iPhone 5 - test na dlani

Jan Ferme 24. september 2013
/PublishingImages/iPhone5-0041.jpg

Vsako leto se začnejo govorice o novem iPhonu okoli januarja ali februarja. Različne tehnične spletne strani in tehnični blogi špekulirajo, koliko tanjši bo nov iPhone in katere vse zadnje tehnologije bo imel, da bo še boljši od predhodnika. Navadili smo se že, da se dizajn iPhona drastično (ali pa ne) spreminja vsaki dve leti.

Tudi letos so se govorice začele že precej zgodaj. Poleg govoric so iz tovarn uhajali še deli za iPhone, za katere so nekateri trdili, da so popolnoma originalni, drugi, da zagotovo niso. Na srečo prvih in nesrečo drugih se je izkazalo, da je res večina delov, ki so našli pot iz tovarne, pravih. Ko sem gledal predstavitev novega iPhona, me je predvsem motilo, da je manjkal tisti faktor "UAU", ki spremlja iPhone.

Namreč, vse smo že videli vnaprej in oblika novega iPhona res ni bila presenečenje. Marsikdo je rekel, da če bi bil Steve Jobs še živ, se to nikakor ne bi zgodilo (čeprav so 2010 izgubili prototip iPhona 4); ampak potem tudi ne bi dobili večjega zaslona. Novo, 6. generacijo iPhona so poimenovali iPhone 5. Hvala, Apple, ljudje se sploh ne bomo zmedli, saj gor teče verzija iOS-a 6.

Čeprav smo vsi mislili, da bo novi iPhone dobil podobno ime kot je samo "Novi iPad", se je Apple odločil, da bo vseeno obdržal številčenje iPhone verzij. Torej, kako se nova generacija iPhona obnese v pogojih zunaj Applovih laboratorijev? Vabljen/a k branju testa na dlani.

Specifikacije

 • Omrežje:
  • 2G
  • 3G
  • 4G
 • Mere: 123,8 mm x 58,6 mm x 7,6 mm
 • Teža: 112 g
 • Procesor: A6
 • Kapaciteta: 16/32/64 GB
 • Zaslon: 4" (10,16 cm), ločljivosti 1136 x 640 px
 • Kamera: 8 Mpx, snemanje 1080p videa
 • Baterija: do 8 ur pogovora na 3G omrežju in do 225 ur v stanju mirovanja
 • Senzorji: girometer, meter pospeškov, senzor bližine in senzor za svetlobo
 • Povezovanje: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n (802.11n na frekvencah 2,4 in 5 GHz), Bluetooth 4.0

Strojna oprema

Po predstavitvi novega iPhona je bilo veliko negodovanja, kako je dizajn skoraj popolnoma enak iPhonu 4 in 4S ter da Apple že izgublja zamisli, odkar ni več Steva Jobsa. Lahko ti zagotovim, da definitivno ni tako. Dokler novega iPhona 5 ne držiš v roki, ga definitivno ne moreš primerjati s prejšnjimi generacijami.

Zaradi večjega zaslona je višina mobitela malo daljša, širina pa je ostala enaka. Naši možgani zaradi enake širine in podaljšane višine sklepajo, da to pomeni, da je iPhone 5 tudi ožji, ampak ni. Od predhodnika je lažji za okoli 20 % in ta razlika se zaradi povečane dolžine mobitela definitivno opazi. V roki se mobitel občuti kot tanjši, lažji in najpomembneje, še zmeraj kot vrhunsko oblikovan Applov izdelek.

Zadnja stran je iz brušenega aluminija, kar sploh pri črni barvi daje nek poseben čar in zaključek. Z užitkom si je ogledati lepo zaključene robove, pri katerih vidiš, da tudi to leto niso ničesar prepustili naključju. Prehod med aluminijem in sprednjo stranjo je skoraj neopazen. Apple se je še enkrat izkazal kot resnično dober industrijski oblikovalec.

Dodali so še tri drastične spremembe. Prva je, da so vhod za slušalke preselili iz vrha na dno. Druga drastična sprememba je zamenjava 8 let starega priključka za polnjenje z novim, manjšim, imenovanim Lightning. Nov priključek mi je všeč, saj ga lahko obrneš kakorkoli želiš in s tem odpade prižiganje luči, ko se sredi noči spomniš, da moraš dati polniti mobitel. Tretja sprememba je še manj prostora za SIM-kartico in sicer iz Micro so zdaj šli na Nano. Še malo pa SIM-kartic sploh ne bo več.

Zaslon

Sprednja stran ostaja oblikovno skoraj enaka. Zaslon je prekrit s črnim ali belim steklom. Poleg velikosti je spredaj razlika še premik sprednje kamere nad slušalko (ter dodan mikrofon), medtem ko je bila pri iPhonu 4 in 4S levo od slušalke. Ena od stvari, ki sem je res vesel pri novem iPhonu, je povečan zaslon, saj je v današnjih časih velikost zaslona, ki je  na prejšnjih generacijah znašala 8,89 cm (3,5"), izgledala res smešno v primerjavi z drugimi Android mobiteli (s tem ne mislim pošasti s 4,3" zasloni in več, ker to je pa smešno na drug način).

Velikost novega zaslona znaša 10,16 cm (4"), kar pa je že občutno večje. S tem se je tudi povečala ločljivost zaslona, in sicer iz 960 x 640 px na 1136 x 640 px. To seveda ni bilo najbolj všeč razvijalcem iOS aplikacij, saj to pomeni še ena stvar več, na katero bodo morali misliti. Posledično se z novo ločljivostjo zaslona ustvarja fragmentacija, katere se je Steve Jobs "otepal kot hudič križa".

Zaslon je popolnoma prenovljen, saj so tehnologijo dotika vgradili v sam zaslon in s tem omogočili, da je lahko 30 % tanjši. Apple trdi, da ima nov zaslon bolj žive barve in da je črna bolj črna. V primerjavi z iPhonom 4S so se vse te trditve izkazale za resnične in moram reči, da sem ob novem zaslonu zares presenečen.

Ostalo drobovje

Potrjeno je bilo, da procesor A6 tiktaka pri 1 GHz, kar se komu mogoče zdi malo. Vendar je Apple v nov procesor vložil veliko časa in posledično denarja, da je popolnoma optimiziran na način, ki je zmogljivejši in varčnejši od predhodnika. Nov iPhone ima tudi kar 1 GB delovnega pomnilnika in med 16 in 64 GB pomnilnika. Razveselilo me je dejstvo, da iPhone 5 podpira zdaj obe Wi-Fi frekvenci, 2,4 GHz in 5 Ghz.

Poleg tega, da podpira omrežji 2G in 3G, zdaj podpira tudi omrežje 4G ali LTE. Slednje pri nas še ni na voljo oz. je v fazi izgradnje. Pa tudi potem je vprašanje, če bo iPhonov LTE deloval v naših omrežjih, saj smo se mi ali pa Američani odločili za različne frekvence omrežja LTE. Ostale tipične stvari so še Bluetooth 4.0 in GPS-čip ter kup senorjev že iz prejšnjih različic.

Zvok na iPhonu 5 je kristalen, saj je Apple namesto dveh vključil kar tri mikrofone, ki sprejemajo zvok in izločajo šume iz ozadja. Zvočnik je še posebej glasen in odličen za prostoročno telefoniranje ali poslušanje glasbe.

Kamera

Edina skrivnost, ki jo je Apple uspel zadržati do predstavitve nove generacije iPhona, je bila kamera. Ta ni napredovala v mega pikslih (še zmeraj 8 Mpx), je pa izgubila na višini ter pridobila drag kamen safir za še bolj kristalno fotografijo. V primerjavi z iPhonom 4S je napredek bolj malo opazen, čeprav je. Veliko ljudi se pritožuje nad vijoličnimi "fleki", če fotografiraš proti soncu, ampak to je normalen pojav pri lečah in ni prisoten samo pri iPhone kameri. Res, da je pojavljanje vijolične veliko manj opazno na predhodniku, ampak noben iPhone doslej še ni bil popoln. Kako se kamera dejansko obnese, si oglej spodaj. Možnost panorame mi je zelo všeč, čeprav bodo nekateri spet trdili, da je bilo to možno tudi prej z drugimi aplikacijami. V slabših svetlobnih pogojih se od predhodnika odreže bolje.

Baterija

Čeprav je iPhone tanjši in lažji, bi pričakovali, da je Apple zato moral žrtvovati avtonomijo baterije. K sreči temu ni tako. Avtonomija baterije je enako dobra kot na iPhonu 4S, vendar ne pričakuj presežkov. Če si prej ob normalni uporabi prišel/a skozi dan, boš tudi zdaj; če že prej nisi, ga boš tudi zdaj polnil/a med dnevom.

Programska oprema

Z vsako novo generacijo iPhona je predstavljena tudi nova generacija operacijskega sistema iOS, letošnja nosi številko 6. Po številki sodeč je iOS še zmeraj v vrtcu oz. v 1. razredu devetletke, kar je skoraj enako. Vendar je po zmogljivostih dosti naprej. Dosti smo o iOS-u 6 na Tehniku že napisali, podali nekaj zanimivosti, zato tukaj kaj dosti besed ne bom izgubljal.

Nova generacija iOS-a je definitivno boljša in hitrejša od predhodnje ter je še zmeraj enostavna tudi za nove uporabnike. iOS 6 na novem 10,16 cm zaslonu iPhone 5 prinaša dodatno vrstico za ikone, kar bo marsikateremu všeč, saj to pomeni vsaj 4 nove hitre bližnjice. Hitrejši procesor in več delovnega pomnilnika poskrbita, da iOS 6 "šiba" tako, kot se spodobi. Odpiranje aplikacij je gladko in zelo hitro. Safari res hitro nalaga spletne strani, nastavitve se hitro odpirajo ...

Vendar so nekatere stvari pri iOS 6 še zmeraj enako komplicirane kot pri prejšnjih verzijah. Neznansko pogrešam bližnjice do najbolj uporabljenih nastavitev, kot je izklop prenosa podatkov. Čeprav je nekaj bližnjic takoj, ko odpreš nastavitve, na voljo, bi lahko naredili widget za nekaj najbolj uporabljenih in ga postavili v center z obvestili.

Obvestilo, ki se ti prikaže ob prejemu novega SMS-sporočila, e-pošte ... je posebej moteče, če si v kakšnem meniju, ki zahteva korak nazaj s puščico v levem zgornjem kotu. Slednjega enostavno ne moreš storiti, ker to puščico prekriva obvestilo. Seveda ga lahko na hiter način odpraviš s potegom v levo, vendar naj raje Apple to tako stori, da mi ne bo treba.

Nekatere stvari in bližnjice so na konkurenčnih operacijskih sistemih enostavno bolje premišljene. Nova je aplikacija za mape, ki so resnično lepe, hitre in ponujajo navigacijo zavoj za zavojem. Žal pa ne morem trditi, da so že res uporabne. V ulici, kjer živim, je vzporedno narisana še ena cesta, ki je tu nikoli ni bilo.

Nove mape so v primerjavi z Googlovimi velik korak nazaj in tako bo tudi ostalo vsaj še par let, dokler Apple ne zbere dovolj podatkov in se mogoče približa Googlovim mapam. Seveda se je sodelovanje med Applom in Googlom končalo zaradi vse večjega rivalstva med iOS-om in Androidom. Upam samo, da bo Google kmalu izdal iOS aplikacijo Google Maps, saj do takrat na svojem 4S vztrajam na iOS-u. 5.1.1. V iOS 6 manjka tudi aplikacija Yotube, ki pa jo že lahko snameš iz App Stora.

Zaključek

Novi iPhone 5 je višji, tanjši, lažji in nadvse bolj zmogljiv od svojega predhodnika. Ali bi zamenjal z njim svoj iPhone 4S? Da in ne. Zamenjal bi ga, ker je vrhunsko oblikovan in ima večji zaslon, po katerem hrepenim že dve leti. Ne bi ga zamenjal predvsem zaradi iOS-a 6, njihovih map in ker imam rad, da pride vsaj nekaj popravkov prej ven (iOS 6.1?), preden nadgradim svojo programsko opremo.

Kako se pa tebi zdi novi iPhone 5?
iPhone 5 bo kmalu na voljo tudi za Mobitelove naročnike. iPhone 5 bo tako kot njegovi predhodniki 4 in 4s na voljo v najemnem modelu.
Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
24. september 2013
966
24. september 2013
iPhone 5 - test na dlani
iOS