Jelly Bean sladka že skoraj polovico aktivnih Android naprav

Alja Isakovič 7. oktober 2013
http://tehnik.telekom.si/PublishingImages/android-jelly-bean-hero.jpg

Do konca tega meseca naj bi dočakali izid novega okusa Androida 4.4, ki si bo ljubkovalno ime sposodil kar pri čokoladi KitKat. Je pa Google prejšnji teden razkril spodbudne podatke za trenutno aktualno različico, Jelly Bean, ki več kot leto po predstavitvi končno poganja skoraj polovico, oziroma 48,6 % vseh aktivnih Android naprav.

 ​

Jelly Bean se od drugih dosedanjih okusov Androida razlikuje po tem, da je doživel kar tri večje izdaje. Konec lanskega junija je Google na konferenci Google I/O predstavil prvi Jelly Bean z oznako 4.1, ki je precej pohitril delovanje Android naprav. Ta različica ima še vedno največji delež, saj poganja dobro tretjino, 36,5 %, aktivnih Android naprav.

Novembra lani je sledil še Jelly Bean 4.2, ki ga najdemo na 10,6 % naprav. Na letošnji konferenci Google I/O pa je družino Jelly Bean dopolnila še različica 4.3, ki jo trenutno najdemo na 1,5 % naprav. Kljub temu, da ostale različice postopoma izgubljajo tržni delež, se dve leti in pol stari Gingebread (2.3.3 - 2.3.7) še kar drži 28,5 % aktivnih naprav. Po podatkih Mixpanel Trends, ima podoben delež v svetu jabolčnih naprav iOS 6, ki ga je na novo izdani iOS 7 prehitel že par dni po uradnem izidu.

Za Android torej fragmentacija naprav še vedno ostaja problem. Proizvajalci naprav že za nadgradnje najzmogljivejših mobitelov potrebujejo precej časa. Ta kratko pa ponavadi potegnejo cenejši modeli, ki novih različic pogosto ne dočakajo. Nam zaupaš, na kateri različici trenutno deluje tvoj Android mobitel?

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
7. oktober 2013
1884
8. oktober 2013
Jelly Bean sladka že skoraj polovico aktivnih Android naprav
Android