Jeseni prihaja BlackBerry Z30 in nadgradnja na BlackBerry 10.2

Alja Isakovič 30. september 2013
/PublishingImages/BlackBerry_Z30.jpg

Na isti dan, ko smo milijoni nestrpno pričakovali izid operacijskega sistema iOS 7, se je BlackBerry odločil predstaviti svoj nov mobitel na dotik z imenom Z30. V primerjavi s predhodnikom Z10, BlackBerry Z30 prinaša predvsem večji zaslon in bolj vzdržljivo baterijo. Poganjala ga bo nova različica operacijskega sistema BB 10.2, ki bo sredi oktobra na voljo tudi za obstoječe naprave z BB10.

Najava novega paradnega konja družine BlackBerry sicer sovpada z ne preveč spodbudnimi novicami za kanadsko podjetje, ki je še pred leti obvladovalo poslovni svet. BlackBerry bo namreč moral zaradi slabih poslovnih rezultatov odpustiti kar 4.500 oziroma 40 % zaposlenih. Razlog za milijardno izgubo naj bi se skrival ravno v slabi prodaji modela Z10. Slednji je bil prvi BlackBerry-jev mobitel brez fizične tipkovnice in z novim operacijskim sistemom BlackBerry 10, ki je popolnoma prilagojen zaslonom na dotik. A BlackBerry kljub nedavnim neuspehom ni pripravljen predati vojne. Novi bojni načrt predvideva ponovno osredotočenost na svoje izvirne uporabnike v poslovnem svetu.

V bitko bodo tako že konec tega meseca v Angliji in na Bližnjem vzhodu (drugod pa do praznikov) poslali novega borca z imenom BlackBerry Z30. Njegov glavni adut bo kar 5 palcev (12,7 cm) velik Super AMOLED zaslon na dotik, ki bo sicer imel podobno resolucijo kot predhodnik. Poleg zaslona se je občutno povečala baterija, ki bo v modelu Z30 kar 2880 mAh. Zagotavljala naj bi cel dan intenzivne uporabe.

BlackBerry Z30 se bo lahko pohvalil tudi s stereo zvočniki in novo tehnologijo "Natural Sound" ter izboljšano tehnologijo anten za še hitrejšo in bolj zanesljivo povezljivost z omrežjem. Z30 bo poganjal dvo-jedrni 1,7 GHz procesor, na voljo bo imel 2 GB delovnega in 16 GB notranjega pomnilnika z možnostjo MicroSD razširitve do 64 GB. Slike bomo lahko zajemali z 8 MP kamero.

Kot že omenjeno, bo izid modela Z30 sovpadal tudi z nadgradnjo operacijskega sistema BlackBerry 10.2. Glavna novost je pametnejši BlackBerry Hub, ki bo znal pametno izpostavljati pomembne pogovore iz e-pošte, družabnih omrežij in drugod ter še enostavnejši dostop do BBM, BlackBerry-jevega sistema za sporočanje. Seveda bo sistem deležen tudi drugih olajšav, ki bodo uporabo naredile še bolj enostavno in prijetno. Lastniki mobitelov BlackBerry Z10 in Q10 boste nadgradnjo 10.2 dobili predvidoma v sredini oktobra.​

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
30. september 2013
1882
3. oktober 2013
Jeseni prihaja BlackBerry Z30 in nadgradnja na BlackBerry 10.2
BlackBerry OS