Japonska iznajdba ChatPerf odišavi tvoja mobilna sporočila

Alja Isakovič 24. september 2013
/PublishingImages/chatperf-colors.jpg

O raznih bolj ali manj uporabnih projektih, ki preko strani Kickstarter poskušajo zbrati dovolj zagonskih sredstev, smo že nekajkrat poročali. Bolj poredko pa v naše kraje zaidejo novice s tujih sorodnih strani, kot je recimo japonska Campfire. Med najbolj zanimivimi uspešnimi projekti je gotovo dodatek za mobitel ChatPerf, ki ob pošiljanju sporočila pošlje še vonj.

Ko so bila še aktualna papirnata sporočila, ki so se po svetu pošiljala preko navadne pošte, je bil vonj pomemben del izkušnje branja pisem, predvsem ljubezenskih. S prehodom na SMS-e smo del tega čara izgubili. Dodatek ChatPerf, ki je pravzaprav z elektroniko obdan parfum, bo zato poskusil našim zdolgočasenim nosom ponuditi svež vetrič. Oddajanje vonja bomo lahko tako sprožili ob pošiljanju sporočil prijateljem ali pri uporabi posebnih aplikacij.

Podjetje ChatPerf si je namreč zamislilo tudi manj ljubeznive uporabe parfumov. Ob igranju streljačin bi nam lahko recimo dodatek ChatPerf pihal zvok po smodniku. Ob vrtoglavi vožnji avtov, vonj po zažganih gumah. Priznam, da mi je veliko bolj všeč ideja o jutranjem alarmu, ki ti ob bujenju ponudi vonj po sveži kavici.

Omejitev sistema ChatPerf je seveda to, da lahko v škatlici naenkrat uporabljamo le en vonj. To pomeni, da bi bilo potrebno posodico s parfumom ob uporabi različnih aplikacij menjati. Ne ravno priročno, zato bi bilo verjetno bolj smiselno, če bi našli način za vključevanje vsaj treh ali štirih različnih vonjev, podobno kot to omogočajo tiskalniki s kartušami različnih barv. Dodatna omejitev bo tudi cena. Na strani Campfire je bilo potrebno za škatlico z enim vonjem odšteti skoraj 75 EUR, za škatlico s petimi vonji pa okoli 112 EUR. Takšna cena je za pogojno uporaben dodatek res precej zasoljena, tako da bom sama raje počakala na kakšno bolj ugodno dišečo iznajdbo.

Delovanje prototipa za iPhone 4S si lahko ogledaš v spodnjem videu. Žal zaenkrat brez dodatnega vonja. Končna različica, ki naj bi jo skoraj 200 podpornikov s strani Campfire prejelo poleti, bo podpirala tudi Android mobitele, priključiti pa jo možno kar na avdio vhod.

 

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
515
4. oktober 2013
Japonska iznajdba ChatPerf odišavi tvoja mobilna sporočila