iPhone 4S - test na dlani

Jan Ferme 24. september 2013
/PublishingImages/iphone-4s-mobitel-tehnik-13.jpg

Te dni se v Sloveniji na veliko govori o začetku prodaje iPhona 4S (pri Mobitelu iPhone 4S ni na voljo, v primeru, da se kaj spremeni, bo novica objavljena na Mobitelovi Facebook strani). Naš testni primerek je priletel od nekod drugod in ni bil kupljen v Sloveniji. Kaj je tako privlačnega na telefonu na dotik, ki ga izdeluje Apple in so ljudje zanj pripravljeni čakati po mnogo ur v vrsti? Definitivno ni edini mobilni telefon na dotik, je pa zagotovo med najbolj zaželjenimi na svetu. Ko je Apple pred skoraj mesecem dni predstavil naslednjo generacijo iPhona - iPhone 4S, me novosti niso navdušile. Pa verjamem, da nisem bil edini.

iPhone 4S v sebi skriva hitrejši procesor, boljšo kamero, pametno virtualno pomočnico Siri in do dvakrat več prostora, če si za to pripravljen odšteti tudi skoraj toliko denarja. iPhone 4S ima torej hitrejše in boljše drobovje, kot dve generaciji starejši 3GS, vendar s tem pušča Apple privržence hladne in v dilemi, če se sploh splača zamenjati njihov, zdaj stari, iPhone 4. Apple nas je vse postavil pred test, saj trdi, da je iPhone 4S najboljši iPhone do zdaj. Ali je res? Ali je res vreden nadgradnje tvojega še popolnoma delujočega iPhona 4? Preberi si v nadaljevanju.

Specifikacije

 • Deluje v omrežjih:
  • 2G
  • 3G
  • CDMA
 • Velikost: 115,2 x 58,6 x 9,3 mm
 • Procesor: dvojedrni A5, takta 800 MHz
 • Delovni pomnilnik: 512 MB
 • Pomnilnik: 16 GB ali 32 GB ali 64 GB
 • Zaslon: 8,89 cm (3,5″) na dotik občutljivi kapacitivni zaslon, z ločljivostjo 960 x 640 pik; Retina zaslon
 • Zvok: zvočnik na spodnji strani, 3,5 mm vtič za slušalke
 • Povezljivost: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, GPS
 • Fotoaparat: 8 MPx z LED bliskavico (geo-lociranje, zaznava obrazov)
 • Snemanje videa: v kvaliteti HD 1920 x 1080 pik (1080p)
 • OS: iOS 5
 • Ostalo: merilec pospeškov, digitalni kompas, …
 • Baterija: 5,3 Whrs
  • v pripravljenosti: do 200 ur
  • čas pogovora: do 14 ur (2G) / do 8 ur (3G)
 • Masa: 140 g

Strojna oprema

Ne zgodi se mi velikokrat, da nimam skoraj kaj napisati o zunanjem izgledu mobilnega telefona, ki ga opisujem. Do zdaj sem imel na testu predvsem Android mobilne telefone in ti se med sabo po zunanjosti kar precej razlikujejo. iPhone 4S se po zunanjosti od svojega predhodnika ne razlikuje ravno veliko, obstajajo samo manjše podrobnosti, ki ti jih bom z veseljem predstavil.

Apple se je po lanskoletni aferi z anteno in nenehnim padanjem signala in klicev naučil, da jo je treba za odtenek preoblikovati, če ne želi spet polno zasedenih linij podporne službe. Tako je anteno za GSM/CDMA signal razdelil še z dvema črnima črticama pri vrhu telefona. iPhone 4S torej med pogovorom "inteligentno" preklaplja med antenama.

Ugotovil sem, da izboljšana antena ni le prazno besedičenje, saj dejansko bolje "lovi" signal. Ko sem primerjal anteno iPhona 4S s tisto na iPhone 4, je imel prvi vedno vsaj eno črtico mobilnega signala več kot drugi. Zaradi prenovljene antene je zatič za vklop in izklop glasnosti prestavljen nekaj mm nižje. Prestavljena lokacija zatiča je trenutno manjši problem samo za natančno izdelane etuije in "bumperje", ki so kompatibilni z iPhonom 4, a verjetno ne z iPhonom 4S. Vseeno smo po pogovoru s prodajalci različnih trgovin z zastopništvom za Apple ugotovili, da je večina "bumperjev" za iPhone 4 popolnoma kompatibilnih z iPhonom 4S. Edina razlika je, da zatič za vklop in izklop glasnosti ni na sredini, kot lahko vidiš na spodnji fotografiji.

Druga skoraj nevidna razlika je, če primerjaš kamero iPhona 4 s kamero 4S. Vidi se komaj opazna sprememba v izdelavi, ki po pravici povedano, niti ne vem kako bi jo poimenoval. To so spremembe, ki se tičejo zunanjega izgleda novega iPhona 4S.

Zato pa je notranjost povsem druga zgodba. Pričakovati je bilo, da bo iPhone 4S dobil procesor, ki ga je Apple predstavil ob iPadu 2, to je dvojedrni procesor A5. Čeprav tega Apple ni povedal, v iPhonu 4S procesor teče s samo 800 Mhz (v iPadu 2 1Ghz). Delovanje telefona je zaradi novega dvojedrnega procesorja tekoče, vendar se od delovanja njegovega predhodnika razlikuje le za odtenek. Delovni pomnilnik ostaja enak kot pri predhodniku in sicer 512 MB, so pa podvojili notranji pomnilnik na zavidljivih 64 GB.

Druga velika sprememba je antena, ki zagotavlja delovanje v nam poznanih GSM omrežjih in nam ne tako poznanih CDMA omrežjih. Apple se rad pohvali, da je iPhone 4S s to anteno "svetovni mobitel" oziroma mobitel, ki deluje kjerkoli na svetu. Zaslon ostaja enake velikosti 8,89 cm (3,5") in enake ločljivosti 960 x 340 pik. Čudovito je imeti gostoto 326 pik na palec, vendar mu sama velikost ne prinaša bonus točk. Priznam, osebno sem računal na iPhone 5 in zaslon velikosti vsaj 3,7" (9,39 cm) ali 4,0" (10,16 cm), saj se v poplavi Android mobitelov z zasloni od 3,7" do 5,3" (13,46 cm) zdi iPhonov zaslon majhen.

Baterija v iPhonu 4S je za 0,5 Whrs močnejša kot v njegovem predhodniku. Apple tako obljublja do 8 ur pogovorov preko signala 3G in do 200 ur v stanju pripravljenosti. Slednje pomeni kar 100 ur manj kot na iPhonu 4! Prvi testi kažejo, da se je Apple s porabo baterije v 4S malce zafrknil, saj uporabniki iz različnih koncev sveta poročajo o nenavadno visoki porabi baterije, tudi takrat, ko telefon miruje. V mojem primeru sem s 4S prišel skozi dan podobno kot s 4, zvečer ga daš polnit in je zadeva rešena.

Kamera

Ena večjih sprememb na iPhonu 4S je zagotovo kamera. Apple je vgradil kamero z 8 MPx in zaslonko f/2,4 (iPhone 4 ima 5 MPx in zaslonko f/2,8), ampak v tem primeru niso samo povečali specifikacij. Z novim čipom za zajemanje fotografij je kamera zmožna zajeti 73% več svetlobe kot kamera predhodnika. Znižali so tudi čas odpiranja aplikacije Camera in čas potreben za zajem prve fotografije.

Zajemanje fotografij je z iPhonom 4S preprosto in pravi užitek. Ugotovil sem, da se v slabših svetlobnih pogojih zares izkaže bolje od predhodnika in da to ni samo marketinško navajanje podatkov. Pri roki sem imel še najnovejši Samsung Galaxy Note, ki se prav tako bohoti z 8 MPx kamero, tako da sem ga vključil v test. O kvaliteti fotografij se prepričaj v spodnji galeriji.

Ugotovil sem, da iPhone 4S veliko hitreje izostri bližnje predmete kot njegov predhodnik, ki se je veliko bolj mučil. Prav tako je zameglitev ozadja (DoF) lepša na fotografijah posnetih z iPhonom 4S kot pa z iPhonom 4. Tudi barve so veliko bolj naravne na fotografijah posnete z zadnjo generacijo iPhona.

Seveda sem moral za namene testa posneti tudi 1080p video in kvaliteta je res presenetljiva. Sem pa ob izvažanju videa dojel, zakaj v iPhonu 4S potrebuješ vsaj 32 GB pomnilnika, če ne kar 64 GB. Približno 1 minuto dolg video je velik kar 215 MB. To pomeni, da 16 GB, kakršen je bil moj testni model, zapolniš v prej kot v 1 uri snemanja, upoštevajoč, da imaš še na voljo toliko prostora. Pri ogledu spodnjega posnetka ne pozabiti izbrati kvalitete videa 1080p.

Programska oprema (Siri)

iPhone 4S se je začel prodajati 2 dni po uradni splavitvi iOS 5. 4S je prva generacija iPhona, ki so jo kupci lahko vzeli iz škatle in začeli uporabljati takoj, brez predhodne priključitve na računalnik. V tem testu se ne bom osredotočil na iOS 5, saj imamo o tem že napisan obširen članek. Tudi o storitvi iCloud smo se že razpisali. Prav tako ti v testu ne bom izdal nobenih namigov in trikov za iOS 5, ker si jih lahko prebereš v že objavljenem članku. V testu se bom osredotočil na edino programsko opremo, ki je trenutno ekskluzivna samo za iPhone 4S, to je Siri.

Siri je tvoja virtualna pomočnica, ki komaj čaka, da lahko pomaga. Zaženeš jo preprosto, drži tipko Home in počakaj na pisk. Siri ti pomaga pri: klicanju tvojih kontaktov, igranju glasbe, pošiljanju SMS in e-sporočil, nastavljanju dogodkov v koledarju, nastavljanju opomnikov, navigaciji* (še ni na voljo za Slovenijo), vremenski napovedi, pregledovanju vrednosti posameznih delnic, nastavljanju budilke, poizvedbi informacij iz knjižice kontaktov, zapisovanju kratkih beležk, iskanju po spletu, ugotavljanju koliko kalorij je v posamezni hrani ...

Siri ni čisto navadna robotska pomočnica, ki jo lahko najdeš v preostalih mobilnih napravah. Od drugih se razlikuje predvsem v tem, da si ni treba zapomniti natančnih glasovnih ukazov, ampak enkrat lahko rečeš npr. "What can you do?" (Kaj lahko storiš?) drugič pa samo "Help" (Pomoč) in bo vedela, da ti mora pokazati seznam stvari, ki jo lahko vprašaš. Žal je Siri trenutno na voljo samo za peščico svetovnih jezikov in nimam veliko upanja, da jo bomo kdaj dejansko uporabljali tudi v slovenščini. Angleška Siri mojo izgovorjavo razume le, če se zelo potrudim in zame ne bi bila najbolj uporabna.

Izgovorjava je problem predvsem, ko želiš nekoga poklicati, saj Siri razume le angleško izgovorjena imena in besede. Najboljše je, da pri kontaktih, ki jih želiš poklicati večkrat ali jim poslati SMS, preprosto dodaš fonetično ime, ki ga moraš zapisati točno tako kot se izgovarja. Npr. če želim, da pokliče mene, ne bom rekel "Call Jan", ker bo to zastopila kot "Call Đen" in jaz tega nimam v imeniku, zato moram dodati svojemu kontaktu fonetično polje "Yan", kar bo pa seveda razumela. Podobno je s pošiljanjem SMS sporočil.

Ker je Siri zelo napreden kos programske opreme, se lahko z njo skoraj pogovarjamo kot s pravim asistentom. Vprašal sem jo: "How is my day looking?" (Kako izgleda moj dan?) in mi je povedala, da danes v koledarju nimam nobenih sestankov, zato sem si nastavil budilko za čez 7 ur. Lahko jo tudi vprašamo, če misli da bo danes deževalo in zelo hitro dobimo odgovor. Ženske ponavadi skrbi, da sladica, ki so jo pravkar zaužile, vsebuje preveč kalorij. Vprašaj Siri in takoj ti bo postregla z odgovorom.

Siri trenutno na žalost še ne more zate posneti fotografije ali vklopiti Bluetootha, pričakujem pa, da bo to možno z eno od naslednjih verzij. S Siri se lahko seveda tudi malo pozabavaš in ti ne bo ostala čisto nič dolžna. Na prava vprašanja ima veliko duhovitih odgovorov.

Siri je zagotovo revolucionaren začetek novih virtualnih pomočnikov, ki bodo v prihodnosti vse bolj prisotni na mobilnih napravah. Trenutno je Siri uporabna le, če si nenehno priključen/a na 3G ali Wi-Fi omrežje, kar zna biti manjši problem. Upam, da jo bomo v prihodnosti čim prej videli tudi v načinu, ki ne bo potreboval nenehne avtentikacije s strani Appla, saj smo videli, da hekerji to zaščito čisto prehitro zaobidejo.

Zaključek

Ali je iPhone 4S resnično najboljši iPhone do zdaj? Seveda je. Od iPhona 4 se razlikuje v hitrejšem drobovju, boljši kameri in novi virtualni pomočnici Siri. Vendar, ali je to dovolj, da zamenjaš iPhone 4 za 4S? Po pravici povedano ne. Štirica je še zmeraj dovolj hitra, odzivna in njena kamera je še vedno boljša od večine kamer Android mobitelov. iPhone 4S je za odtenek hitrejši od predhodnika, vendar ne dramatično.

Mislim, da bodo z zamenjavo največ pridobili lastniki iPhona 3GS. Kamera iPhona 4S je dejansko tako dobra, da lahko zamenja marsikateri srednje cenovni kompaktni fotoaparat na tržišču. Siri je res da najboljša virtualna pomočnica na tržišču, vendar, dokler ne bo Apple podpiral tudi lokacij v Sloveniji, se bojim, da ni najbolj uporabna. Še manj je uporabna iz vidika jezika, saj moraš vsa SMS sporočila govoriti v angleščini. Seveda slednje ni noben problem, če si poslovnež z mednarodnimi kontakti, v Sloveniji je pa to rahlo neuporabno.

iPhone 4S je zares najboljši iPhone na tržišču, nakup pa predlagam predvsem lastnikom 3GS ali tistim, ki ga še nimajo. Lastnikom štirice pa sporočam, da bo iPhone 5 ali 6, še boljši in naj raje malo potrpijo.
Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
24. september 2013
901
24. september 2013
iPhone 4S - test na dlani
iOS