Jolla obuja MeeGo in predstavlja svoj prvi mobitel s Sailfish OS

Alja Isakovič 24. september 2013
/PublishingImages/jolla-sailfish-os-big.jpg

Včeraj je finsko podjetje Jolla predstavilo svoj prvi pametni telefon, ki ga bo poganjal nov operacijski sistem Sailfish OS. No, ne gre ravno za novince na trgu in tudi ne za povsem nov operacijski sistem. Jollo so namreč pred dvema letoma ustanovili bivši Nokiini zaposleni, razočarani nad opuščanjem razvoja sistema MeeGo, iz katerega seveda izhaja Sailfish OS.

Sailfish OS temelji na Linuxu in je vsaj v teoriji na voljo za uporabo vsem proizvajalcem mobitelov. V praksi se bo seveda težko našel proizvajalec, ki bi investiral v mobitele z neznanim in nepreizkušenim operacijskim sistemom. Zato je na ramenih podjetja Jolla ležalo breme, da predstavi tudi prvi mobitel s Sailfish OS, ki bo dovolj zanimiv tako za razvijalce aplikacij kot za končne uporabnike. Včeraj smo ta mobitel končno spoznali.

Prvi mobitel s Sailfish OS je ime dobil kar po podjetju Jolla. Po obliki se zgleduje po novejših Nokiah, a vendarle mobitel Jolla izstopa po svoji sendvič strukturi. Prav nič se ne trudi skriti dejstva, da je ohišje sestavljeno iz dveh kosov. Sprednji del v črni barvi ima 4,5 palčni (11,43 cm) zaslon na dotik in vse pomembne komponente. Druga polovica, zadnja barvna ploščica, pa je predvsem okrasne narave. Ima pa zanimivo sposobnost barvnega usklajevanja s samim operacijskim sistemom.

Operacijski sistem Sailfish OS zaenkrat deluje kot nenavadna mešanica MeeGo, BlackBerry 10, Windows Phone in še česa. V uporabniškem vmesniku prevladuje ploščat design, pri uporabi pa je zelo velik poudarek na gestah. Mobitel namreč na sprednji strani nima fizičnih gumbov za navigacijo, podobno kot BlackBerry 10. Po ogledu podrobne predstavitve, ki si jo lahko ogledaš spodaj, nisem čisto prepričana, kako intuitivna bo takšna uporaba. No, na mobitelu BlackBerry Z10 sem se na geste zelo hitro navadila, tako da bom s končno sodbo počakala na trenutek, ko dobim mobitel Jolla pod prste.

 

Sicer pa je zaenkrat najbolj unikatna funkcionalnost Sailfish OS možnost, da na podlagi fotografije ali barve pokrovčka določimo novo barvno atmosfero za sistem. Zanimiv dodatek za personalizacijo mobitela, a ne ravno revolucionaren napredek. Tudi po tehničnih specifikacijah ne izstopa ravno. Mobitel bo poganjal dvo-jedrni procesor, na voljo bomo imeli 16 GB notranjega pomnilnika (razširljiv z microSD), 8 MP kamero in podporo za hitra LTE/4G omrežja. Veliko bolj pomembna pa se mi zdi možnost, da v Sailfish OS poganjamo Android aplikacije. Z moderno obliko in možnostjo poganjanja priljubljenih aplikacij bo namreč Jolla še najlažje konkurirala množici Android naprav, ki trenutno kraljujejo na trgu.

Verjetno te na tej točki že zanima, kdaj in za koliko se bomo lahko s to pisano napravo poigrali. Mobitel Jolla naj bi bil v Evropi v prosti prodaji na voljo za 399 €. Prednaročila sprejemajo že danes, vendar bo na izid naprave potrebno počakati do konca leta. Z najavo želi Jolla predvsem testirati povpraševanje na trgu in, po lastnih besedah, ustvariti gibanje uporabnikov in razvijalcev, ki si želijo programsko in strojno prilagodljivih naprav.

Kaj praviš, jim bo uspelo?

 

Viri: TechCrunch, IBTimes, Jolla

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
516
4. oktober 2013
Jolla obuja MeeGo in predstavlja svoj prvi mobitel s Sailfish OS