Izognite se skritim pastem pametnih mobitelov

Tehnik 24. september 2013
/PublishingImages/Komunikator-Android-prijava-aplikacija.jpg

Vedno sveže novice iz sveta in družabnih omrežij, natančna navigacija s prenosom zemljevidov v živo ali celo aplikacijo nadgrajene resničnosti (AR), pretakanje glasbe z internetnega radia, ogled videa na YouTubu, objava svežih fotografij plaže, zabave in znamenitosti in celo ogledi športnih dogodkov v živo prek televizijskih aplikacij kot je SiOL TViN. To je le droben presek možnosti, ki jih nudijo sodobni pametni telefoni, seveda pa je za vse zgornje aktivnosti potreben prenos podatkov z interneta. Mobilna omrežja tretje generacije omogočajo zavidljive hitrosti prenosa podatkov, v mnogih primerih višje od osnovnih hitrosti povezav ADSL. A medtem ko je prenos podatkov v domačem omrežju cenovno ugoden in mnogi naročniški paketi vključujejo količine, ki povsem zadovoljujejo potrebe povprečnega uporabnika, je v tujini prenos podatkov ena najdražjih storitev. Evropska komisija je sicer dosegla znižanje cen znotraj Evropske unije, a žal nima vpliva na preostale države sveta, tako da je zaenkrat bolje biti previden. A kako se tega lotiti?

Izklop prenosa podatkov med gostovanjem

Sodobni pametni mobiteli omogočajo preprost izklop podatkovnega prenosa prek mobilnega omrežja med gostovanjem.

Android

V Androidu prenos podatkov izklopimo v meniju Nastavitve (če imamo slovenski uporabniški vmesnik) oziroma Settings (če imamo angleškega), izberemo možnost Brezžična povezava in omrežja (Wireless and Networks) in v njej Mobilna omrežja (Mobile Networks), nato pa odstranimo kljukico polegPodatkovnega gostovanja (Data Roaming).

Windows Phone 7

V Windows Phone 7 najdemo ta ukaz v Settings/Mobile/Data Roaming Options.

Symbian OS

Pri mobitelih z novejšo različico Symbian OS je pot podobna:Nastavitve/Povezovanje/Nastavitve/Prenos podatkov v tujini (Settings/Connectivity/Settings/Data use when abroad), a te možnosti nekateri uporabniki starejših različic Symbian OS oziroma starejših Nokij ne bodo našli. Tem priporočamo, da se oglasijo v Telekomovem centru, kjer jim bodo svetovalci lahko hitro pomagali, ali pa pokličejo 041 700 700.

iOS

V iOS to možnost najdemo v Settings/General/Network, kjer možnost Data Roaming prestavimo na OFF. To je priporočljivo urediti že takoj ob nabavi iPhona ali iPada, še posebej če se pogosto nahajamo v obmejnih krajih, kjer imajo včasih omrežja tujih operaterjev močnejši signal od domačega. Samodejno izbiro operaterja na iOS sicer izklopimo v Settings/Carrier.

iPhone nastavitve

Izklop prenosa podatkov v tujini

BlackBerry

Med platformami pametnih telefonov tako ostaja še BlackBerry, kjer izklop prenosa podatkov med gostovanjem ni povsem potreben. A pozor! BlackBerry je ustvarjen za e-pošto in z odličnim stiskanjem podatkov poskrbi za zares majhne količine, in posledično tudi stroške. Vendar pa to ne velja za aplikacije za BlackBerry OS, ki so pogosto potratne. Ena izmed takih je priljubljena aplikacija za vremenske napovedi AccuWeather, ki pri osnovnih nastavitvah v ozadju nenehno prenaša podatke o vremenskih razmerah in lahko v mesecu dni (tudi brez zagona same aplikacije!) prenese do 600 MB podatkov. Tovrstne “potrošniške” aplikacije za BlackBerry je pred odhodom v tujino priporočljivo odstraniti, medtem ko so razne korporativne aplikacije (tj. takšne, ki vam jih namesti IT oddelek v podjetju) običajno bistveno bolje sprogramirane in glede njih ni treba skrbeti (sicer vas bo na to opozoril IT oddelek).

Letalski način

Letalski način preprosto izklopi vse brezžične povezave (mobilno omrežje, WLAN, Bluetooth) v napravi in je stalnica mobitelov že vrsto let. Ime je nekoliko zavajajoče, saj letalske družbe večinoma še zmeraj ne dovolijo uporabe mobitela med letom, pa čeprav ga želimo uporabljati zgolj kot predvajalnik mp3 ali za igranje iger. Kakor koli že, ta možnost omogoča takojšnji izklop vseh povezav, tako da smo lahko prepričani, da ne bomo z gostovanjem naredili nobenega računa, možnost pa je uporabna tudi pri varčevanju z baterijo naprave, saj podatkovne povezave predstavljajo enega izmed treh največjih porabnikov (poleg zaslona in procesorja). Seveda pa je treba tudi upoštevati očitno dejstvo, da po vklopu letalskega načina ne bomo dosegljivi za klice.

iMessage

Applov sistem za sporočanje, ki deloma nadgradi/zamenja sporočila SMS je vezan na prenos podatkov, kar pomeni, da ne deluje, če smo izklopili podatkovno povezavo. In ker iMessage “nadomesti” sporočila SMS, pomeni, da jih ne bomo prejemali dokler ne bomo imeli ponovne podatkovne povezave, tudi če smo izbrali možnost “Send as SMS” (to velja samo za pošiljanje). Tako je pred odhodom v tujino priporočljivo izklopiti iMessage (Settings/Messages), saj je prejemanje sporočil SMS zmeraj brezplačno, zmerno pošiljanje pa med gostovanjem tudi ne bo povzročilo previsokih stroškov. Vsi, ki se boste odpravili na Hrvaško, pa lahko v omrežju T-Mobile Hrvaška vsak dan med 17. in 18. uro (med 15.6. in 15.9.) izkoristite 50 % cenejše odhodne in dohodne klice ter sporočila SMS.

Stiskanje

BlackBerry OS v zasnovi omogoča stiskanje prenosa podatkov, in sicer (po njihovih podatkih) to pomeni polovico prenosa podatkov pri brskanju po spletu in le četrtino prenosa pri uporabi e-pošte. Vendar pa ni treba zavreči svojega Androida ali iPhona, saj podobne rešitve obstajajo tudi za druge operacijske sisteme. Ena izmed najbolj priljubljenih in brezplačnih se imenuje Onavo in je na voljo za Android in iOS. Onavo, podobno kot BlackBerry, poskrbi za stiskanje podatkov z uporabo posredniškega strežnika prek katerega poteka naš celoten podatkovni promet, ko je aplikacija vključena. Pred uporabo aplikacije Onavo na službenem mobitelu preverite v IT oddelku, kakšni so pravilniki podjetja glede uporabe tovrstnih storitev.

Aplikacija Onavo za Android

Aplikacija Onavo na Androidu

WLAN

Za prenos podatkov so najboljša možnost brezžična omrežja WLAN. Najdemo jih na skoraj vseh turističnih lokacijah, običajno so brezplačna oziroma del ponudbe pri nastanitvi (tudi v mnogih kampih). Hitrost prenosa običajno ni spektakularna in pogosto so zaprta vrata (porti) za denimo VPN, a za e-pošto, Facebook in ostale storitve, so povsem primerna. Seveda je tudi pri uporabi omrežij WLAN potrebno biti previden zaradi varnosti podatkov, a to velja predvsem za uporabo računalnikov (vklopite požarni zid!), ne pa toliko za mobilne telefone in tablice.

Komunikator

Večina članka se osredotoča na prihranek pri uporabi podatkovnega prometa v tujini, a kjer imamo povezavo WLAN, lahko z uporabo storitve Komunikator prihranimo tudi pri klicih. Storitev Komunikator namreč preusmerja klice prek interneta (podobno kot internetna telefonija, npr. Skype), pri čemer se klici obračunajo po slovenskih tarifah, vključno s porabo zakupljenih minut. Za iOS in Android sta na voljo aplikaciji Komunikator, pred pričetkom uporabe storitve pa jo je treba naročiti. Več si preberi v članku o storitvi Komunikator.

Aplikacija Komunikator za Android

Navigacija

Med potovanjem v tujini je navigacija ena izmed najbolj koristnih funkcij, predvsem če se izgubimo. Vendar prenos zemljevidov hitro prinese visoke stroške. Tako je najboljša možnost uporaba navigacijske rešitve, ki omogoča prenos zemljevidov v pomnilnik telefona. Pri tem so lastniki Nokij v prednosti, saj skoraj vse novejše Nokie (Symbian in Windows Phone 7) vključujejo navigacijo Nokia Maps, ki je primerljiva z Garminom. Seveda pa je treba za prihranek zemljevide za celotno pot (vključno z vsemi izleti po stranskih poteh) prenesti v domačem omrežju (po možnosti WLAN) že pred odhodom v tujino. Uporabniki Androidov in iOS imajo na voljo le Google Maps (lastniki Androidov preverite, kaj prinaša najnovejša različica apliakcije Google Maps), ki je sicer zelo dober izdelek, vendar pa ne shranjuje zemljevidov, temveč jih vsakič znova prenaša z interneta. To omogoča prikaz najbolj svežih informacij, a hitro povzroči visoke stroške. Tisti, ki boste navigacijo v tujini nujno potrebovali, si lahko omislite katero izmed plačljivih aplikacij kot na primer TomTom, vendar se pred nakupom pozanimajte glede kakovosti pokritosti lokacije, kamor se odpravljate, sicer pa tudi nakup samostojne naprave GPS ni več tako drag kot včasih.

Nokia Maps

Previdnost

Nepričakovani visoki stroški zaradi prenosa podatkov lahko krepko pokvarijo dopustniški užitek, vendar se ni težko pripraviti. Za začetek je priporočljivo upoštevati zgornja priporočila. Nato namestiti aplikacije za spremljanje porabe, npr. Mobitel Monitor za iOS. Zelo uporabna storitev je Limit za paketni prenos podatkov v tujini, pri kateri lahko določite znesek porabe, ob katerem vas bo sistem obvestil prek sporočila SMS. Če boste nujno potrebovali prenos podatkov v tujini, pa je najbolj priporočljivo vzeti Podatkovni paket za tujino, glede na potrebe. Seveda pa je pred odhodom zmeraj priporočljivo preveriti cene klicev in ostalih mobilnih storitev v državi, kamor se odpravljamo. Vsi podatki so na Mobitelovi spletni strani, lahko pa tudi pokličete 041 700 700 in povprašate naše svetovalce. Klic je za Mobitelove uporabnike brezplačen tudi iz tujine.

Prihodnost

Znotraj Evropske unije postaja mobilna telefonija vse cenejša tudi med gostovanjem in po načrtih Evropske komisije se bodo cene še naprej zniževale. Vseeno pa tega ne moremo pričakovati za cel svet, tako da bomo morali biti še naprej pozorni, kadar se odpravljamo v tujino. Pri tem bi nam lahko nekoliko pomagali tudi proizvajalci mobitelov. Za začetek z možnostjo naprednega in intuitivnega prilagajanja aplikacij, ki lahko uporabljajo prenos podatkov. Če se denimo izgubimo v neznanem mestu in bi želeli najti pot z uporabo Google Maps, moramo vklopiti podatkovno povezavo za vse aplikacije in operacijski sistem. Tako nekaj minut iskanja poti ne pomeni le prenosa par 100 KB zemljevidov, temveč še prenos celotne e-pošte, osvežitev novičarskih aplikacij v ozadju in celotnega dogajanja na Faceboku ter Twitterju. Kar lahko strošek iz par evrov hitro dvigne na par 10 evrov. Žal tega ne gre pričakovati nemudoma, saj vse ključne operacijske sisteme razvijajo v ZDA, kjer večina prebivalcev ne potuje pogosto v tujino in ne uporabljajo gostovanja tako pogosto kot Evropejci.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
1633
24. september 2013
Izognite se skritim pastem pametnih mobitelov
Android, iOS