iPhone 6 in sintetični safir?

Uroš Miklavčič 17. julij 2014
/PublishingImages/iphone_6_safir_hero.jpg

Zasloni na mobitelih so postali glavni sestavni del teh naprav. Eden glavnih problemov, ki pesti pametne mobitele, pa so še vedno praske, ki sčasoma nastanejo na zaslonu. Ne samo, da to ni estetsko, s praskami pridejo tudi težave z uporabnostjo in padec cene vašega mobitela, če ga želite prodati naprej. Gorilla Glass je bilo zadnja leta glavno ime, ko je bilo govora o najbolj odpornih steklih, ki jih lahko proizvajalci namestijo čez zaslone svojih mobitelov. V zadnjih dneh pa se je pojavil video posnetek, ki ga je posnel znani video bloger Marques Brownlee in v katerem lahko vidimo domnevno novo »steklo« za prihajajoči iPhone 6, ki naj bi bilo narejeno iz sintetičnega safirja. Marques trdi, da drži v rokah »steklo«, ki je narejeno iz sintetičnega safirja, nato pa se ga loti z nožem, ključi in čevlji.

 

Sintetični safir in Gorilla Glass

Prvo vprašanje, na katerega moramo pri vsem tem odgovoriti, je, kaj je sintetični safir in kakšen je v primerjavi s steklom Gorilla Glass. Safir je naravni mineral, aluminijev oksid, ki je modre barve in ga verjetno poznate kot del kakšnega dragega kosa nakita. Sintetični safir je, seveda, umetno pridobljen safir, ki ima podobne lastnosti kot njegov naravni ekvivalent. Pri tem je glavna lastnost, ki nas zanima, njegova trdota, ki po Mohsovi lestvici dosega vrednost 9 (najtrši je diamant z vrednostjo 10). Na drugi strani imamo Gorilla Glass, ki je blagovna znamka, pod katero podjetje Croning prodaja posebno kaljeno alumosilikatno steklo. Gre torej za kaljeno steklo s primesmi aluminija, ki dosega trdoto 6,8 po Mohsovi lestvici.

Trdota

Sedaj ko smo razjasnili, kaj je Gorilla Glass in kaj sintetični safir, se vprašajmo, zakaj je pomembna trdota in zakaj so bili testi, ki jih je naredil Marques, popolnoma zgrešeni. Imamo torej dve snovi, eno s trdoto 9 in drugo s trdoto 6,8. Jasno je, da bo bolj trdna snov odpornejša proti praskam. Do tukaj je še vse jasno, a sedaj v eksperiment vstopi še tretja snov: železo oz. jeklo (nož), ki v najboljšem primeru dosega trdoto 5,5 po Mohsovi lestvici. Na tem mestu bi sicer lahko debatirali o tem, da Mohsova lestvica ni najboljši način merjenja trdote, a je v eksperimentu iz videa dejansko najbolj primerna, saj temelji na tem, kaj pusti prasko na čem. Pri tem gre Mohsova lestvica po sledeči logiki: snovi, ki imajo večjo vrednost, bodo opraskale snovi, ki imajo nižjo vrednost.

 

Če sedaj še enkrat pogledamo vse tri vednosti, ugotovimo, da lahko sintetični safir (9) opraska Gorilla Glass (6,8) in ta lahko opraska jeklo (5,5). Nikakor pa ne gre obratno. Jeklo torej ne more pustiti praske niti na steklu Gorilla Glass niti na sintetičnem safirju. Steklo v video posnetku je torej gotovo trše od jekla.

Od kod torej praske?

Če jeklo in druge kovine ne morejo narediti praske na zaslonu Gorilla Glass, od kod potem vse praske, ki se počasi naberejo na zaslonu vašega mobitela? To je zelo dobro vprašanje, ki bo dalo tudi podlago za pravi eksperiment, ki bi ga bilo treba narediti, da bi ugotovili, ali je domnevno »steklo« iPhona 6 trše od trenutno najbolj popularnega zaslona Gorilla Glass. Skratka, praske, ki jih imate na zaslonu mobitela, če ne uporabljate zaščitne folije, se naberejo zaradi mikroskopskih delcev peska, ki se vam naberejo po žepih, zaščitnih ohišjih in torbah. Ne glede na to, kako ste pazljivi, se temu ne boste mogli popolnoma izogniti. Med temi delci se bodo zagotovo znašli tudi minerali, ki imajo po Mohsovi lestvici večjo trdoto kot steklo na mobitelu, zaradi česar se na vašem mobitelu znajdejo praske. Sprva so te praske majhne in skorajda nevidne, a dovolj je le en večji drobec in vaš zaslon bo za vedno ranjen. Lahko vam mobitel pade po tleh in praska je tukaj.

 

Nevarnost torej preži od povsod in zelo enostavno je zasnovati eksperiment, ki bo takoj pokazal, ali je domnevno steklo iPhona 6 trše od zaslona Gorilla Glass. Vse, kar je treba narediti, je, da vzamete brusni papir (»šmirgl« papir), ki je narejen iz mineralov s trdoto 9 po Mohsovi lestvici in z njim najprej podrgnete zaslon Gorilla Glass in nato domnevni sintetični safir. Če bo domnevni sintetični safir bistveno manj opraskan, potem lahko z veliko verjetnostjo trdimo, da sintetični safir ni zgolj domnevni, ampak gre za pravo stvar. V nasprotnem primeru pa je velika verjetnost, da bo Apple še naprej uporabljal Gorilla Glass.

Problem fleksibilnosti in proizvodnje

Še ena stvar, ki meče senco dvoma na domnevno »steklo« iPhona 6 in trditev, da je iz sintetičnega safirjak, je njegova upogljivost. Medtem ko je za Gorilla Glass znano, da je glede na trdoto zelo fleksibilen, pa ne moremo enako trditi za sintetični safir. V tankih slojih se seveda obnaša bolje, a ko se plast debeli, se togost safirja hitro odrazi v lomljivosti. Upogljivost, ki jo vidimo v videu, je torej zelo sumljiva, če gre za sintetični safir.

Drug problem je proizvodnja sintetičnega safirja. Tega je zelo težko izdelovati v količinah, ki bi pokrile povpraševanje po novih iPhonih. Kot vedno lahko namreč tudi tokrat pričakujemo, da bo v prvih tednih in mesecih od izida iPhona 6 povpraševanje verjetno preseglo proizvodne zmogljivosti, ki jih Applu zagotavljajo njegovi partnerji, kot je Foxconn. Če v enačbo prištejemo počasno proizvodnjo sintetičnega safirja, je jasno, kaj bo predstavljalo najšibkejši člen v verigi proizvodnje. Tudi s tega vidika je sintetični safir vprašljiv.

Sintetični safir v praksi

Seveda pa Apple sintetični safir že uporablja na svojem iPhonu 5s; našli ga boste na senzorju Touch ID in na zadnji strani, kjer pokriva odprtino kamere. Ravno proizvodni procesi so v preteklosti Apple že odvrnili od širše uporabe sintetičnega safirja, in čeprav je Apple financiral gradnjo nove tovarne, kjer se bo proizvajal sintetični safir, ni popolnoma jasno, ali ima tovarna zadostne proizvodne kapacitete, da pokrije količine, ki so potrebne za izdelavo »stekel«, nameščenih čez zaslon.

 

Prihodnost

Vsekakor ni dvoma, da ima sintetični safir ogromno prednost v primerjavi s kaljenim steklom, kot je Gorilla Glass, a dokler nekdo ne ugotovi, kako dovolj hitro narediti dovolj velike količine sintetičnega safirja, se ta gotovo ne bo pojavil pri serijskih izdelkih. Ima pa sintetični safir že danes v svojih mobitelih nameščeno podjetje Vertu, ki se osredotoča na nišni trg luksuznih mobitelov, ki jih v majhnih količinah prodaja petičnežem za vrtoglave cene. Tam je sintetični safir glede na okoliščine popolnoma realna rešitev. Medtem ko torej čakamo, da nas jeseni Apple morda preseneti s sintetičnim safirjem, sem sam previdno zadržan, ko je govora o tem. Vseeno pa ostajam optimist, da uspe Applu potegniti zajca iz klobuka in tako ostale proizvajalce prisiliti v enako potezo, s tem pa seveda največ pridobimo potrošniki.

Vira: facebook.com/corningincorporated, youtube.com.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
17. julij 2014
2110
21. julij 2014
iPhone 6 in sintetični safir?
iOS