Kaj vse je Google predstavil na otvoritvi konference Google I/O?

Alja Isakovič 24. september 2013
/PublishingImages/900-million-android-google-io-2013.jpg

Google je v San Fransciscu s kopico zanimivih najav otvoril letošnjo konferenco Google I/O. Le-ta je primarno namenjena razvijalcem, vendar smo na uvodni predstavitvi slišali veliko novosti, ki bodo razveselile vse Googlove uporabnike. Veliko je bilo seveda govora o Androidu, na odru pa se je pojavila celo prav posebna različica mobitela Samsung Galaxy S4!

900 milijonov Androidov

Kaj težko se je odločiti, kje začeti pri podajanju vseh novosti. Google je maratonsko, kar tri in pol urno predstavitev začel kar z novico, da je bilo do sedaj po svetu aktiviranih že 900 milijonov Android naprav. Podatka o tem, koliko od teh je aktivnih, žal nismo slišali. Smo pa izvedeli, da smo skupaj v aplikacijski trgovini Google Play opravili kar 48 milijard prenosov aplikacij. Zanimivo, da samega števila aplikacij, ki so na voljo, tokrat pri Googlu niso na veliko izpostavljali. Številka naj bi se sicer gibala okoli 800.000.

Google+ lepši in pametnejši s samodejnim urejanjem slik

Za letošnji Google I/O se je Google očitno odločil posvečati predvsem svojim obstoječim aplikacijam in storitvam. Kar nekaj je bilo govora o družabnem omrežju Google+, ki bo še bolj tesno povezan z različnimi Googlovimi storitvami. Tudi sam Google+ bo deležen kar 41 novih funkcij, med katerimi bo najbolj opazen nov videz, ki zelo močno spominja na priljubljeno storitev Pinterest.

 

Pri oblikovanju ekipa Google+ ni bila ravno najbolj inovativna, so pa bili toliko bolj izvirni pri pametnih funkcijah, ki bodo olajšali marsikatera opravila. Pri objavah bo denimo Google+ sam dodajal oznake oz. hashtags glede na vsebino besedila in priloženih fotografij. Hkrati nas bo poskusil odrešiti zamudnega urejanja fotografij. Pri nalaganju slik na Google+ bodo tako kar Googlovi pametni algoritmi poskrbeli za izbiro najboljših slik, njihovo izboljšavo in celo sestavljanje v kolaže, panorame in še marsikaj. Sedaj je torej jasno, zakaj so pred par dnevi napovedali 15 GB združenega brezplačnega prostora za storitve Gmail, Google Drive in Google+ Photos.

 

Aplikacija Hangouts združuje Google Talk, Voice, Hangouts in Google+ Messenger

Priznam, da nisem ravno med aktivnimi uporabniki Google+. Sem pa Google+ že nekajkrat uporabljala zaradi zmogljivega videokonferenčnega orodja Hangouts. Pod tem imenom in novo aplikacijo bomo sedaj pod eno streho imeli na voljo vse Goooglove storitve za takojšnje komuniciranje. Se pravi, če bomo želeli z Google kontakti klepetati, govoriti ali si pomahati preko kamere, bomo uporabljali Hangouts v obliki iOS, Android in Chrome aplikacije ter znotraj spletnega Gmaila in Google+. Vsekakor dobrodošla združitev, ki bo olajšala marsikateri pogovor na daljavo.

 

Googlov spletni brskalnik Chrome, ki ima že 750 milijonov uporabnikov, bo seveda prav tako deležen nekaj novosti. Na odru je bil predstavljen eksperiment Racer, ki omogoča, da z različnimi Android in iOS napravami sestavimo dolgo dirkalno pisto za navidezne avtomobilčke. Pri tem ni potrebna namestitev nobene aplikacije, vse kar potrebujemo je brskalnik Chrome.

 

Google Play novosti

Če na svojih Android napravah pogosto igraš različne igrice, te bo razveselila še storitev Google Play Game Services. Gre seveda za odgovor Applovem Game Centru, ki ponuja sinhronizacijo točk, dosežkov in lestvic na različnih napravah. Na voljo bo za Android, iOS in splet, omenjena je bila tudi podpora za večigralski način. No, tudi če te igrice ne zanimajo, ti bo prenovljena aplikacijska trgovina Google Play kmalu ponujala še boljšo izkušnjo. Še posebej, če uporabljaš Google+, saj bodo osebna priporočila za aplikacije upoštevala to, koga in kaj imaš v svojih Google + krogih.

Boljše lokacijske aplikacije in druge novosti za razvijalce

Kmalu si lahko obetamo tudi boljše lokacijske aplikacije. Google bo namreč razvijalcem aplikacij ponudil novo storitev, s katero bo mobitel porabil le odstotek baterije na uro za beleženje naše lokacije. Aplikacije bodo lahko uporabljale tudi tehnologijo t.i. geofencinga, lokacijskih ograd, ki zaznajo, kdaj vstopimo ali zapustimo določeno področje. Aplikacije, ki beležijo našo fizično aktivnost, pa bodo imele na voljo bolj natančne in baterijsko varčne podatke o vrsti premikanja (hoja, tek).

Razvijalce bo sicer razveselil tudi Android Studio, novo razvojno okolje za aplikacije ter razne izboljšave pri spremljanju aplikacij v Google Play, vključno z nasveti za optimizacijo.

Osveženi Google Zemljevidi, Android bolj prijazen šolam

Poleg vsega tega je Google predstavil še osveženi uporabniški vmesnik za Google Zemljevide, ki seveda postajajo vse pametnejši. Če želiš zemljevidne novosti poskusiti med prvimi, lahko na tej povezavi zaprosiš za povabilo k novi različici.

 

Nič kaj pa nam ne bodo pomagale novosti, ki jih je Google predstavil za storitev Now. Le-ta ima na voljo še več kartic s pametnimi vsebinami. Žal si pa Google Now med učenjem novih vsebin ni vzel časa za spoznavanje naše male deželice in jezika. Prav tako bomo pri nas verjetno še dolgo čakali na Google Music Service. Gre za Googlov odgovor na Spotify, vse bolj priljubljeno storitev za poslušanje glasbe preko spleta. Kot se pri glasbenih storitvah spodobi, bodo tudi v novi Googlovi glasbeni storitvi sprva uživali le Američani za 9,99 USD na mesec.

Upam, da bomo več sreče z dostopom imeli pri storitvi Google Play for Education. S tem bodo šole lažje nameščale aplikacije na Android mobitele in tablice učencev. Hkrati boste šole, učenci in starši še lažje našli primerne izobraževalne aplikacije, saj bodo strokovnjaki poskrbeli za izbor in razvrščanje aplikacij glede na predmet in starost.

Samsung Galaxy S4 z Nexus izkušnjo

Za konec še verjetno najbolj nenavadna novost s predstavitve. Google je namreč danes na odru predstavil mobitel Samsung Galaxy S4. Ne, ne gre za napako. In tudi ne za isti SGS4, ki ga lahko že kupiš pri nas. No, s strojnega vidika gre za isto napravo. Razlika pa je v tem, da bo Googlov SGS4 imel nameščen neokrnjeno različico operacijskega sistema Android.

To seveda pomeni, da bo mobitel med prvimi deležen vseh najnovejših nadgradenj. Po drugi strani pa na njem ne bomo našli raznih Samsungovih inovacij. Za marsikoga bo "čisti" SGS4 vsekakor privlačna izbira. A zaenkrat bo od konca junija za 649 USD na voljo le pri dveh ameriških operaterjih.

Maratonsko predstavitev, ki se je dotaknila skoraj vseh pomembnejših Googlovih storitev je presenetljivo zaključil prvi mož in so-ustanovitelj Googla, Larry Page. Te dni se je razvedelo, da ima težave z glasilkami, zato je tokrat bolj potiho odgovarjal na vprašanja 6.000 glave množice.

Velja omeniti še, da kljub košu novosti vendarle nismo videli prav vsega. Tisti, ki ste čakali na kakšen popolnoma nov Nexus mobitel, tokrat niste prišli na svoj račun. Na super mobitel, ki naj bi nastal v sodelovanje z Motorolo, bomo tudi morali počakati. Prav tako (še) nismo dobili nove večje različice operacijskega sistema Android, saj se je očitno Google odločil več pozornosti posvetiti velikim izboljšavam svojih glavnih storitev. Podrobno o tem, kako se predstavljene novosti obnesejo v praksi, bomo seveda v prihodnjih dneh še poročali.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
514
4. oktober 2013
Kaj vse je Google predstavil na otvoritvi konference Google I/O?
Android