iPhone 6, 6 Plus, iOS 8 in še ena stvar

Uroš Miklavčič 10. september 2014
/PublishingImages/iphone_6_hero.jpg

Težko pričakovana predstavitev je za nami in Apple je končno predstavil nova modela iPhone. Da, nova modela. Dvojina. Po novem boste lahko izbirali med 4,7-palčno (11,43-centimetrsko) in 5,5-palčno (13,97-centimetrsko) izvedenko, pri čemer ste verjetno že opazili, da sta obe večji od obstoječih modelov, ki imajo 4-palčni (10,16-centimetrski) zaslon. Poglejmo si torej, kaj novega prinašata nova mobitela in kaj je Apple še skrival v rokavu (mimogrede, to je bil namig).

 

iPhone 6 in iPhone 6 Plus

Oba nova mobitela si delita enake zmogljivosti, le baterija in zaslon sta različno velika. To pa še ne pomeni, da se popolnoma enako obnašata. Daleč od tega. Za začetek poglejmo, kaj prinašata nova iPhona na strojni strani.

Manjši, iPhone 6, meri 67 × 138,1 × 6,9 mm (š × v × d) in tehta 129 g, večji, iPhone 6 Plus, pa meri 77,8 × 158,1 × 7,1 mm (š × v × d) in tehta 172 g. Vizualno se je dizajn spremenil v tej meri, da imata nova modela elegantno zaobljeno obrobo, in ne več pobrušenih robov, s katerih se je tako rada krušila barva (črn model). Prednja stran ostaja prepoznavna z gumbom TouchID z vgrajenim čitalcem prstnih odtisov. Na voljo bosta, kakopak, v črni, beli in zlati barvi.

 

Kot je bilo že v uvodu zapisano, je velikost zaslona z 10,16 cm zrasla na 11,43 oz. 13,97 cm. To pomeni, da je konec obdobja majhnih zaslonov tudi pri Applu, ki je naposled le popustil in se podal v svet večjih zaslonov. To pa ne pomeni, da se mali zasloni popolnoma poslavljajo, saj bodo nekateri starejši modeli ostali v prodaji (5s in 5c). Zaslona sta poleg večje diagonale dobila tudi večjo ločljivost, ki je po novem 750 × 1334 točk pri iPhonu 6 in 1080 × 1920 točk pri iPhonu 6 Plus. Pri tem je zanimivo, da obe ločljivosti pomenita razmerje stranic 16 : 9. Pri mobitelih Android smo na manjših zaslonih bolj vajeni ločljivosti 720 × 1280 točk, in ne 750 × 1334 točk, kot jo najdemo pri iPhonu 6. Prepričan sem, da je edini razlog za takšno ločljivost gostota točk na zaslonu, ki je tako pri iPhonu 6 enaka kot pri prejšnjih modelih, kjer znaša 326 ppi (pikslov/točk na inč/palec).

Če boste torej želeli vse najnovejše bonbončke, boste prisiljeni uporabljati večji zaslon, če pa vam do tega ni in samo želite dober mobitel, ki dela brez težav, so starejši modeli še vedno popolnoma legitimna izbira. Novi zasloni pa nimajo samo površinske prednosti, ampak premorejo tudi boljši kontrast in večje kote vidljivosti. Aha, še to: zaslona nista pokrita s sintetičnim safirjem, kot smo pravilno predvideli tudi na Tehniku.

 

Z večjim zaslonom pa se pojavi težava, zaradi katere se je Apple tej spremembi tako zelo upiral: s palcem ne dosežete več do vrha zaslona in v vsak vogal. To pomeni, da za upravljanje potrebujete obe roki ali pa gumba enostavno ne boste dosegli brez resnega tveganja, da vam mobitel zdrsi iz rok. Apple je rešitev našel s t. i. Reachability, ki ob dvojnem pritisku na domači gumb celotno sliko na zaslonu pomakne nižje, tako da lahko s palcem dosežete gumbe na vrhu aplikacij. Ali se bo to v praksi obneslo in ali je to resnično bolj učinkovito kot stegovanje, preprijemanje oz. uporaba obeh rok, pa bomo morali počakati na prve teste.

 

Novi iPhone 6 ne bi bil tako zanimiv, če Apple ne bi predstavil tudi novega procesorja, ki poganja celoten sistem. A8 je že drugi zaporedni 64-bitni procesor, ki ga je Apple vgradil v svoj mobitel, temu pa po novem dela družbo tudi soprocesor gibanja z imenom M8. Kakšne so resnične zmogljivosti A8, še ni znano, saj Apple nikoli ne govori o gigahercih in gigabajtih, razen ko gre za podatek o notranjem pomnilniku, ki ga je po novem lahko 16 GB, 64 GB in 128 GB. Ne, nisem izpustil različice 32 GB, ker te po novem sploh ni. To je s strani Appla nekoliko nenavadna odločitev, saj bi lahko mirne duše opustil različico 16 GB, ki zna hitro postati premajhna, saj že danes nekateri zelo težko preživijo z zgolj 16 GB notranjega pomnilnika.

 

Kamera presenetljivo še vedno ostaja relativno nespremenjena in še vedno zajema slike velikosti 8 MP. Edina vidna nadgradnja je dodatek optične stabilizacije slike, ki omogoča zajem manj stresenih fotografij v slabih svetlobnih pogojih in bolj stabilne videoposnetke. Ko smo pri slednjih, je treba omeniti tudi stalno ostrenje med snemanjem. Ostaja torej dvobarvna bliskavica, ostaja pokrov kamere iz sintetičnega safirja in ostaja vse ostalo, kot smo vajeni pri prejšnjih modelih. Enako velja za prednjo kamero, ki je pridobila zgolj rafalno zajemanje slik (zajemanje več slik zapored).

 

Še ena večja novost pa je NFC-plačevanje, ki ga je Apple poimenoval kar Apple Pay. Čeprav se je Tim Cook na predstavitvi zelo potrudil, da tega načina ni poimenoval NFC-plačevanje, pa gre prav za to, saj imata nova iPhona na zgornji strani vgrajeno NFC-anteno, ki omogoča, da prek senzorja TouchID iz aplikacije Passbook z enim pritiskom s poljubne kartice poravnate svoj račun. Pri tem je treba omeniti, da to bržkone tukaj pod Alpami ne bo uporabno, saj je že z navadno klubsko kartico v digitalni obliki v trgovinah kup težav.

iOS 8

Na programski strani pa smo dobili uradno najavo, da bo iOS 8 tekel na vseh napravah, vse do iPhona 4s. Še boljša novica pa je, da bo Apple poslal nadgradnjo na vaše naprave že 17. septembra. To pomeni, da boste že kmalu lahko izkusili programske novosti, ki jih je pripravil Apple in ki smo jih na Tehniku že opisali.

 

Edina stvar, ki jo na programski strani še moramo omeniti, pa je nabor trikov, ki si jih je večji iPhone sposodil od iPadov – tako kot tablice lahko namreč tudi iPhone 6 Plus v ležečem položaju prikazuje več informacij, ki so razdeljene na levi in desni del zaslona. Tako imate v aplikaciji za e-pošto lahko na levi strani seznam sporočil, na desni pa predogled izbranega sporočila.

In še ena stvar ...

V slogu legendarnega Steva Jobsa si je Tim Cook danes drznil izpod rokava potegniti nekaj, o čemer se je šušljalo že dolgo časa, a za to ni bilo prav nobenega stvarnega dokaza. Na zaslonu so se pokazale slavne besede: »And another thing …« in takrat je bilo vsem jasno, da bo Tim Cook napovedal pametno uro. In jo je. Oh, kako jo je. Po uvodnem videu je na oder ponovno prikorakal Tim Cook in z zavihanimi rokavi ponosno pokazal uro z imenom Apple Watch, ki je čudovit kos silikona, jekla in sintetičnega safirja.

 

Zunanjost te štirioglate ure je pričakovano minimalistična, največ pozornosti pa je bilo namenjeno upravljanju z uro. Ta poleg pričakovanega zaslona na dotik namreč premore tudi poseben vrtljiv gumb ob strani, ki omogoča približevanje oz. pomanjševanje slike na zaslonu oz. pomikanje po uporabniškem vmesniku. To je precej logična rešitev, saj zaradi majhnosti zaslona t. i. ščipanje ni več tako udobno kot pri večjih zaslonih.

Poleg zamenljivih pasov (njihov nabor sega od plastičnih prek usnjenih pa vse do kovinskih z raznimi načini zapenjanja), ki se elegantno vstavijo v uro in tam lepo zaklenejo, pa je še bolj zanimiv polnilec, ki se elegantno pritrdi na uro z magneti in nato s tehnologijo brezžičnega polnjenja polni baterijo. Čeprav takemu načinu polnjenja, kjer je brezžičen polnilec z žico in magnetom pritrjen na napravo, le težko še rečemo brezžičen, pa je pristop popolnoma logičen. Magneti poskrbijo, da je priklop na polnilec popolnoma enostaven in predvsem hiter, hkrati pa ni odvisen od orientacije priklopa. Hkrati pa to pomeni, da na uri ni nobenih izpostavljenih kontaktov, ki so se pri drugih proizvajalcih že izkazali za problematične, saj lahko ti po določenem času začnejo oksidirati.

 

Na spodnji strani ima ura vgrajen senzor srčnega utripa, ki vam bo prišel prav pri športnih aktivnostih. Skupaj z barometrom, žiroskopom in pospeškomerom bo ura znala meriti vse vaše aktivnosti, tudi hojo po stopnicah (merjenje spremembe nadmorske višine ji omogoča barometer). To pomeni, da bi morali biti rezultati meritev dokaj zanesljivi.

Kaj je ura, če ne zna pravilno meriti časa? Tudi na to vprašanje ponudi Apple svoj odgovor s satelitsko vodenim uravnavanjem, ki je natančen do 50 milisekund. Čeprav se to zdi pretiravanje, pa je Apple Watch kljub vsem naprednim dodatkom še vedno in primarno tudi ura.

 

Tako kot z novim iPhonom pa bo tudi z uro mogoče plačevati s pomočjo sistema Apple Pay. Uporabniški vmesnik je dovršen in prilagojen uri. To pomeni, da niso zgolj pomanjšali operacijskega sistema iOS, ampak so pri Applu vložili trud tudi v izdelavo novega sistema. Ker bodo ure tako ali tako združljive le z Applovimi napravami, je bila verjetno ta odločitev še toliko lažja. Sistem je torej zelo prečiščen in enostaven ter omogoča, da z drugimi uporabniki teh ur komunicirate na zelo inovativen, če ne morda celo za lase privlečen način. Z drugimi uporabniki lahko torej delite hitre risbice, ki jih naredite na svoji uri, oni pa jih nato vidijo na svoji. Pošljete lahko tudi svoj srčni utrip, saj ima ura vgrajen senzor, s katerim meri bitje vašega srca. Verjamem, da bo ta intimen način komunikacije ostal rezerviran za osebe, ki se dobro poznajo.

 

Tukaj je še glasovno upravljanje s pomočjo Siri, ki bo sedaj na voljo tudi na vašem zapestju. Zaradi tega bo ura še bolj uporabna, vendar pa boste morali za polno koriščenje ure še vedno s seboj nositi tudi iPhone, saj iz njega črpa tako signal WiFi kot tudi GPS. To je slabo predvsem za športne aktivnosti, kjer bi se lahko z vgrajenim GPS-modulom uspešno ločili od ene naprave, namesto tega pa je sedaj treba za polni izkoristek s seboj nositi kar dve.

Kljub vsemu izgleda Apple Watch kot zelo resen izdelek, ki ga ta trenutek pestijo zgolj tri stvari: napovedana cena, ki znaša 349 $, neznana življenjska doba baterije in Motorolina čudovita pametna ura Moto 360.

Povzetek

Končno se je torej sprostil pritisk, ki se je nabral zaradi težkega pričakovanja novih naprav iz Cupertina. Dobili smo dva nova iPhona, datum izida operacijskega sistema iOS 8 in najpomembneje: novo pametno uro, ki bo v prihodnjih dneh zagotovo stvar mnogih debat tako v svetu sodobne tehnologije kot tudi izven tega sveta.

Telekom Slovenije je edini uradni prodajalec mobitelov iPhone v Sloveniji.

Vir: apple.com.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
10. september 2014
2198
18. september 2014
iPhone 6, 6 Plus, iOS 8 in še ena stvar
iOS