Huawei vrača udarec: S telefonom nova 9 sledi fotografskemu poreklu

Andrej Pirnat 22. oktober 2021 Čas branja članka: 6 min
/PublishingImages/Huaweinova9_pirnat-okt21-hero.jpg

Že kar nekaj vode je preteklo odkar je kitajski tehnološki velikan Huawei pokazal kakšen nov pametni telefon. Vsaj na našem oziroma evropskem trgu. Razlogi za to so znani. Ameriška blokada poslovanja s kitajskimi podjetji, ki jo je uveljavila še Trumpova administracija, in pomanjkanje čipov, kar je posledica koronakrize in ustavitve številnih proizvodnih obratov.

Slednje povzroča težave tudi drugim velikim znamkam v različnih industrijah, med drugim tudi avtomobilski. Prva ovira pa je »ekskluzivna« Huaweiu. Vsaj v tako obsežni meri. Čeprav je blokada Huaweiu zvezala roke na različnih področjih, se morda pri običajnih uporabnikih v praksi še najbolj pozna odsotnost Googlovih storitev. Google je namreč ameriško podjetje in po tej direktivi ne sme sodelovati s Huaweiem. Večina današnjih pametnih telefonov pa se naslanja prav na Googlov operacijski sistem Android in uporabo z njim povezane trgovine z aplikacijami Play.

 

Ampak Huawei ni vrgel puške v koruzo. Odločili so se postaviti lasten ekosistem HMS v središču katerega naj bi bila trgovina z aplikacijami AppGallery. Seveda ta danes še ne dosega dolgo obstoječe Googlove trgovine, a v kratkem času so naredili veliko. V svojo trgovino so uspeli pridobiti številne najbolj popularne aplikacije in igre, med drugim tudi lokalne – tu so morda še najbolj pomembne bančne aplikacije in te so na slovenskem trgu zelo dobro zastopane.

Kar ni na voljo v omenjeni trgovini, pa rešujejo z alternativnimi rešitvami. Ena od teh je na primer univerzalni iskalnik Petal, ki poišče aplikacije tudi po drugih virih. Primer: Facebooka ni v trgovini AppGallery, lahko pa si ga namestite prek iskalnika Petal iz drugega vira. Torej dva klika več, kot če bi ga nameščali iz trgovine Play. Največja rak rana sicer še vedno obstajajo najbolj aktualne Googlove aplikacije, kot so Gmail, YouTube, Maps in podobne, a tudi za te se najdejo obvodi oziroma druge (Huaweieve) rešitve. Morda podrobneje o njih v ločenem članku.

 

Fotografija jih je ponesla v zvezde, računajo, da jih bo še enkrat

Morda malce dolg uvod, a je pomembno vedeti s kakšnimi poleni pod nogami se srečuje Huawei ob predstavitvi nove serije telefonov, ki je pomenljivo prihaja iz serije nova. Nova za nove začetke. Skoraj poetično. S predstavitvijo telefona nova 9 Huawei v prvi vrsti izkazuje svoj borben karakter. Vidi se, da niso bili zaman prvo ime industrije pred omenjeno krizo. Ne predajo se zlahka in kolikor lahko razberemo iz njihove komunikacije imajo precej visokoleteče načrte za prihodnost. Vizijo, kjer trenutno obdobje gledajo zgolj kot priložnost za razvoj novih rešitev in vzpostavitev popolne neodvisnosti.

To je nekakšno sporočilo, ki ga nosi telefon Huawei nova 9, sicer telefon višjega srednjega razreda. Kot nekako veleva DNK Huaweia so tudi tu v prvi vrsti stavili na fotografijo in zajemanje videa. Ne le za dnevne razmere, ampak tudi nočne. Nova 9 ima štiri kamere. Velik (1/1,56 palca) glavni objektiv z ločljivostjo 50 MP in tri pomožne – ultra širokokoten z ločljivostjo 8 MP ter globinsko in bližinsko kamero z ločljivostjo 2 MP. Medtem, ko osrednji skrbi za visoko ločljivost in številne podrobnosti na fotografijah, ostali trije služijo vsak svojemu namenu. Ultra širokokoten pomaga pri zajemanju večje površine pokrajine, globinski je mišljen za portretno fotografiranje, bližinski pa za makro posnetke.

 

K temu so dodali še zelo spodobno kamero na sprednji strani z ločljivostjo 32 MP, s čemer jasno sporočajo, da gre za telefon, ki cilja na mlade (tudi po srcu, če ne že po letih) ustvarjalci, ki se radi izražajo s fotografijami in videi. En takšen primer so na primer vlogerji. Zlasti, ker so v programsko opremo »zapekli« še prav poseben algoritem za nočne portrete Super Night Selfie, ki zmanjšuje digitalen šum in rekonstruira ozadje.

Nadalje Huaweiev nov telefon podpira še upravljanje barv na fotografijah in v videih, dodelali pa so tudi nočno snemanje. Tako z glavno kot sprednjo kamero in to celo v ločljivosti 4K.

120-herčni zaslon za uživanje v igrah in video posnetkih

Fotografija torej dobi zeleno kljukico, kaj pa ostalo? Je to vse kar ponuja? Niti približno. Med stvarmi, ki padejo v oči – dobesedno – je zagotovo tudi zaslon. Nova 9 se lahko pohvali z zaslonom OLED s 120-herčnim osveževanjem slike, ki v diagonalo meri skoraj 17 centimetrov (6,57 palca). Kaj to pomeni? Odlično nianso barv in odtenkov ter resnično gladko premikanje slike. Najbolj bo to verjetno prišlo do izraza pri kakšnih bolj dinamičnih vsebinah, na primer igrah in videih, najbolj ostra očesa pa to opazijo že pri hitrem prehajanju med meniji.

 

Celoto pa zaključujeta čudovita zunanja podoba in odlična baterija s kapaciteto 4300 miliamper ur in hitrim polnjenjem z močjo 66 W. Huaweievi predstavniki pravijo, da naj bi se baterija v celoti napolnila v vsega 38 minutah.

Telefon Huawei nova 9 k nam na police prihaja enkrat po krompirjevih počitnicah, na voljo bo v črni in modri barvi, zanj pa bo treba odšteti 499 evrov.

Nekaj za športne navdušence in eleganten modni dodatek … z uporabno vrednostjo

Huawei sicer danes v avstrijski prestolnici ni predstavljal le nove serije telefonov, ampak tudi nove pametne ure Watch GT 3 in prav posebne slušalke FreeBuds Lipstick, s katerimi cilja predvsem na nežnejši spol.

 

Ura bo na voljo v dveh velikostih, 46 mm in 42 mm, in bo nudila več kot 100 vadbenih programov z vdelanim virtualnim pomočnikom za načrtovanje vadb, izboljšano sledenje teka in tipalo za merjenje srčnega utripa 5. generacije. Prav tako bo po zgledu svojih predhodnic znala izmeriti nivo kisika v krvi (SpO2), beležiti kakovost spanja in omogočala klicanje prek povezave Bluetooth.

Nove slušalke FreeBuds Lipstick pa v prvi vrti odlikuje zelo edinstven luksuzen dizajn, saj s svojim ohišjem in zasnovo spominjajo na prestižno šminko.

Kdaj bodo nove ure in slušalke na voljo pri nas še ni znano, povsem mogoče je, da šele po vstopu v novo leto.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
22. oktober 2021
5789
22. oktober 2021
Huawei vrača udarec: S telefonom nova 9 sledi fotografskemu poreklu