Kaj pričakujemo od leta 2014

Alenka Selčan 24. december 2013
/PublishingImages/kaj-pricakujemo-2014-hero.jpg

Pogled nazaj, pogled naprej

Slovo od starega leta je primeren čas za sanjarjenje o tem, kaj bo prineslo novo. Človeštvo že od nekdaj radovedno pogleduje proti negotovim obzorjem prihodnosti in čeprav natančnih odgovorov o tem, kaj prinaša jutri, ne vedo niti najslavnejši jasnovidci, se ugibanje nikoli ne konča. Mar ni ravno ta večno nepotešena radovednost ujetnikov linearnega časa gonilo vsega napredka? Mar ne sadimo novih zamisli ravno z ugibanjem, kakšno tehnološko sonce nam bo svetilo v prihodnje?

Če so bile do nedavnega znanstvenofantastične zgodbice tiste, ki so s svojimi koraki v neznano jemale dih vsem v prihodnost zazrtim sanjačem, ti danes komaj dohajajo izume. Z njimi ne presenečajo le velika industrijska imena, temveč tudi prenekatera start-up podjetja, ki pot do uresničitve svojih zamisli iščejo na spletnih straneh za množično financiranje.

Android 

Čeprav ne spadam med futurologe, ki se ponašajo s Kurzweilovo metodologijo napovedovanja tehnološke prihodnosti, si bom za konec (ne)srečne trinajstice privoščila predrznost in z vami delila nekaj svojih pričakovanj za leto 2014. Tule je šopek zvezdic, ki jim ob preletu dosežkov letošnjega leta napovedujem uspešen razcvet tudi v prihodnjem.

Evolucija ukrivljenih in upogljivih zaslonov

Ko so na lanskem CES-u predstavili OLED zaslone Youm, je bilo jasno, da bosta ukrivljenost in upogljivost glavni izziv proizvajalcev pametnih naprav. Po Samsungovem Galaxy Round, prvem pametnem mobitelu z ukrivljenim zaslonom, lahko upravičeno čakamo na vse več tovrstnih naprav, ki jih bo v prihodnjem letu obrodila vroča tekma med asi pametne tehnologije.

 

Od nosljive tehnologije do nadgrajene resničnosti

Nosljiva tehnologija nas bo tudi v letu 2014 obdarila z zanimivmi gadgeti, ki jih bomo rade volje nosili ob vsakem koraku. Ste pripravljeni na katero od nevroloških osnovanih pametnih igrač, ki prek možganskega valovanja izbirajo glasbo, ki najbolj ustreza vašemu trenutnemu počutju?

Neurowear 

Po uspehu, ki so ga doslej požele pametne ure, pričakujem, da bodo tudi te kmalu opremljene z ukrivljenim zaslonom. Zaenkrat me njihov, skorajda retro design, ni prepričal. Še vedno namreč upam, da bo tako ali drugače zaživel Morph, Nokiin koncept iz leta 2008. Morda je najbližje temu EmoPulse, ki že pobira prednaročila, vendar me malce skrbi, da se bo robustna zapestnica pogosto zatikala ob nezaželjene predmete.

Med najbolj pričakovanimi dogodki prihodnjega leta je zagotovo širitev druge generacije Google Glass med širšo publiko. Si tudi vi želite biti med prvimi lastniki očal, ki vas hipoma popeljejo v očarljiv in težko pričakovan svet nadgrajene resničnosti?

Internet reči (IoT)

Internet reči je nedvomno eden od najbolj zanimivih konceptov 21. stoletja, ki počasi, a zanesljivo vstopajo v naša življenja. Okoljska inteligenca, ob kateri reči med sabo brezžično komunicirajo brez nenehnega človeškega posredovanja, bo poenostavljala naše bivanje tudi v prihajajočem letu. Vse več svoje imovine bomo opremljali s posebnimi nalepkami, ki nam bodo poročale o vsaki želeni ali nezaželeni spremembi, tako kot to počne Gecko.

Gecko 

Trikorderji na pohodu

V legendarni znanstvenofantastični seriji Zvezdne steze so se junaki ponašali z zanimivimi napravami namišljene prihodnosti. Najpomembnejša med njimi je zagotovo trikorder, s katero so opravljali analize nepoznanega okolja, predmetov ali celo zdravstvenega stanja vseh možnih bitij. Kot kažejo dosežki pametne tehnologije v medicini, tudi trikorder ni več nekaj popolnoma nemogočega in le še vprašanje časa je, kdaj bodo vse pametne medicinske pripomočke združili v tako malo in lično škatlico, kot je TellSpec, težko pričakovani spektografski čitalnik živil, ki svoj prihod na trg napoveduje v avgustu 2014.

TellSpec 

Naj bo do konference CES 2014, ki se bo med 7. in 10. januarjem odvijala v Las Vegasu, dovolj ugibanja o prihodnjih tehnoloških tokovih. Za konec me zanima še vaše mnenje, dragi bralci. Kaj vas je letos najbolj navdušilo v svetu pametnih naprav in česa si v letu 2014 najbolj želite?

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. december 2013
1931
10. januar 2014
Kaj pričakujemo od leta 2014
Android, iOS, Windows Phone 8