Kaj ti bo pametna ura, če imaš lahko pametne čevlje?

Alja Isaković 23. september 2013
/PublishingImages/xiaomi-fashion-shoes.jpg

Za tem, ko so začele krožiti govorice o Applovi pametni uri iWatch, so kar naenkrat tudi Samsung, Google in LG napovedali, da tudi oni pripravljajo svoje pametne ure. A kitajsko podjetje Xiaomi gre po svoji poti in že napoveduje pametne superge, o katerih seveda razmišlja tudi Google

Eden izmed mnogih konceptov Applove ure iWatch, ki sproža burne reakcije že pred izidom

Xiaomi vstopa v svet obutve

Xiaomi je Android navdušencem najbolj poznam po prilagoditvi MIUI, ki uporabniški vmesnik na Android mobitelu naredi precej podoben tistemu na iPhonu. V naših krajih manj znano dejstvo je to, da Xiaomi proizvaja tudi lasten, visoko zmogljiv pameten telefon, ki ga na kitajskem prodajajo za precej manj juanov kot je potrebno odšteti za najnovejši Galaxy S ali iPhone.

Zato je Xiaomi na kitajskem vse bolj priljubljena in cenjena znamka, ki prodaja vse več izdelkov, ki niso povezani s pametnimi telefoni. Te dni so svojo znamko razširili na Xiaomi označene superge, a menda je to le prvi korak v svetu obutve. Vodja tehnološkega razvoje Li Moqiang je za prihodnost napovedal še pametnejše superge z vgrajenimi senzorji, ki bodo merili vsak naš korak in celo pulz ter seveda meritve sporočali mobitelu Xiaomi.

Google predstavil svojo vizijo pametnih superg

Zanimivo je, da je tudi Google na nedavni konferenci SXSW v sodelovanju z Adidasom predstavil prototip pametnih čevljev, ki imajo poleg senzorjev za gibanje na jeziku vgrajen še majhen zvočnik. Tako nam lahko čevlji jasno in glasno povejo, kdaj se moramo spraviti v gibanje ali nas pohvalijo ob primerni aktivnosti. Seveda so pametne superge preko Bluetootha povezane z Android mobitelom, tako da nas lahko zatožijo ali pohvalijo tistim trem prijateljem, ki uporabljajo Google+.

 

V športnem svetu senzorji v supergah sicer niso nič novega. Več podjetij ponuja pedometre, ki jih vstavimo bodisi v podplat superge (sistem Nike+), bodisi zavežemo okoli vezalk. Tudi čevlje z GPS-čipom, ki so namenjeni predvsem bolnikom z demenco, se da že nekaj časa naročiti. A kot kaže se vse bolj bliža čas, ko bodo senzorji vgrajeni tudi v bolj običajne čevlje, ki bodo tudi manj zagnane športnike spodbujali k redni rekreaciji.

Pametne ure, obutev, očala ...

Vse to je seveda le del trenda vključevanja tehnologije v vsakodnevne objekte, ki jih imamo vedno pri sebi. Letos ali prihodnje leto bomo vsekakor videli več pristopov k pametnim uram, ki se do sedaj, kljub zanimivim projektom kot je recimo ura Pebble, niso še izkazale. Do konca leta bodo menda tudi navadnim smrtnikom na voljo Googlova pametna očala Glass, o katerih so mnenja zaenkrat še deljena.

Če bo šlo tako naprej, bo kmalu že težko nase nadeti kos oblačila, obutve ali dodatek, ki ne bi imel vsaj enega pametnega senzorja. Vprašanje je le, ali bo nosljiva tehnologija le ena izmed modnih muh ali nov korak na področju mobilnih tehnologij, ki bo interakcijo z internetom naredil še bolj naravno in enostavno?

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
488
4. oktober 2013
Kaj ti bo pametna ura, če imaš lahko pametne čevlje?