iOS 5 že "jailbreakan"

Jan Ferme 24. september 2013
/PublishingImages/ios-5-jailbreak.jpg

V ponedeljek je Apple na svoji letni WWDC konferenci predstavil mnogo novih vznemirljivih storitev in produktov. Eden izmed njih je tudi posodobljeni mobilni operacijski sistem iOS 5. Vsebuje preko 200 novih funkcij! Ampak to trenutno ni najbolj pomembno. Apple je v ponedeljek iOS 5 beta 1 takoj ponudil tudi razvijalcem, ki so ga že nasneli na svoje naprave in zanj začeli prilagajati svoje aplikacije.

Seveda ne počivajo niti hekerji, ki mešajo "štrene" Applu od iOS verzije 1. Vsem poznani "jailbreak", ki omogoča nalaganje programa Cydia in aplikacij, ki niso iz App Store-a je bil za iOS 5 beta 1 ustvarjen v prej kot 24 urah od Applovega "blagoslova" za prenos. iOS 5 jailbreak deluje samo na starejših iNapravah, zato ker je za njegovo delovanje potrebna izvršitev posebne operacije v strojni opremi, imenovani "bootloader".

Kadar hekerji v novi napravi odkrijejo "luknjo" v bootloaderju in s posebno operacijo omogočijo nalaganje aplikacij, ki niso v App Store-u, takrat je jailbreak šele uporaben. Trenutno je to mogoče na iPhone-u 4 in 3GS, iPod touch 3g in 4g ter na iPadu 1. Trudijo se najti "luknjo" v Bootloaderju iPada 2, vendar po zadnjih podatkih še niso bili uspešni.

V preteklosti sem zmeraj jailbreakal svojega novega iPod toucha, takoj, ko je to bilo mogoče. Razlog je bil preprost, nisem imel dostopa do kreditne kartice in niti nisem imel toliko denarja. Z iPadom 2 se je to spremenilo. Glavni razlog je seveda bil ta, da podprem razvijalce pri nadaljnem razvoju super aplikacij ter, da se mi preprosto ni dalo več čakati na jailbreak za vsako novo verzijo iOS-a. Zato sem začel kupovati aplikacije, ki se prenašajo iz hitrih Applovih serverjev, pa še če kdaj zaradi česar koli formatiram iPad, mi bodo vedno na voljo, za ponoven prenos.

Imaš jailbreakano iNapravo? Zakaj ja/ne?Vir: Engadget
Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
24. september 2013
751
24. september 2013
iOS 5 že "jailbreakan"
iOS