Interaktivna urbana gverila

Sašo Šketa 24. september 2013
/PublishingImages/grafiti.jpg

Med hojo po mestu se praktično ne moreš izogniti grafitom. Že od nekdaj so del popularne kulture in kot oblika umetnosti pogosto prenašajo družbeno in politično kritična sporočila. Nekateri so na pogled neprijetni, drugi prava paša za oči. Mnenja o njih so deljena, saj so pogosto označeni kot dejanje vandalizma.

Razvoj tehnologije nenehno vzpodbuja nove načine izražanja. S pomočjo digitalnih projektorjev tudi grafiti umetniki prestopajo mejo med konvencionalnim in digitalnim svetom. Pločevinko barve v tem primeru nadomesti računalniško ustvarjena vizualna podoba, projicirana na javne površine.

Digitalni grafiti so privlačni, ker ne pustijo trajnih posledic v obliki težko odstranljive barve. Zato jih tudi težko opredelimo kot dejanje vandalizma. Poleg tega v kombinaciji z drugimi tehnologijami omogočajo nekaj, kar doslej v tej panogi ni bilo izvedljivo - interaktivnost.

Primer dobre prakse je projekt TXTual Healing, ki je postal zbirka javnih interaktivnih projekcij. Digitalni projektor v družbi prenosnega računalnika in prilagojenega SMS prehoda (gateway) poskrbijo, za prikaz kontekstualnih instalacij pri katerih lahko mimoidoči sodelujejo tako, da pošljejo kratko sporočilo, ki se nato prikaže v okviru digitalnega grafita.

O novi dimenziji mobilnega igranja s pomočjo v telefon vgrajenih piko projektorjev smo že pisali. Mobilni telefoni z vgrajenimi projektorji pa bodo prinesli poleg novih možnosti igranja, tudi eksplozijo ostalih kreativnih aplikacij.

Sicer pa vse to ni nekaj povsem novega, saj smo že davnega leta 1989 lahko videli podoben koncept, ko je Bat-Signal okrasil nebo nad Gothamom v obliki nekakšnega celestialnega grafita/klica na pomoč.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
1177
24. september 2013
Interaktivna urbana gverila