Kaj prinaša težko pričakovani iPhone 6?

Tehnik 13. maj 2014
/PublishingImages/iphone5s_cover.jpg

Pri Applu relativno dobro varujejo informacije o svojih prihajajočih izdelkih, kljub temu pa jim vseh do uradnih predstavitev ne uspe vedno skriti. Ker je prihod težko pričakovanega mobitela iPhone 6 že precej blizu, nas bolj in manj zaupanja vredni viri vse pogosteje bombardirajo z informacijami o tem, kaj nam bo ponudil. Nekatere so verjetno netočne, druge pa bi lahko bile resnične. Četudi so nekatere netočne, smo lahko prepričani, da bo iPhone 6 v marsikaterem pogledu precej boljši od iPhona 5s (na sliki). Spremembe, ki jih bo prinesel, bodo verjetno občutnejše od tistih pri iPhonu 5s. Apple namreč v zadnjih letih deluje po principu dvoletnega cikla, kar pomeni, da vsako drugo leto iPhone še nekoliko bolj »obrne na glavo« in letos je leto, ko bo to verjetno spet storil. Spodaj si poglejmo nekaj zanimivih novosti, ki naj bi jih prinesla nova izvedba jabolčnega mobitela.

iphone 5s

Pri Applu so bili dolgo časa mnenja, da so manjši zasloni za uporabnike bolj primerni kot večji, saj jih lahko upravljajo z eno roko. Konkurenca se s tem ni strinjala. Kupcem je hitro po svojem nastopu na trgu začela ponujati zaslone, ki so bili od iPhonovih občutno večji. Po smrti Steva Jobsa pa so se tudi pri Applu na tem področju začele dogajati spremembe. V lanskem letu so tako namesto dotedanjih 3,5-palčnih (8,9-centimetrskih) prvič uporabili 4-palčne (10,2-centimetrske). Letos pa bodo, kot vse kaže, šli še dlje. iPhone 6 naj bi bil na voljo v različicah s 4,7-palčnim (11,9-centimetrskim) in 5,5-palčnim (14-centimetrskim) zaslonom. Ločljivost pri prvem naj bi bila 1.334 x 750, pri drugem pa 1.920 x 1.080. Vnovična rast zaslona bi bila med uporabniki jabolka verjetno dobro sprejeta, saj je bila nedavno narejena raziskava, v kateri je bilo približno 70 odstotkov anketirancev mnenja, da si želijo še večjega zaslona.

Napovedi, povezanih z zaslonom, pa s tem še ni konec. Zaslon naj bi prekrivalo safirno steklo. Gre za vrsto stekla, ki je v marsikaterem pogledu boljše od Gorilla Glass, ki ga danes najdemo pri večini najboljših mobitelov. Že res, da se Gorilla Glass 3 relativno dobro bori proti praskam, žal pa precej hitro klone ob nekoliko močnejših udarcih. Steklo iz safirja nudi takšnim udarcem precej boljši odpor. Žal pa ima eno slabo lastnost, in sicer, da je cena njegove proizvodnje precej visoka.

Zaslon iPhona 6 naj bi bil za bolj ergonomsko držo ob straneh tudi nekoliko ukrivljen. To sicer ne bi bila nobena revolucionarna novost, saj na trgu že lahko najdemo dva zelo zanimiva tovrstna mobitela. Samsung je lani kupcem ponudil model Galaxy Round, ki je ukrivljen ob straneh, LG pa model G Flex, ki je ukrivljen v zgornjem in spodnjem delu. Ali bi bil ta Applov korak pametna odločitev, je veliko vprašanje. Ogromno uporabnikov (tudi Applovih) ima kljub nekaterim prednostim, ki jih prinašajo takšni zasloni, še vedno precej raje ravne.

Od novitet naj bi iPhone 6 ponujal tudi nov, izredno zmogljiv procesor A8 in, tako kot 5s, 1 GB RAM-pomnilnika. Kot je v navadi pri novih generacijah mobitelov, bo verjetno tudi Applov novinec prinesel izboljšano kamero. Ta naj bi se pohvalila z občutno izboljšanim stabilizatorjem slike. Spremembe naj bi doživela tudi debelina mobitela, ki naj bi bila kakopak še tanjša. Napovedi pričajo o tem, da bo različica z večjim zaslonom debela le 6,1 milimetra.

Apple naj bi mobitel iPhone 6 poslal na trg že relativno kmalu. Različico s 4,7-palčnim zaslonom bi lahko na prodajnih policah ugledali že avgusta, 5,5-palčno pa septembra. Kaj pa cena? Verjetno nihče izmed vas ni pričakoval, da bo ta izredno nizka, kajne? Če gre verjeti napovedim, bi bila lahko še celo nekoliko višja kot pri iPhonu 5s. Kvaliteta in prestiž pač nista poceni.

Viri:
Brighthand
Technobuffalo
Apple


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
13. maj 2014
2038
13. maj 2014
Kaj prinaša težko pričakovani iPhone 6?
iOS