Jacquardova nova pametna jakna

Alenka Selčan 23. maj 2016
/PublishingImages/jacquardova-nova-pametna-jakna-hero.jpg

O projektu Jacquard iz Googlovega kreativnega gojišča ATAP, ki so ga prvič predstavili na lanskoletni Googlovi razvijalski konferenci, smo pisali tudi na naših straneh, zato je prav, da vas obvestimo o njegovem napredku, o zadnjem dosežku, s katerim se je Jacquard predstavil na Google I/O 2016. Sodelovanje s podjetjem Levi's je namreč obrodilo prvi resnejši sad: ustvarili so jakno, ki je pametnejša od katerega koli kosa oblačila v vaši omari.

Gre za odzivno jakno, ki je na rokavu oplemenitena s tkanino Jacquard. Naj spomnimo, da je tkanina Jacquard pretkana s prevodno nitjo, ki je občutljiva na dotik, zato lahko sprejema in izvršuje ukaze. Z gesto, bodisi z dotikom, tapkanjem ali podrsavanjem po robu rokava, bo njen lastnik lahko povprašal za navigacijo, si predvajal glasbo, se odzval na telefonski klic, skratka počel vse, kar človek pričakuje od nosljive tehnologije zlate prihodnosti.Za nosljivo tehnologijo res že čas, da se iz modnih dodatkov, kot so ure, zapestnice in očala, preseli v obleko in tako postane nevidna. Prav ta misel je preganjala tudi ustvarjalce te čudežne jakne, ki so jo uvrstili v kolekcijo Cummer, poimenovani po predvideni ciljni skupini uporabnikov. Kolekcija Commuter je namreč namenjena predvsem tistim bodisi dnevnim ali tedenskim migrantom, ki kar nekaj svojega časa porabijo na poti med domom in službo oziroma šolo.

Ta sodobna različica jeans jakne, ki bo nemara obudila modni trend džekijev, kot so ga poznali v 70' in 80' letih prejšnjega stoletja, pa je primerna tudi za kolesarje, ki jim zavoljo preprostih ukazov po tkanini Jacquard med potjo ne bo treba več brskati po telefonu, njihova vožnja pa bo zato veliko varnejša, kot je bila doslej.V rokav vgrajen še del, ki ga je mogoče izvleči in ga napolniti prek USB-ja, saj vsebuje baterijo, ki žakardu omogoča haptično odzivnost, ponaša pa se tudi s svetilko LED. Tudi ta kos tehnologije estetsko ne izstopa iz celostne podobe jakne, saj je oblikovan kot pašček na rokavu, vse skupaj pa je narejeno tako, da uporabniku ne bo treba s to jakno ravnati prav nič drugače, kot s kakim drugim kosom oblačila iz svoje omare. Tako kot kavbojke jo bo lahko vrgel v pralni stroj in jo opral prav tako preprosto.

 

Vse skupaj je kakopak povezano prek aplikacije oz. platforme Jacquard, ki pa ne bo ponujala le Googlovih storitev, kot sta Google Maps ali Google Play Music, temveč se obeta pester nabor tudi drugih ponudnikov uporabniških storitev. Trenutno sta med zunanjimi ponudniki Spotify in aplikacija za fintes, Strava, do pomladi leta 2017, ko naj bi prvi kosi te pametne jakne prišli do prvih uporabnikov, pa bo teh ponudnikov zagotovo še več.

Vir: Google (slike)

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. maj 2016
2986
23. maj 2016
Jacquardova nova pametna jakna