Kaj je dobro vedeti o sodobnih napravah, ko se odločamo za pametni dom?

Tehnik 18. april 2021 Čas branja članka: 5 min
/PublishingImages/smart-home-tehnik-apr21-hero.jpg

Živimo v času alternativnih energentov, pametnih naprav, interneta stvari in informacijskih rešitev v oblaku, zato je dobro vedeti, kako lahko s pomočjo sodobnih naprav izboljšamo energetsko učinkovitost ter povečamo varnost in udobje svojega doma.

V Sloveniji ima pametno upravljanje domov vgrajenih približno petina novogradenj, v tujini, na primer v Avstriji, pa ima pametne sisteme že več kot polovica novogradenj. Namen avtomatiziranja vsakodnevnih hišnih opravil ni samo višja stopnja udobja in varnosti, temveč vedno bolj tudi stroškovna učinkovitost energije in višja vrednosti nepremičnin. Znotraj pametnega doma lahko povežemo različne naprave, ki skrbijo za razsvetljavo, ogrevalni sistem, prezračevanje in klimatizacijo, alarmni sistem, sisteme strešnih oken in žaluzij, vremensko postajo, delovanje vtičnic itd.

 

Povezanost pametnih naprav največkrat omogoča upravljanje tehnologij na daljavo prek internetnega omrežja. Delovanje pametnega doma lahko v osnovi razdelimo na dve področji. Prvo področje se nanaša na povezovanje pametnih naprav na brezžičen način, kjer samostojno povežemo naprave in za to ne potrebujemo posega v gradnjo ali inštalacijo.

Glavne značilnosti brezžičnega pametnega doma:

 • samostojna namestitev brez profesionalne pomoči
 • možna namestitev na obstoječi gradnji brez posegov v inštalacijo
 • omogoča povezovanje izbranih določenih naprav
 • relativno nizke osnovne cene vmesnikov
 • kvaliteta delovanja je odvisna od odzivnosti brezžičnega omrežja
 • hitrost delovanja je lahko otežena ob večjem številu aktivnih naprav
 • Pametne brezžične naprave lahko upravljate s sistemom NEO, tudi ko vas ni doma.

  Vse pametne naprave v svojem domu lahko med seboj povežete in jih upravljajte prek mobilne aplikacije NEO.V aplikaciji ustvarite scenarije, kdaj naj se sprožijo vaše pametne naprave (npr. ko se sproži senzor za vrata, se prižge luč, kamera pa zajame videoposnetek), in tako poskrbite za večjo varnost svojega doma. Posamezne scenarije lahko vključite, izključite ali zgolj preverite tudi na NEO Smartboxu v sklopu Pametni dom. Posnetki, ki jih zajamejo kamere, se shranijo v Knjižnico.

  Moj Telekom

  Zaklepanje zaslona

  Zelo pomembno je, da si na svojem pametnem mobitelu nastavite zaklepanje zaslona. Za odklepanje si nastavite geslo, PIN, vzorec, prepoznavanje prstnega odtisa, prepoznavanje obraza ali kakšen drug način za odklepanje. Le tako boste v primeru, da bo vašo napravo prijela neka druga oseba, lahko nekoliko mirnejši.

  Drugo področje pa je bolj celovit pristop, ki predstavlja t.i. ožičeni pametni dom, kjer so vse naprave stalno medsebojno povezane in je značilen za inštalacijo ob gradnji ali prenovi doma. Ker je sistem tako v celoti povezan, lahko uporabnik spreminja funkcije posameznih elementov po svojih željah. Danes lahko s stikalom prižgemo luč v spalnici, jutri pa lahko preko istega stikala prižgemo tudi luč v kopalnici in tako prilagajamo dom svojim željam. Vse funkcije je možno upravljati tudi s sobnim upravljalnikom, stenskim zaslonom na dotik, ali s pametnim telefonom, tabličnim in osebnim računalnikom.

  Značilnosti celovite vgradnje pametnega doma:

 • primerna je za novogradnje ali renovacije oziroma, ko je potrebna izvedba celotnega projekta električnih napeljav
 • je nadgradnja klasične električne napeljave
 • povežemo lahko vse naprave, ki jih povežemo tudi na klasično električno napeljavo v stanovanjski hiši
 • pametni dom lahko s stikalnimi elementi upravljamo tudi, če je povezava z internetom prekinjena
 • upravljanje naprav je z brezžično povezavo možno tudi na daljavo preko pametnega telefona
 • varnost pred morebitnimi vdori je precej večja, samo delovanje pa je zanesljivo, brez zamikov in s hitrimi odzivnimi časi
 • pametni dom je treba predvideti že na začetku projekta gradnje ali prenove
 • izvedba pametne električne napeljave se ne razlikuje bistveno od klasične
 • za vgradnjo morajo poskrbeti visoko kvalificirani strokovnjaki
 •  

  Vgradnja pametnega sistema v dom je včasih veljala za luksuz, vendar na trgu lahko že najdemo specializirana podjetja, ki nudijo kvalitetno vgradnjo po dostopnih cenah. Med njimi je tudi Comfort-el, ki v Sloveniji skrbi za vgradnjo žične pametne inštalacije Bticino MyHome Up. Možnosti ožičenega pametnega doma je raziskati v njihovem razstavnem salonu, ki se nahaja v Radovljici.

  Kombinacija povezanih pametnih storitev v življenja prinaša varnost, udobje in varčnost. S premišljeno implementacijo pametnih naprav v dom lahko povečamo energijsko učinkovitost, se odpravimo na dopust brez skrbi, da smo pustili prižgano pečico ali likalnik, se po službi vrnemo v pravilno ogret dom in poskrbimo še za še marsikaj, kar sem nam je še nedolgo nazaj zdelo nemogoče.


  Podobni članki

   

  Nalaganje vsebine
  © 2017 Telekom Slovenije
  18. april 2021
  5628
  18. april 2021
  Kaj je dobro vedeti o sodobnih napravah, ko se odločamo za pametni dom?