Kako izbrati robotski sesalnik, da bo v hiši mir?

Marjan Kodelja 14. julij 2021 Čas branja članka: 7 min
/PublishingImages/nakupni-vodic-sesalnik-kodelja-jul21-hero.jpg

Kot pri večini izdelkov je na trgu pestra ponudba modelov, ki se razlikujejo po videzu, zmogljivostih in (predvsem) ceni. Zaradi tega je razmislek pomemben, saj nima smisla kupiti najdražjega robotskega sesalnika, če najcenejši v vseh pogledih ustreza.

Vsak poznavalec sesalne tehnike vas bo podučil, da robot ne more popolnoma nadomestiti električnega sesalnika. Razlog se skriva v sesalni moči, saj je mnogo večja, če se naprava ne zanaša na energijo baterije, temveč elektriko dobiva iz zidne vtičnice. S tem je povezana še ena težava. Izdelovalci robotov sklepajo kompromise med avtonomijo delovanja in močjo sesanja, ki je prav tako odvisna še od prepustnosti filtra. Več delčkov zadrži, manjši je podtlak pod robotovim mehanizmom sesanja in obratno. Hkrati to pomeni, da se večji ali manjši delež sicer že zajetega prahu vrne v prostor, kar vpliva na učinkovitost sesanja. Zato zmogljivosti ni smiselno ocenjevati zgolj po enem tehničnem podatku – zadnje čase je to ravno sesalna moč – temveč vedno v povezavi z drugimi, med katerimi so nekateri bolj in drugi manj pomembni. Pri tem pa nikar ne zanemarite dejanskih potreb, ki morajo preseči »moško« željo po nakupu tehnološko najbolj izpopolnjenega robota!

Tega nikar ne spreglejte

Na prvem mestu ni orientacija v prostoru – nisem še videl robota, ki bi bil tozadevno zanič – temveč mehanizem pobiranja smeti. Namenoma sem zapisal pobiranja in ne sesanja, saj ima večina vsaj eno vrtečo se krtačo, ki smeti dviga proti ustju in naprej v košek za smeti. Na gladki površini je pravzaprav dokaj vseeno, ali je krtača ena ali sta dve, se pa to pozna pri učinkovitejšem sesanju preprog in tekstilnih talnih oblog. Prav tako ni nepomembno, iz česa je krtača. Ščetinasta se vam bo zdela bolj domača kot gumijasta, toda iz nje je mnogo težje odstraniti lase oziroma navito tanko vrvico. Pri izvedbi mehanizma je pomembno še nekaj. Lahko je vpet fiksno ali pa se premika gor in dol, kar zagotavlja vedno optimalno razdaljo do tal. Ker tla nikdar niso popolnoma ravna, je gibljiv mehanizem vsekakor boljši.

Nasvet: Če so na tleh preproge ali ste se odločili za tekstilne talne obloge, potem bo primernejša naprava z dvema krtačama, medtem ko je za gladka tla (ploščice, parket) izvedba mehanizma manj pomembna.

Kljub sposobnosti sodobnih robotov, da se vrnejo na polnilno postajo, napolnijo baterijo in nadaljujejo sesanje, kjer so končali, ne zanemarite podatka o kapaciteti baterije. Smiselno je namreč kupiti model, ki bo brez težav naenkrat opravil s prostorom. Še bolj pomembno je, ko se odločite za napravo z naključnim premikanjem. Ker sesa dlje in se ni sposobna vrniti in nato nadaljevati dela, mora prostor počisti z enim polnjenjem, drugače ne bo očiščen.

Nasvet: Izbor je odvisen od velikosti stanovanja in želje po čiščenju vseh sob z enim polnjenjem baterije. Upoštevajte nasvet izdelovalca o največji površini (če obstaja) oziroma izberite model, ki se ob izpraznjeni bateriji zna vrniti na polnilno postajo.

Kot pri vsakem sesalniku, se tudi pri robotskih o filtrih ne sprašujemo veliko. Pa so še kako pomembni, saj morajo zadržati neželene delce v posodi za smeti in hkrati čim manj omejevati sesalno moč. Dober filter je sposoben zadržati 99,95 % delcev večjih od 3 mikrone, vendar boste takšnega v robotu težko našli. Po nekaterih podatkih ti v resnici zadržijo od 88 do 97 % prahu.

Nasvet: Ker filtri vplivajo na učinkovitost sesanja, morajo izdelovalci glede tega sklepati kompromise, saj je nekako jasno, da gre razlika v sesalni moči med dvema enako močnima sesalnikoma na račun bolj ali manj prepustnega filtra. Ker je učinkovitost filtra odvisna od vzdrževanja in redne menjave, pred nakupom preverite, kako dragi so.

 

Morda se sliši banalno, a zdi se mi pomembno, ali je mogoče hitro dobiti rezervne dele, kot so krtače, metlice, filtri, po »poštenih« cenah in da je garancijska doba čim daljša. Podobno velja tudi za servis. Robota bomo uporabljali leta in gotovo bo v tem času prišlo do okvare.

Nasvet: Preverite, ali je v Sloveniji na volje servisno središče, ki bo znalo poskrbeti za napravo po izteku garancijske dobe in ali je potrošni material (krtače, stranske metlice in filtre) mogoče kupiti v slovenskih trgovinah. To poskušajte upoštevati

Velikost koška za smeti je pomembna lastnost, toda ne najpomembnejša. Pomeni namreč, da ga boste praznili po vsakem sesanju ali pa le enkrat na teden. Zdi se, da imajo novejši modeli, sploh kombinirani sesalniki in pomivalniki tal, ki imajo še posodo za vodo, vse manjše. Delno je tako, ker vam izdelovalci želijo prodati večjo priključno postajo, v katero robot po vsakem čiščenju izprazni svoj košek.

Nasvet: Naj bo košek raje čim večji, saj boste tako imeli z vzdrževanjem robota manj dela, dovoljeno naj bo tudi spiranje pod tekočo vodo.

Kako se robot premika, je drugotnega pomena, saj so algoritmi toliko napredovali, da skoraj vsi robotki uspešno posesajo vsaj povprečno veliko slovensko stanovanje. Imajo pa tisti, ki sesajo po naključnem algoritmu, lahko težave pri tlorisih z veliko majhnimi prostori in zavitimi dostopi do njih. Zgodi se, da se zmedejo in ne najdemo poti nazaj na polnilno postajo. To ni katastrofalno, vendar pa se v takih primerih bolje odrežejo roboti, ki s kamero ali laserjem »vidijo« prostor, zato so tudi primernejši za velika stanovanja.

Nasvet Ta lastnost pride do izraza, če robot sesa po urniku, ko ni nikogar doma. Če pa ga upravljamo ročno in ga prenašamo iz sobe v sobo, robotov »vid« ni pomemben.

Možnost priklopa v domače omrežje in v internet, kar posledično pomeni preprostejše upravljanje v mobilni aplikaciji, je stvar novejših modelov. Tako imamo na »dlani« cel kup podatkov, ki so ali pa niso uporabni, prava vrednost funkcije pa je nekje druge – pri nadgrajevanju programske opreme, kar je pri starejših (ali cenejših) modelih za večino uporabnikov dostopno le, če robota odnesejo serviserju. Naprednejši program (firmware) lahko izboljša delovanje robota.

Nasvet: Pri večini robotov dostop v splet ne posega v zasebnost, saj pri navigaciji s kamero, ta ni takšna, kot smo je vajeni. Ne snema videa, temveč zgolj išče vzorce, ki jih nato uporabljajo navigacijski algoritmi. Vsaj en model pa ima tudi običajno kamero za izogibanje manjšim predmetom, ki jo lahko uporabite tudi za oddaljen vpogled v prostor. S stališča zasebnost je seveda bolje, če jo izklopite.

Večina novejših modelov, sploh ti, ki omogočajo povezavo v splet, poznajo funkcijo nastavljanja urnika. Kako pomembno je to, je odvisno od načina uporabe, vendar je smisel v tem, da robot začne delati ob nastavljenem dnevu in času, po možnosti, ko nikogar ni doma. Da je stanovanje res čisto, je namreč najbolje, da robotu zapovemo čiščenje vsak dan ali vsaj vsak drugi dan. Dostikrat pa to ne gre. Predvsem, če je stanovanje varovano s tipali gibanja, saj lahko robot sproži alarm.

Nasvet: Če sodite me uporabnike, ki robota uporabljate doma in ga prenašati iz sobe v sobo, potem od urnika ne boste imeli veliko. Za vas je primeren vsak model, ki je učinkovit pri sesanju, tudi najcenejši.

 

Koristne informacije

Vse pogosteje boste našli kombinirane sesalnike in pomivalnike tal. Nekoč tega niso počeli sočasno, saj so ali sesali ali pomivali, sodobnejši to počnejo istočasno. Čeprav je možnost zanimiva, pa zahteva, da ima robot posodo za tekočino, kar vpliva na velikost koška za smeti. Ker robot ne more s krpo drgniti po tleh, kot to počnemo na roke, je smiselno vsakodnevno pomivanje, kar pa je pogojeno z vrsto tal. Če so iz tekstilnih oblog ali imate veliko preprog, potem ta možnost za vas nima velikega pomena.

Glasnost robota je vsaj delno povezava s sesalno močjo. Lahko je tih, a potem kaj pride ne sesa, ali pa je glasen in bolj učinkovit. Če sesa, ko nas ni doma, njegov hrup nikogar ne moti. Drugače pa je, če imamo nastavljeno, da dela ponoči. Ampak tudi ko je najtišji, še vedno ni tako zelo tih, da ne bi nikogar zmotil. Glasnost robotov se namreč – odvisno od modela – giblje med 55 in 70 dB. Podatek, ki ga je pač treba vzeti v zakup. Mimogrede, roboti, ki za navigacijo uporabljajo kamero, v popolni temi ne delujejo. Na voljo mora biti vsaj »lunina svetloba«, ki je v mestih zaradi svetlobnega onesnaževanja ne primanjkuje.

Robot naj bo tako nizek in majhen, da se lahko giblje na primer pod kavno mizico in doseže druge prostore pod pohištvom. Estetika pa tudi ni popolnoma odveč, kajti ko ne dela, je nekje, kjer ga lahko vsi vidijo. Grde stvarce, iz katere nekaj štrli, si namreč nihče ne želi gledati ves čas. Izbirati robota glede na barvo ali druge estetske dodatke, pa se mi zdi dokaj nesmiselno početje.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
14. julij 2021
5718
14. julij 2021
Kako izbrati robotski sesalnik, da bo v hiši mir?