Javno pogovarjanje po mobitelu dokazano moteče za neprostovoljne poslušalce

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/pogovor-b.jpg

Si na avtobusu ali čakaš v vrsti in kar ne moreš odvrniti pozornosti od tistega, ki se v tvoji bližini pogovarja po mobitelu. Zveni znano? Znanstveniki so dokazali, da imamo v takšnih situacijah težave celo z opravljanjem preprostih miselnih nalog. Zakaj je temu tako in zakaj so pogovori po mobitelu toliko bolj moteči kot pogovori v živo?

Iz evolucijskih razlogov našo pozornost pritegnejo situacije, ki niso povsem jasne in jih ne moremo predvideti. Zato se vsakič, ko slišimo le en del dialoga, naši možgani na vse pretege trudijo, da bi dopolnili manjkajoči del in tako razjasnili kontekst pogovora. Ne gre torej za željo po prisluškovanju, naši možgani nas pravzaprav prisilijo k poslušanju in procesiranju manjkajoče polovice, da ne bi slučajno preslišali kaj življenjsko pomembnega.

Zato je težko zbrano brati ali se posvečati drugim miselnim opravilom, ko imamo v bližini nekoga, ki se pogovarja po mobitelu. Verjetno ni presenečenje tudi dejstvo, da imamo zaradi neprostovoljnega sodelovanja občutek, da so uporabniki mobitelov pri svojih pogovorih še posebej glasni, pa to ponavadi sploh ni res. In ker naši možgani nehote sodelujejo pri teh pogovorih, si tudi bolje zapolnimo podrobnosti polovičnih pogovorov.

Če sta oba sogovornika v naši bližini, te dileme nimamo, razen če nismo zares zelo radovedni. Pri pogovoru v živo lahko namreč hitro določimo kontekst in se potem mirne vesti posvetimo branju ali drugim opravilom. Pri prisostvovanju pogovorom po mobitelu pa smo v prisluškovanje prisiljeni, zato lahko tovrstne situacije sprožijo občutke ujetosti in celo stresen odziv.

Ko se naslednjič znajdeš v javnem prostoru med čakanjem na zdravnika ali na pošti, med vožnjo na avtobusu ali vlaku in drugje, kjer ni hitrega izhoda, pomisli torej, ali je klic, ki ga moraš opraviti, zares tako nujen, da je potrebno zmotiti vse sotrpine v tvoji bližini. Svoj dolgčas lahko prijateljem preneseš tudi preko SMS-sporočila ali se zamotiš z igranjem kakšne igrice. Še dobro torej, da mobiteli že dolgo niso namenjeni izključno telefoniranju, a ne?

Vir: New York Times

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
485
24. september 2013
Javno pogovarjanje po mobitelu dokazano moteče za neprostovoljne poslušalce