Huawei predstavil nov prepogljivi mobitel, ki je drugačen od njegovih prejšnjih

Tehnik 9. marec 2021 Čas branja članka: 4 min
/PublishingImages/mate-x2-kavcic-mar21-hero.jpg

Kitajski tehnološki velikan Huawei je v začetku leta 2019 marsikoga osupnil s prvim prepogljivim mobitelom, ki so ga poimenovali Mate X. Leto dni pozneje je nato predstavil še naslednika tega mobitela, in sicer model Mate Xs. Zdaj pa je predstavil nov prepogljivi mobitel, ki je drugačen od prvih dveh. Gre za model Mate X2.

Kar se tiče same zasnove, je novi mobitel Mate X2 bolj podoben konkurenčnemu Galaxyju Z Fold2 5G kot predhodnikoma Matu X in Matu Xs. Tako kot Galaxy Z Fold2 5G ima namreč dva zaslona, hkrati pa se ga odpira na enak način kot Samsungov model. Ko je zaprt, je večji zaslon skrit v notranjosti. Pri modelih Mate X in Mate Xs je drugače. Ta mobitela imata samo en velik zaslon, in ko se ju zapre, je njun zaslon na zunanjem delu. Zaradi tega je njun zaslon lahko bolj izpostavljen neželenim dejavnikom v okolici, če ga uporabnik ne zaščiti.

 

Zaslona pri mobitelu Mate X2 sta precej velika. Tisti na zunanji strani ima 6,45-palčno diagonalo, notranji pa kar 8-palčno. Zaslona sta tako nekoliko večja od tistih pri Galaxyju Z Fold2 5G (6,2 in 7,6 palca). Zaslona pri Huaweijevem novincu imata frekvenco osveževanja90 Hz, kar je vsekakor pohvale vredno. Je pa res, da so danes na trgu že mobiteli, ki imajo 120 Hz. Zunanji zaslon pri Matu X2 ima ločljivost 2700 x 1160 slikovnih točk, notranji pa 2480 x 2200 slikovnih točk. Oba zaslona sta pričakovano OLED.

Mate X2 ob pomoči velikega notranjega zaslona omogoča dobro večopravilnost. Uporabniku lahko na primer prikaže okna nad okni. Ali pa celo štiri različne videoposnetke naenkrat.

Huaweijevi mobiteli so se doslej že velikokrat izkazali na področju fotografiranja oziroma snemanja. Zdi se, da je tak tudi Mate X2. Novinec ima na zunanjem delu modul, v katerem so štiri kamere: široka s 50 MP, zelo široka s 16 MP, telefoto z 12 MP ter t. i. SuperZoom z 8 MP. Na zunanjem delu pa ima še eno kamero, ki je v zunanjem zaslonu. Ta ima 16 MP.

 

Mobitel Mate X2 okrog svojega notranjega zaslona oziroma v njem nima kamere. Notranji zaslon je tako brez zareze oziroma luknje in je »čistejši« od notranjega pri Galaxyju Z Fold2, ki ima za kamero luknjo.

Mate X2 ima vgrajen procesor Kirin 9000, 8 GB RAM pomnilnika, 256 oziroma 512 GB internega spomina in baterijo s kapaciteto 4500 mAh (tipična vrednost). Seveda podpira tudi 5G.

Huaweijev novinec je v štirih barvnih različicah: modri (Crystal Blue), roza (Crystal Pink), beli in črni. Ta hip ne vemo, ali se bo ta mobitel prodajal tudi v Evropi.

Vir: Consumer.huawei.com.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
9. marec 2021
5585
10. marec 2021
Huawei predstavil nov prepogljivi mobitel, ki je drugačen od njegovih prejšnjih