Ice Cream Sandwich - nov okus Androida

Alja Isakovič 24. september 2013
/PublishingImages/ICS-browser-screens.jpg
Google in Samsung sta danes v Hong Kongu predstavila novo verzijo Androida Ice Cream Sandwich in nov Nexus telefon - Galaxy Nexus. Nov Android vključuje preprost nadzor nad večopravilnostjo, izboljšana obvestila, prilagajanje domačega zaslona, nastavljanje velikosti vtičnikov in kopico drugih novosti.

Android 4.0, imenovan Ice Cream Sandwich, predstavlja združitev različic Androida za pametne telefone (2.3 - Gingerbread) in za tablice (3.x - Honeycomb). To se vidi že na prvi pogled, saj je uporabniški vmesnik popolnoma spremenjen - spremembe segajo od ukinitve fizičnih gumbov za navigacijo do popolnoma novega fonta za prikazovanje menijev, imenovanega Roboto.

Prenovo so doživele tudi Googlove aplikacije. Brskalnik sedaj podpira zasebno (Incognito) brskanje in sinhronizacijo zaznamkov z namiznim brskalnikom, Gmail omogoča hitro pošiljanje vnaprej nastavljenih sporočil (denimo "Pokličem te kasneje") in vključuje gnezdene mape, sistem pa vključuje tudi celovito podporo za komunikacijo NFC (Near Field Communication) in preprosto izmenjavo vsebin med dvema NFC telefonoma s kratkim dotikom.

Uporabniški vmesnik

Prenovljen uporabniški vmesnik je očiten že z zaklenjenega zaslona, ki od sedaj omogoča tudi odklop prek prepoznavanja obraza lastnika telefona. V ospredje so postavljene pogoste akcije, izboljšane animacije in odziv na akcije pa poskrbijo, da je interakcija s telefonom lažja in bolj zanimiva. Nov font je prilagojen zaslonom z visoko ločljivostjo.

Zakljenjen zaslon na Androidu 4.0 Ice Cream Sandwich

Po odklepu telefona opazimo, da so sedaj gumbi za Nazaj, Domov in spisek zadnjih aplikacij postali virtualni. Po zgledu Honeycomba so prikazani na dnu zaslona. Z gumbom za prikaz zadnjih aplikacij preprosto prikažemo spisek zadnjih aplikacij in preklapljamo med njimi. Za razliko od iOS-a, ki prikaže le ikone pognanih aplikacij, nam Ice Cream Sandwich prikaže pomanjšane zaslone aplikacij (podobno kot Windows Phone 7.5 Mango). Ta način preklopa med aplikacijami bo uporabnikom Honeycomb tablic že znan.

Domači zaslon in multitasking na Androidu 4.0 Ice Cream Sandwich

Osnovni zaslon na pametnih telefonih po zgledu iOS-a vključuje hitre povezave na priljubljene aplikacije, ki se vidijo na vseh zaslonih. Aplikacije nanj dodajamo in jih z njega odstranimo s preprostim potegom. Zaslon zaklenjenega telefona sedaj omogoča uporabnikom, da brez odklepanja aktivirajo kamero, prikažejo obvestila, upravljajo s predvajalnikom glasbe in vidijo sliko albuma trenutne skladbe.

Ice Cream Sandwich vključuje tudi prenovljen sistem za prepoznavanje govora. Ta omogoča tudi narekovanje besedila (podprtih naj bi bilo več jezikov) - zanimivo bo videti, kako se bo sistem obnesel v primerjavi s Siri, ki teče na najnovejših iPhone 4S.

Komunikacija in deljenje vsebin

Temeljite prenove je bil deležen tudi sistem za upravljanje s stiki in deljenje vsebin. Nova aplikacija People hrani podatke o telefonskih številkah, e-poštnih naslovih, sliki in statusih, omogoča pa tudi preprosto povezovanje s stiki na družabnih omrežjih. Podatki o profilu lastnika telefona so shranjeni v osebnem profilu, ki ga je moč preprosto deliti z aplikacijami in drugimi uporabniki.

Aplikacija People na Androidu 4.0 Ice Cream Sandwich

Osvežen koledar sedaj omogoča tudi deljene koledarje, dogodke vanj pa lahko sedaj dodajajo tudi aplikacije - če jim seveda to dovoliš.

Kamera

Nova kamera omogoča hitrejši zajem slik, stabilizacijo slike in snemanje slik tačas, ko snemamo video - s preprostim dotikom zaslona kar med snemanjem videa shranimo še sliko v polni ločljivosti. Prepoznavanje obrazov omogoča samodejno ostrenje slike, samodejen zajem panoramskih slik pa omogoča res preprosto snemanje panoram (primer si lahko ogledaš v videu na začetku članka).

Kamera na Androidu 4.0 Ice Cream Sandwich

Sinhronizacija preko oblaka

Očitno je podpora oblaku ena ključnih lastnosti novih pametnih naprav. Android je že sedaj preko Google računov vključeval sinhronizacijo fotografij, aplikacij, iger, e-pošte in stikov med različnimi napravami, od sedaj pa vključuje tudi preprosto sinhronizacijo zaznamkov med brskalniki Google Chrome na različnih napravah, podporo kasnejšemu pregledovanju v nepovezanem načinu in boljši nadzor nad stopnjo povečave in velikostjo teksta. Vgrajeni brskalnik sedaj podpira zavihke, za vsako stran pa lahko nastavimo in shranimo tudi privzete prilagoditve prikaza strani.

Nov brskalnik na Androidu 4.0 Ice Cream Sandwich

Preprosta izmenjava podatkov z NFC

Ice Cream Sandwich vključuje tudi novo tehnologijo Android Beam. Ta omogoča preprosto izmenjavo aplikacij, stikov, glasbe in video posnetkov med dvema telefonoma. Za izmenjavo ni treba brskati po menijih ali poganjati aplikacij, ampak se s svojim telefonom samo dotaknemo drugega in pritisnemo gumb Pošlji. Vsebina ali povezava na aplikacijo v Google Market se bo samodejno prenesla na drug telefon.

Funkcije za razvijalce

Android Ice Cream sandwich vključuje tudi veliko novosti za razvijalce - od enotnega razvijalskega ogrodja za razvoj aplikacij za pametne telefone in tablice do kopice novih in prenovljenih vmesnikov API. Podrobneje si bomo novosti ogledali v posebnem prispevku.

Kdaj?

Vsi, ki že imamo Android telefon, se seveda sprašujemo, kdaj bo tudi na našemu telefonu tekel Ice Cream Sandwich. Za razliko od iPhone uporabnikov, ki do nadgradnje pridejo vsi hkrati, je to pri telefonih Android odvisno od posameznih prozivajalcev. Upam, da bodo pohiteli!

Več informacij o Ice Cream Sandwich: http://developer.android.com/sdk/android-4.0-highlights.html

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
1033
24. september 2013
Ice Cream Sandwich - nov okus Androida
Android