iPhone: Ali veš, kaj je App Privacy Report?

Tehnik 28. julij 2022 Čas branja članka: 1 min
/PublishingImages/namigi-apple-tehnik-jul22-hero.jpg

Ali preveriš do česa vse želi dostop aplikacija, ko jo naložiš? Ne? No, z App Privacy Report lahko spremljaš do katerih podatkov aplikacije dostopajo na tvojem iPhonu ali iPadu in kako pogosto dostopajo do npr. kamere, mikrofona, lokacije in kontaktov.

To funkcijo vklopiš v Settings > Privacy > App Privacy Report. Ker so podatki shranjeni na telefonu, se izbrišejo, če to možnost izklopiš. Poročilo je razdeljeno v več kategorij: Data & Sensor Access, App Network Activity, Website Network Activity in Most Contacted Domains, a je prva kategorija dovolj povedna, da v primeru nepravilnosti lahko ukrepaš.

Kategorija Data & Sensor Access nam razkrije, kako pogosto aplikacija dostopa do podatkov in naprav, kot so kamera, mikrofon ali lokacija in kdaj je uporabljala ta dostop. Če Zemljevidi dostopajo do naše lokacije, je to povsem razumljivo, če to počne neka igra, pa že lahko premislimo o njeni uporabi. Ker lahko spremljamo, kdaj aplikacija dostopa do teh podatkov, lahko tudi hitro ugotovimo, če ima nekaj za bregom. Če npr. igra dostopa do naše lokacije v času, ko je ne le nismo igrali, ampak smo imeli nastavljeno spanje, je to izredno sumljivo.

kupi


Če torej aplikacija nepričakovano spremlja podatke, ki jih ne potrebuje za delovanje, naj to sproži alarm. Če se ti zdi, da dostopa do neobičajnih, nepotrebnih podatkov, si preberi njene pogoje uporabe, poišči informacije na spletu, ali pa jo kar odstrani.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
28. julij 2022
5965
28. julij 2022
iPhone: Ali veš, kaj je App Privacy Report?