Je Google Wallet res prihodnost plačevanja?

Jan Omahen 24. september 2013
/PublishingImages/google-wallet.jpg

Na prvi pogled se Google Wallet zdi odlična rešitev, ki naj bi nadomestila denarnico. Če pomislim, večkrat doma pozabim denarnico kot pa mobitel, torej pri Googlu razmišljajo v pravo smer, storitev je na mestu.

Storitev za delovanje oz. za plačilo uporablja tehnologijo NFC (near field communication). Vprašanje časa je, kdaj (če sploh) bodo imeli vsi mobiteli vgrajeno tehnologijo NFC, zaenkrat od pametnih mobilnikov lahko omenim le Nexus S.

Glavna prednost storitve je očitna, plačevanje je lažje, hitrejše, naj bi bilo tudi varnejše. Ker pa gre za precej novo storitev, ne moremo mimo slabosti, ki pa jih Google seveda lahko odpravi, a ne v celoti. Kot sem že omenil, naj bi to bila storitev prihodnosti, virtualna denarnica zamenja fizično. A v trenutni obliki to ne bo mogoče, predvsem zaradi baterije na mobitelu, ki se lahko izprazni, kar je enako, kot če bi s seboj nosili prazno denarnico. Zaenkrat je pogoj za delovanje prižgan zaslon na mobitelu, v nekaterih primerih mobitel vpraša celo za geslo. Ko bo NFC vgrajen v mobitel neodvisno od delovanja le tega, bo storitev uporabna, do takrat pa se sam vseeno ne bi odpovedal denarnici.

Ko govorimo o hitrosti storitve, zaenkrat delovanje ni dosti hitrejše od hitrega kartičnega terminala v tvoji najljubši trgovini, torej zakaj ves ta pomp okoli Google Wallet? Ves čas, ko sem prebiral, kaj storitev ponuja in na kakšen način, sem imel v glavi, da imamo v Sloveniji zelo podobno storitev in to že deset let! Govorim seveda o Moneti. Podoben občutek sem doživel, ko je Apple predstavil revolucionarno storitev FaceTime, medtem ko smo se pri nas videotelefonije že nekoliko naveličali.

Moneta je bila prvič predstavljena leta 2001, v letu 2002 pa smo že plačevali na avtomatih in terminalih po Sloveniji. Ob uvedbi storitve je šlo za veliko stvar ne le v Sloveniji ampak tudi v svetovnem merilu. Danes se Google Wallet predstavlja kot novost in revolucionaren način plačila (tako meni Google na uradni strani), medtem ko gre pri Moneti že za ustaljeno prakso in dolgoletno uspešno zgodbo. Za razliko od Google Wallet predstavlja Moneta nadomestilo za denarnico, kar je glede na način plačila (klic, ukazni niz) razumljiv kompromis. Kot zanimivost, v Sloveniji je bil lani študentom predstavljen sistem, kjer so mobiteli zamenjali fizične študentske bone, torej smo v tem pogledu zelo napreden narod.

Storitev, kot je Google Wallet bi veliko lažje izpeljal kakšen večji operater zaradi že obstoječe infrastrukture in baze uporabnikov. Google je sicer veliko podjetje (z uporabniki in do neke meje z infrastrukturo), ki si seveda lahko privošči takšne podvige, a že ob lansiranju storitve ostaja grenak priokus, da bo storitev pozabljena preden jo Google razširi na več mobitelov, več plačilnih kartic, več operaterjev ... Zaenkrat so plačila možna za imetnike mobitela Google Nexus S, ki so naročniki ameriškega operaterja Sprint in imajo Citi Mastercard kartico (ali Google Payment card). Pogoj za uspešno opravljeno plačilo pa je tudi PayPass terminal, ki pa jih uporabljajo v manj kot 10 državah na svetu.

Moneto imate vsi uporabniki storitev Mobitel, Si.mobila in Debitela že avtomatsko vključeno, uporabljajo pa jo lahko tudi komitenti Nove KBM in Poštne banke Slovenije, ki so hkrati uporabniki enega od navedenih operaterjev. Limit in porabo lahko preveriš tako, da na številko 1919 pošlješ ključno besedo MONETA. Seznam plačilnih mest najdeš tukaj. Storitve Google Wallet še nekaj časa ne bo pri nas, torej si lahko plačevanje v živo lahko ogledaš le v ZDA.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
1092
24. september 2013
Je Google Wallet res prihodnost plačevanja?