Huawei P20: nova revolucija mobilne fotografije?

Andrej Pirnat 1. april 2018
/PublishingImages/pariz-huawei-hero.jpg

Po vročem MWC-ju, ki se je zgodil pred slabim mesecem in na katerem je Samsung pokazal svoja nova paradna mobitela, Galaxy S9 in S9+, je bil v torek še en pomemben dan na področju mobilne telefonije. Svoje nove iskre vrance je predstavil še kitajski Huawei, ki vse intenzivneje napada prestol industrije.

Veliki dogodek, ki smo ga imeli tokrat priložnost spremljati na kraju samem, se je odvil v mestu ljubezni, v Parizu. Polni pričakovanj smo se zgodaj zjutraj istega dne v Ljubljani vkrcali na letalo, v Parizu pa smo bili že uro in pol kasneje. Tam nas je pričakal dež, toda to nas ni pretirano oviralo. Veliko bolj moteča je bila gneča na cesti, ki po pričevanjih pariških taksistov nikoli ne usahne (to smo imeli 'čas' spoznati tudi v praksi). Zaradi nje smo na našem izletu kar nekaj ur presedeli v taksijih. Glede na to, da je Pariz ogromno mesto z več kot dvema milijonoma prebivalcev, to niti ne preseneča.

Po prihodu v hotel smo si najprej privoščili hitri prigrizek, nato pa že 'hiteli' (zelo ohlapen pojem na pariških ulicah) naprej na Huaweijevo predstavitev. Ta se je grandiozno odvila v Veliki palači blizu znamenitih Elizejskih poljan, na njej pa se je zbralo več sto novinarjev in drugih medijskih predstavnikov s celega sveta. Ko človek vidi v živo takšno množico ljudi, ki je prišla nekam zgolj zaradi enega mobitela, mu kar malo vzame sapo. Tehnološki pripomočki so očitno postali že pravi rock zvezdniki. Hkrati pa velik obisk priča o tem, kako daleč je v nekaj letih prišel Huawei. Takšna zvedava množica je bila namreč še nedolgo nazaj navadno rezervirana le za Applove, Samsungove in Googlove prireditve. Moramo pa se malo pohvaliti, da smo na prireditvi srečali tudi znanega YouTuberja, Lewisa Hilsentegerja, ki je s kanalom Unbox Therapy veliko ime tehnološkega medijskega sveta. Prijazen možakar, ki je rade volje z nami izmenjal nekaj besed. In da, tudi tu je bil oblečen v tradicionalno adidasovo trenirko.

 

Na papirju bi težko našli boljši mobitel

Da ne bomo preveč dolgovezili o našem izletu, ljudeh, ki smo jih spoznali, in znamenitostih, ki smo si jih ogledali, kar preusmerimo fokus na naš razlog obiska, mobitel Huawei P20. Predstavitev je bila dolga skoraj dve uri, glavni govorec Richard Yu, sicer izvršni direktor ene od Huaweijevih treh glavnih poslovnih enot (Consumer Business Group), pa kar ni mogel skriti navdušenja nad novim dosežkom. Tehnične specifikacije so kar bruhale iz njegovih ust. No, pri tej komunikaciji kitajskim proizvajalcem morda manjka še nekoliko finese oziroma popolnega razumevanja našega trga. Upamo si trditi, da pri nas bolj kot gole karakteristike, ki sestavljajo napravo, uporabnike zanima naprava kot celota, torej, kaj zmore in česa ne zmore v praksi. Se pravi 'obnašanje' v resničnih situacijah in ne le na papirju. Odrsko predstavitev morajo torej še malo dodelati.

Sicer pa, kakorkoli pogledamo, je Huaweijev novi mobitel videti zelo obetavno. No, pravzaprav Huaweijevi trije novi mobiteli. Poleg običajne različice P20 so namreč predstavili še zmogljivejšo različico P20 Pro, ki predstavlja vrh ponudbe, in krepko nadgrajeno različico Mata 10 Pro, ki so mu nadeli emblem znamenitega proizvajalca avtomobilov Porsche. Z vsemi tremi mobiteli smo se imeli priložnost tudi poigrati, ampak le na hitro. Zato bi v tem sestavku izpostavili le njihove najpomembnejše lastnosti, podrobneje pa se bomo vanje poglobili na daljšem testu v prihodnjih dneh.

 

Poglejmo si najprej obe dvajsetici. Prva stvar, ki nam je padla v oči, je njun videz. Spominjata nas namreč na še en premijski mobitel, ki je luč dneva ugledal v zadnje pol leta. Ne želimo vam dajati sugestij, zato ju še sami poglejte na fotografijah in nam povejte, ali morda tudi vas. Gre sicer za zelo ličen in sodoben dizajn, ki bo zagotovo privabil marsikateri pogled. Bolj kot zunanjost pa je tako ali tako pomembna vsebina, ki se skriva v notranjosti, pri tej pa dvajsetici blestita. Ob pogledu na nekatere specifikacije smo kar spustili čeljust. Najbolj pri kameri.

Več je bolje

Huawei je že pred časom začel svojo nišo iskati na področju mobilne fotografije in bo, kot kaže, z novima paradnima mobiteloma ponovno premikal meje. Huawei P20 ima dvojno kamero, kjer ima barvni senzor ločljivost 20 MP, monokromatski pa 12 MP. Nekaj podobnega torej kot že lanska modela P10, vendar z dodano umetno inteligenco, precej boljšim sistemom stabilizacije slike in boljšim procesiranjem slike. Prav tako pa ima izjemno sprednjo kamero, ki se lahko pohvali s senzorjem z ločljivostjo 24 MP.

 

Še nekaj korakov dlje gre P20 Pro. Ta nas je s kamero naravnost 'sezul'. Ima namreč kar tri (3!) leče. Barvni senzor se lahko pohvali z neverjetno visoko ločljivostjo 40 MP, monokromatski z 20 MP, tretji, telefoto, pa z ločljivostjo 8 MP. Medtem ko prva dva družno skrbita za prikaz čim podrobnejše in ostre fotografije, je zadnji namenjen povečavi oziroma zoomu. Omogoča namreč kar trikratni optični zoom (digitalni seže do številke 10), kar pomeni precejšnjo povečavo brez izgube kakovosti fotografije. Pri tem pa seveda pomaga tudi izboljšan sistem stabilizacije slike AIS, ki pomaga kompenzirati tresočo roko, velikokrat največji razlog fotografskih zmazkov. Pri Huaweiju pravijo, da novi sistem kamer zajame tudi več svetlobe, kar pomeni boljšo nočno fotografijo. Prav tako pa je kamera v navezi z umetno inteligenco boljša pri zaznavi robov objektov, kar pomeni boljšo portretno fotografijo s t. i. učinkom boké, kjer je objekt v ospredju poudarjen, ozadje pa zamegljeno.

Je to najbolj inteligentni mobitel?

Umetno inteligenco, ki jo s posebno nevronsko enoto zagotavlja Huaweijev lasten procesor Kirin 970, smo sicer srečali že pri Matu 10 Pro, tokrat pa se naučili še nekaj novih trikov, med drugim simuliranja različne osvetlitve in prepoznave več različnih scenarijev (prej 13, zdaj kar 19). Kaj to pomeni? To pomeni, da fotoaprat, ko ga usmerite v živo bitje ali stvar, ki jo želite poslikati, prepozna, kaj se nahaja pred njegovim objektivom, in temu primerno samodejno optimizira nastavitve, da fotografija čim bolj zaživi v pravih barvah.

 

Umetna inteligenca pa je koristna tudi pri poganjanju mobitela. Ves čas namreč spremlja naše navade in v ozadju samodejno zapira aplikacije, ki jih ne uporabljamo. Na ta način pohitri delovanje sistema, hkrati pa prihrani nekaj dragocenih odstotkov električne energije. S tem smo se prvič srečali že pri Matu 10 Pro in nas je takrat zelo navdušilo.

Nova modela serije P20 se poleg kamere nekoliko razlikujete še v nekaterih drugih lastnostih. Prva je velikost zaslona (in s tem, seveda, ohišja). P20 ima zaslon, ki v diagonalo meri 5,8 palca in sloni na nekoliko starejši tehnologiji IPS LCD, P20 Pro pa ima zaslon OLED s kar 6,1-palčno diagonalo. Slednji je torej večji in naprednejši, kar se kaže v kakovostnejši sliki z boljšim kontrastom in izrazitejšim prikazom barv. Odlično za filme in igre. Takole na prvi pogled se nam je sicer zdelo, da je svetilnost zaslona nekoliko slabša kot pri novih konkurenčnih Galaxyjih, ampak to bomo temeljiteje preverili, ko bomo mobitel podrobneje testirali.

 

Še ena pomembna razlika med obema mobiteloma je baterija. Model Pro ima večjo in če gre soditi po Matu 10 Pro, ki ima enako, gre za baterijo, ki ob pomoči programske opreme tudi ob intenzivnejši uporabi zdrži okoli dva dni

Tudi Huawei uvidel potencial obogatene resničnosti

Omeniti velja, da so pri Huaweiju letos stopili v bolj poglobljeno partnerstvo z Googlom. Ne sicer takšnega, ki bi v njihove mobitele prinesel neokrnjen Android (kar počnejo pri nekaterih konkurenčnih proizvajalcih s sodelovanjem v Googlovem programu Android One), ampak takšnega, ki bo omogočil nekaj dodatnih funkcionalnosti. Poglavitna med njimi je obogatena resničnost prek Googlove platforme ARCore. Na dogodku so to predstavili na zelo atraktiven način s podrobnim prikazom Porschejevega avtomobila. S tem so seveda želeli ponazoriti uporabnost obogatene resničnosti, ki na primer omogoča, da si določen predmet podrobno ogledate, še preden se odločite za nakup. Ali pa vam pomaga razumeti, kako določena stvar deluje. Na primer motor avtomobila. V tem pogledu ima obogatena resničnost tudi velik izobraževalni potencial.

Ob vseh teh naprednih karakteristikah se lahko Samsungovima predstavnikoma, Galaxyju S9 in S9+, kar pošteno tresejo kolena. Očitno nas letos čaka še ostrejši boj za prevlado kot lani.

 

Zbirateljski primerek

Kot že rečeno, pa je Huawei na dogodku presenetljivo predstavil še mobitel Mate RS, ki so ga zasnovali s Porschejem. Če sodimo po njihovih partnerstvih, pri Huaweiju očitno precej idealizirajo Nemce. Najprej sodelovanje z Leico, potem pa še s Porschejem. In kaj jim je slednje prineslo? Hja, dobro vprašanje. Recimo, da določeno mero prestiža. Mate RS se bo namreč prodajal v zelo omejenih količinah in ne bo dostopen na vseh trgih, njegova cena pa bo vse prej kot žepu prijazna (za najzmogljivejšo različico naj bi bilo treba odšteti okoli 2.000 evrov). Zaradi tega ga spremlja nekakšna ekskluzivnost, ki v ljudeh navadno zbudi še več interesa. Na koncu pa bo mobitel verjetno bolj zbirateljski objekt, po katerem bi znali posegati predvsem veliki ljubitelji prestižne nemške avtomobilske znamke.

Imenu primerno so mobitel pri Huaweiju tudi dobro opremili. Čeprav ima enak dizajn kot Mate 10, je njegova notranjost bolj podobna novemu P20 Pro. Ima namreč enako trojno kamero, enak procesor in enako količino delovnega pomnilnika. Le internega spomina ima nekoliko več (256 oziroma 512 gigabajtov). Kaj pa potem upraviči razliko v ceni? Poleg že omenjenega znamenitega emblema, ki je verjetno največji razlog, gre razloge iskati še v dveh čitalnikih prstnih odtisov, kjer se eden nahaja kar pod zaslonom, in posebni tehnologiji hlajenja PCM z mikrokapsulami. Ta izhaja iz tehnologij, ki se uporabljajo v vesoljskih plovilih, in zagotavlja optimalno temperaturo delovanja. Tako se mobitel tudi pri večjih naporih ne bi smel pretirano segreti.

 

Iz Pariza z ljubeznijo

Ko potegnemo črto, moramo reči, da je Huawei za dogodek izbral zelo primerno mesto. Podobno kot francoska prestolnica namreč tudi novi Huaweijevi mobiteli izžarevajo zapeljivost, estetiko in romantiko. Komaj čakamo, da z njimi naredimo še kakšen daljši sprehod. Modela P20 in P20 Pro se bosta v Sloveniji začela prodajati v prvi polovici aprila, Mate RS pa je za naš mali trg zelo vprašljiv.

Po prvih korakih s tremi novimi mobiteli lahko rečemo, da je Huaweiju ponovno uspel veliki met. Verjetno še bolj kot lani. Mobiteli so nas navdušili z velikim zaslonom in dobrim fotoaparatom. Zato se že veselimo daljšega sprehoda z njimi, takoj ko pridejo v našo 'vas'. Takrat bomo lahko testirali še ostale funkcionalnosti, kot so umetna inteligenca, obogatena resničnost in avtonomija baterije. Do takrat pa vas vabimo še k ogledu nekaj fotoutrinkov z dogodka. Au revoir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
1. april 2018
3955
1. april 2018
Huawei P20: nova revolucija mobilne fotografije?
Android