenkosti, ki bi jih lahko šteli med »hibe« naprave. Ker gre za napravo, ki je očitno bolj namenjena stacionarni rabi, kot pa mobilni, bi lahko bila omejitev števila uporabnikov višja – hkrati je namreč na modem lahko priključenih le 5 uporabnikov. Sama naprava je tudi kar precej velika in bi lahko, glede na to, da je znotraj večinoma votla, imela tudi prostor za dodatno baterijo.

Plusi in minusi:

-        velikost

-        nima baterije

-        neverjetno močna luč, ki pa se jo da izklopiti

-        omejitev na 5 uporabnikov

-        nišna naprava

+        vštekaš in pozabiš

+        geslo je sprintano na napravi

+        atraktiven dizajn

+        priklop zunanje antene

Huawei Cube je seveda že v ponudbi storitev Mobitel, podrobne specifikacije, ceno in ponudbo najdeš na spletni strani.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
563
24. september 2013
Huawei Cube – estetska Wi-Fi dostopna točka