i'm Watch – ura z velikim potencialom

Tehnik 24. september 2013
/PublishingImages/ura-kolaz1.png

V prihodnosti za mobilno komunikacijo ne bomo več uporabljali teh velikih mobitelov, ampak se nam bodo funkcije komunikacije preselile v bolj priročne modne dodatke, kot so očala, ure, vgradni čipi … Ure ,ki so trenutno na tržišču, predstavljajo majhne korake v tej smeri. Ob bežnem pogledu na katero izmed njih ni bilo čutiti privlačnosti, dokler nisem ugledal ure i'm Watch. Predvsem me je pritegnila vizualno. Ura je konec koncev modni dodatek, ki bo očitno vedno bolj koristen. Podrobnejši vpogled me je še seznanil s tem, da je ura tehnično bolj napredna od trenutnih ur na tržišču, saj njene možgane predstavlja prilagojen operacijski sistem Android, ki dosega podobno uporabniško izkušnjo kot Android mobiteli. Fenomenalno! Sledi seveda test, da ocenimo koristnost tega modnega dodatka.

Namestitev

Od prvega polnjenja ure do spletne registracije in povezovanja z mobitelom je bilo resda potrebno nekaj vztrajnosti in dobre volje, vendar nekaj tudi na račun površnega branja navodil, priznam. Pred prvo uporabo je potrebno opraviti spletno registracijo v i'm Cloud, kjer se napravo registrira, nato še vpiše nastavitve aplikacij v uri, kot so Facebook, Twitter, Vreme, RSS novice ... Elegantna rešitev, saj bi na malem zaslonu ure težko izvedli vse potrebne nastavitve. Zanimivo je torej, da ura i'm Watch povezani mobitel »izkorišča« pri aplikacijah zgolj za dostop do interneta in ne preslikava stanja aplikacij na mobitelu. Vidni so tudi temelji trgovine I'm Market, ki bo ponujala raznovrstne dodatne aplikacije za »pimpanje« telefona v stilu Android mobitelov (trenutno zgolj veliko napovedi).

Sledilo je povezovanje mobitela z uro in obenem razočaranje, da se povezuje samo z iOS in Android ICS napravami, zaradi potrebe po funkciji na mobitelu, ki dostopa do interneta preko Bluetootha (Bluetooth tethering). Veseli nas, da bo v prihodnje aplikacija i’m Sync rešila ta problem povezljivosti tudi z drugimi napravami.

Bluetooth aktiven, ura online

Sledi največje veselje, testiranje. Najbolj me je zanimalo, kako deluje pogovor preko ure, ker se mi je zdelo zelo malo verjetno, da bo sogovornik zadovoljen s kvaliteto govora. Izkazalo se je, da sem imel prav. Funkcijo sprejemanja klicev na uri sem hitro izklopil (na moje veselje in srečo je to bilo mogoče), saj je so me sogovorniki zelo slabo slišali, sprejem je bil zadovoljiv, vendar komunikacija nikakor ni stekla. Tovrstna tehnična rešitev pogovora je malce moteča tudi, če je pogovor bolj zasebne narave in v okolici preveč radovednih sodelavcev. Vendar to rešuje tipka na mobitelu za izklop Bluetootha za posamezen klic. Od pogovora preko ure torej nič, vendar proizvajalec napoveduje, da se bo to izboljšalo z naslednjimi nadgradnjami, zato sem v nestrpnem pričakovanju.

Ob testu aplikacij pridem do ugotovitve, da še nikoli nisem bil tako na tekočem s tviti in FB objavami. Na uri sem si nastavil nemoteč pisk on prihodu nove osvežitve in zgolj pogled na roko me je seznanil z novo informacijo. Odlično! Vendar razumljivo tovrstno igranje z uro po 5-ih urah pripelje do ugotovitve, da je baterija pošla in »naprava, ki kaže čas« več niti tega ni sposobna. V nekaj urah sem se nanjo navadil in sledil je kaos. Stalna oprema »on the go« mora biti torej še polnilec ure, ki pa ni najbolj standarden (jack/USB). Moram še priznati, da sem dodatno pripeval k hitri porabi baterije tudi s tem, da sem izklopil funkcijo zatemnitve ekrana, saj sem mnenja, da mora ura stalno kazati čas, ne zgolj ob pritisku gumba. Uporaba ure za stalen stik z družbenimi omrežji je torej omejena z baterijo.

Všečnost oblike ure je seveda stvar okusa, osebno mi je zelo privlačna z veliko potenciala za tehnični razvoj sem v pričakovanju nadgradenj. Poleg slednjih, dajejo pri i'am Watch veliko poudarka tudi na izgled ure, saj lahko izbirate med mnogimi barvami (rdeča, zelena , rumena, bela…) in materiali (aluminij, carbon, magnezij, titan, srebro, zlato…)

V vsakem primeru ima i'm Watch velik potencial in se lahko razvije v nekaj zelo, zelo uporabnega. Naprava je še dokaj nova, sledilo bo še nekaj nadgradenj, še kakšna tehnična inovacija in ure s tovrstnimi funkcijami bodo v splošni rabi. Lahko ste pa že danes eden izmed prvih uporabnikov. Trenutno pa je po mojem mnenju namenjena tehničnim navdušencem, trendovcem, postavljačem, debelodenarničarjem in družbenim odvisnežem.

Za več informacij o uri in nakup se odpravi na uradno stran i'm Watch.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
1636
24. september 2013
i'm Watch – ura z velikim potencialom
Android