Huawei G5000 - test na dlani

Jan Ferme 24. september 2013
/PublishingImages/huawei-g5000-2089.jpg

Tokrat sem na test dobil malo drugačen mobitel. Nekateri mu pravijo mobitel za "stare mame", ampak naj vas prepričam v nasprotno. Govora je o mobitelu Huawei G5000, ki je enostaven in ima velike tipke, da jih tudi tisti s slabšim vidom lažje preberejo. Ta mobitel seveda ni namenjen tistim, ki predvajajo glasno glasbo na avtobusu, niti ne tistim, ki na mobitelu radi preverjajo Facebook ali Twitter. Namenjen je predvsem ljudem, ki ne potrebujejo zahtevnega mobitela, imajo slabši vid oz. starejšim, ki si želijo enostaven telefon.

Specifikacije

  • Omrežje:
    • GSM/GPRS
  • Mere: 113.8 x 52.6 x 15.1 mm
  • Teža: 87 g
  • Kapaciteta: notranji spomin 1,9 MB, možnost razširitve z Micro SD-kartico (preizkušeno z 8 GB Micro SD-kartico)
  • Zaslon: 2″ (5,1 cm), ločljivosti 176 x 220 px (gostota slikovnih pik je 141 pik na inč)
  • Kamera: 1,3 Mpx, ločljivost posnetkov do 1.280 x 960 slikovnih pik
  • Povezovanje: Bluetooth, MMS-sporočila in WAP 2.0
  • Baterija: kapacitete 1.000 mAh, čas pogovora do 5 ur, čas pripravljenosti do 600 ur (do 25 dni)

Strojna oprema

Huawei G5000 ima tipično obliko mobitelov izpred 10 let. Ali je to napačno? Seveda ne. Mobitel je majhen in ima za svojo velikost relativno velik barvni zaslon. Na sprednji strani se nahaja slušalka, 5 cm barvni zaslon, napis Huawei in velika tipkovnica. Na levi strani je Micro USB-izhod za polnjenje, tipki za reguliranje glasnosti in tipka SOS za hiter klic sorodnika ali hitre pomoči.

Na vrhu mobitela je 3,5 mm audio izhod za slušalke, priročna lučka in držalo z zanko, za okoli zapestja ali vratu. Na desni strani imamo posebno tipko za zaklenitev zaslona in tipko za vklop lučke, ki se nahaja na vrhu mobitela. Ta lučka se mi zdi odlična ideja, saj jo lahko vključiš, ne da odkleneš zaslon. Kaj takšnega bi imel tudi na malo bolj modernih mobitelih, saj včasih čakam po nekaj sekund, da se naloži aplikacija Flashlight (Svetilka).

Huawei G5000 je izdelan iz trpežne črne plastike in spominja na dobre stare Nokie, ki so ti padle neštetokrat in še zmeraj delale. Seveda tega nisem mogel preizkusiti, ampak izkušnje kažejo, da je ponavadi tako. Všeč mi je tudi, da je SOS gumb drugačne barve kot ostali gumbi, da se težje zmedeš, ko potrebuješ pomoč. Najboljše pri vsem pa je, da ima velike tipke, na katerih so velike številke, da lažje vidiš, kaj pritiskaš ali koga kličeš.

Presenetilo me je, ko sem ugotovil, da je zaslon barven! Na prejšnjem modelu je bil še črno-bel z oranžno lučko. Ločljivost je za tako majhen mobitel več kot primerna, med uporabo se ne vidijo megapiksli. Vsebina menija se jasno vidi, prav tako so dovolj velike črke. Mogoče moram posebej omeniti, da zaslon ni občutljiv na dotik, čeprav bi to lahko bilo logično.

Kamera ima na žalost samo 1,3 MPx in ločljivost fotografij se lahko nastavi do 1.280 x 960 px, čeprav tega ne priporočam, ker je fotografija pri tej ločljivosti samo slaba digitalna povečava ločljivosti 640 x 480 px. Kamera pač ni perfektna, ima pa drugo bolj pomembno funkcijo, ki jo bom razkril pri programski opremi. Kakšne fotografije dela, si lahko ogledaš spodaj.

Baterija ima kapaciteto samo 1.000 mAh, ker pa mobitel nima veliko funkcij, zdrži v nedogled. Na testu sem ga imel en teden, opravil nekaj klicev in naredil nekaj fotografij, pa nič ne izgleda, da bi se kaj izpraznila. Proizvajalec obljublja, da lahko zdrži v pripravljenosti kar 600 ur, to je 25 dni. Neverjetno.

Programska oprema

Na mobitelu Huawei G5000 ne boš našel/a Androida ali kakšnega od podobnih operacijskih sistemov. Prvič zato, ker to ni pametni mobitel, drugič, ker bi bilo to popolnoma nesmiselno. Na tem mobitelu teče Java OS produkcije podjetja Huawei in moram reči, da je popolnoma v redu. Meniji spominjajo na stare Nokie, funkcije pa so prilagojene mobitelu.

Funkcije, ki jih ponuja, so: Kontakti, Zgodovina klicev, Nastavitve telefona, Multimedija, Spletne storitve (Wap 2.0), Orodja (koledar, kalkulator, alarm, štoparica, zapiski, Bluetooth), Sporočila in Asistent za skrb (SOS klic, povečevalno steklo, indeks telesne mase, opomnik za televadbo ali zdravila). Huawei G5000 ima enostaven operacijski sistem, ki deluje tekoče in brez zatikanja.

Všeč mi je, da ima osnovne stvari, kot je povezovanje z Bluetooth napravami in možnost pošiljanja sporočil MMS. Med posebnimi funkcijami je zagotovo Asistent za skrb, kjer lahko nastaviš številko sorodnika, ki jo bo mobitel poklical ob pritisku na gumb SOS, obenem pa bo začel "tuliti" z zvokom sirene. Uporabna funkcija asistenta za skrb je tudi Povečevalno steklo (Magnifier), ki s pomočjo kamere na zaslonu prikaže povečano stvar, ki jo gledamo.

S tem mobitelom pa tudi nisi čisto odrezan od sveta, saj omogoča povezljivost prek Wap-a 2.0. S tem lahko pogledaš osnovne spletne strani, kot je mobilni Planet SiOL.net in še verjetno kakšno.

Zaključek

Huawei G5000 je odličen mobitel za enostavno uporabo, priporočam pa ga vsem, ki ne potrebujejo veliko funkcij, ampak enostaven mobitel. Če bi moral izpostaviti samo eno stvar, bi rekel, da me je najbolj navdušila lučka na vrhu mobitela. Tudi moja babica, ki ima prejšnjo verzijo takšnega mobitela, pravi, da jo redno uporablja.

Huawei G5000 je na voljo v Mobitelovi ponudbi.
Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
24. september 2013
978
24. september 2013
Huawei G5000 - test na dlani