IBM-ov čip za naprave prihodnosti

Alenka Selčan 13. junij 2017
/PublishingImages/Nanosheet-hero.jpg

Na simpoziju VLSI tehnologije in vezij, ki je v začetku junija potekal v Kiotu, je IBM naznanil svoj zadnji uspeh. V sodelovanju s podjetjem GlobalFoundries in Samsungom so razvili novo vrsto silikonskih tranzistorjev za 5-nanominimeterske čipe.

 

Da bi zadovoljili potrebam naprav prihodnosti, so preoblikovali arhitekturo čipa in na velikost nohta strnili 30 milijard tranzistorjev. Silicijeve nanoplasti so namesto vertikalno zložili horizontalno in tako odprli četrta vrata na tranzistorju. Ta omogočajo prenos električnih signalov prek ter med drugimi tranzistorji na čipu, ker pa gre za komaj 5-nanometerske tranzistorje, so ti signali tako majhni kot zgolj dve ali tri verige v DNK.

Zaradi novega načina pošiljanja signala bodo ti tranzistorji ob isti porabi električne energije kar za 40 odstotkov učinkovitejši od današnjih 10-nanometrskih čipov. Ali, če obrnemo, za isto nalogo bodo ti tranzistorji porabili kar 75 odstotkov manj energije kot njihovi predhodniki.

Napovedujejo, da bo zato prav kmalu baterija na napravah, kot so pametni telefoni, tablice in produkti nosljive tehnologije, zdržala kar trikrat dlje od današnjih. Izboljšanje pa ne zadeva zgolj tovrstnih uporabniških naprav, pač pa tudi pomeni spodbudo razvoja obogatene in navidezne resničnosti ter, kakopak, sistemov umetne inteligence.

Vira: ibm.com, Youtube.com.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
13. junij 2017
3493
13. junij 2017
IBM-ov čip za naprave prihodnosti